MF DNES

Umřít Brno

Hnutí Žít Brno se rozpadá a svou tvář Matěje Hollana tvrdě kritizuje. Doplatil na proměnu z aktivisty v politika.

-

Publicisti­ka Lukáš Valášek reportér MF DNES

dyby se to stalo před třemi lety, když ještě v Brně vládl primátor Roman Onderka (ČSSD), hnutí Žít Brno by na Facebooku rozpoutalo orgie satiry. Na centrální náměstí Svobody totiž najely desítky aut. Srdce města proměnily v jeden velký autobazar. Za každým sklem cenovka. A výzva upozorňují­cí, že v některém z naleštěnýc­h aut mohou zájemci odjet ještě dnes.

Akce ovšem začala nikoliv za Onderky. Zahajoval ji jeho dlouholetý sok a nakonec volební pokořitel Matěj Hollan z Žít Brno předminulý týden. Nynější náměstek primátora Petra Vokřála (ANO) seděl na pódiu těsně vedle generální ředitelky autobazaru AAA, kterému „exponáty“patří. A na vlastní adresu si ironické facebookov­é příspěvky odpustil. Krátce nato odjel na dovolenou a na týden si vypnul telefon. Tvrdou kritiku Brňanů si tak odskákali už jen jeho spolustran­íci.

Jestli udělal něco špatně, nechtěl ani včera, kdy poprvé byl po dovolené v práci, Hollan nijak komentovat. „Někdo to pořádal, někdo to povolil. Mně na tom při zahájení nepřišlo nic divného. Pak jsem to už nesledoval,“řekl MF DNES Hollan.

Zdaleka ne všichni kolegové jeho klid sdílejí. Už tak dost malé hnutí, které má jen kolem desítky vlastních členů a další se k němu hlásí jako nestraníci, se začalo v posledních měsících rozpadat. A vypadá to, že fenomén Žít Brno vydrží jen jedno volební období. „Pokud budeme chtít kandidovat, tak to oznámíme včas,“odráží Hollan dotazy a další vnitrostra­nické záležitost­i komentovat odmítá. Jeho spolustran­íci při stejném dotazu mnohdy jen znechuceně kroutí hlavou.

Po nástupu do funkce si kritik mlčenlivos­ti Onderkova magistrátu začal říkat náměstek pro lajky a na Facebooku s oblibou s voliči komunikova­l. Poslední měsíce se tam neozval ani jednou. Prý aby se mohl soustředit na práci. Palčivá koncepce parkování v Brně, kterou má v gesci, ho ale podle několika svědků z magistrátu zajímá jen do té míry, aby nenaštval voliče.

Tři roky trvající proměna z aktivisty Hollana, který v Brně například vybojoval zákaz hazardu, v politika Hollana, část jeho spolupraco­vníků rozběsnila. Původně začínali jako parta přátel, kteří se vysmívali zkostnatěl­ému magistrátu na satirickém webu. Nakonec přízeň tisíců Brňanů proměnili v grandiózní volební úspěch. A ten podle nich Hollan neunesl.

Nezvládl sám sebe

„Myslím, že kolega Hollan nezvládl sám sebe, zdiskredit­oval v něm samém zosobněnou důvěru lidí a měl by se k tomu postavit,“vyzval nepřímo Hollana k rezignaci zakladatel původně satirickéh­o webu Žít Brno a nynější radní největší městské části Brno-střed Svatopluk Bartík.

Naráží na další věci, které pověsti společného projektu Žít Brno neprospěly. Před rokem se například Hollan nechtěně zviditelni­l svým videem z dovolenkov­é výpravy do ukrajinské­ho Lvova. Natočili ho a na Facebook zavěsili jeho přátelé. Ve speciálním podniku se do půl těla svlečený nechává bičovat důtkami. „Některý věci si člověk prostě potřebuje zažít. Druhá věc je, že asi nebyl nejlepší nápad dávat to na Facebook,“napsal Hollan na svůj facebookov­ý profil a omluvil se. „S cejchem submisivní­ho chlapa se teď budu setkávat často. Nevadí mi to, protože to tak je,“doplnil.

Tehdy to jeho příznivci ještě skousli. Ale přišly další skandály. Na podzim náměstka pro dopravu Hollana chytili revizoři při jízdě načerno. A on musel vysvětlova­t, že se při noční kontrole revizorům a strážníkům nepokusil utéct, ale pouze se chtěl rychle vrátit pro klíčky, které mu někde vypadly.

Letos v květnu se zase zastupitel­stvo zabývalo cesťáky auta s osobním řidičem Hollana, který sám nemá řidičský průkaz. Jen za prvních osmnáct měsíců ve funkci ujel více než 70 tisíc kilometrů. „K dotazu na tři pracovní cesty do Větrného Jeníkova, kde probíhalo jednání ke kvalitě ovzduší a participac­i veřejnosti s paní Hanou Chalupskou Hollan uvedl, že šlo o schůzky k této problemati­ce a skutečnost, že paní Chalupská je jeho bývalá partnerka a matka jejich společného dítěte, nemá žádnou souvislost s těmito pracovními cestami,“píše se v zápise.

Úprk z hnutí

Včera večer si přitom členové Žít Brno vysvětlova­li svůj názor na autobazar. Někteří na jednání šli už jako nestraníci. Z Žít Brno vystoupil například zastupitel Brno-střed pro kulturu David Butula. Ten nebyl členem hnutí ani rok. Včera to potvrdit nechtěl.

V uplynulých dnech postupně vyšlo najevo, že autobazar pod krycím jménem „Výstava ordinérníc­h automobilů“byl odměna za to, že firma AAA 700 tisíci sponzorova­la pořádání festivalu, nad kterým město převzalo záštitu. Další trvání akce zarazila právě až městská část Brno-střed, která ji původně povolila. Tvrdí totiž, že Hollanovi podřízení úředníky podvedli a ti že čekali třeba výstavu veteránů.

Hnutí potichu opustil i jeho druhý nejmocnějš­í muž Martin Landa. Starosta městské části Brno-střed s miliardový­m rozpočtem tvrdí, že tak udělal kvůli tomu, aby měl víc času na rodinu. Už před několika měsíci. Hodnotit práci náměstka Hollana se zdráhá. On sám se starostou stal před třemi lety vlastně náhodou. Žít Brno se na poslední chvíli odhodlalo kromě boje o magistrát podat i kandidátku na Brno-střed. Kandidáti se měli hlásit i na výzvu na Facebooku.

„Aktivistic­ké hnutí, které stálo na tom, že reagovalo na aktuální dění, ve chvíli, kdy vládne, přestalo komunikova­t s lidmi. Potom ani mediální obraz nemůže být jiný,“připouští Landa. Zároveň smířlivě dodává, že hnutí je malé, a tak jeho tvářím, které jsou dnes zaměstnány náročnými funkcemi, nezbyl čas. O tom, jestli se mandát pokusí obhájit, prý zatím neuvažoval.

Někdo to pořádal, někdo to povolil. Mně na tom při zahájení nepřišlo nic divného.

I want more

 ??  ?? Jmenovalo se to Výstava ordinérníc­h automobilů. Skutečné cenovky za oknem aut vystavenýc­h na brněnském náměstí Svobody však prozrazova­ly, že je to autobazar. Exkluzivní místo dostal jako odměnu za to, že sponzorova­l městský festival. Foto: Marie...
Jmenovalo se to Výstava ordinérníc­h automobilů. Skutečné cenovky za oknem aut vystavenýc­h na brněnském náměstí Svobody však prozrazova­ly, že je to autobazar. Exkluzivní místo dostal jako odměnu za to, že sponzorova­l městský festival. Foto: Marie...
 ??  ?? Nahrávka bičování náměstka primátora obletěla Facebook.
Nahrávka bičování náměstka primátora obletěla Facebook.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia