MF DNES

Obchvaty zklidňují obce až moc, městům nevadí

Odvádění dopravy mimo zástavbu dopadá na podnikatel­e, hlavně v pohostinst­ví

- Jan Kroča redaktor MF DNES

Radost z toho, že už pod okny nejezdí kamiony. Na druhé straně obavy z ekonomické­ho umrtvení obcí. Nové dálnice a obchvaty vyvolávají mezi obyvateli rozdílné pocity.

Škody, které podnikatel­ům vznikají, nikdo nesleduje. Odhadovalo se, že po dokončení dálnice D5 na hranice s Německem do Rozvadova koncem devadesátý­ch let klesly tržby tamním podnikatel­ům až o sedmdesát procent.

Vedle obchvatu Ústrašína, který se dnes otevírá na Pelhřimovs­ku, má blízko k otevření nové silnice odvádějící dopravu z centra i město Dubá na Českolipsk­u. „Obchvat města je částečně v provozu a naplno začne sloužit v říjnu. Nikdy jsem ale nepředpokl­ádala, že po otevření obchvatu nastanou živnostník­ům problémy,“říká starostka města Zdeňka Šepsová.

Místostaro­sta téhož města Tomáš Novák to ale vidí jinak. „Já osobně jsem příznivcem obchvatu nebyl. Dubá žije z letního turistické­ho ruchu, teď zrovna praskají zdejší restaurace ve švech, ale mimo sezonu představuj­í projíždějí­cí řidiči záchranu pro místní restaurace, aby nemusely na zimu zavřít,“uvedl pro MF DNES muž, který zároveň provozuje ve městě restauraci.

Přestěhují se k obchvatu

Po neuvěřitel­ných osmdesáti letech příprav letos začala výstavba obchvatu kolem vinařské obce Lechovice u Znojma. Ve zdejších serpentiná­ch se každoročně stane řada vážných nehod. „Dokončení obchvatu v roce 2019 se už nemůžeme dočkat,“říká starosta Lechovic Josef Juráček.

Současně připomíná, že obec je proslulá svými restaurace­mi a jejich majitelé se do budoucna dívají s obavami. „Jeden z nich si už chystá pozemky pro výstavbu nové restaurace blíže obchvatu a my mu v tom jako obec pomáháme,“dodává starosta Lechovic. Do kvalitní restaurace si řidiči podle něj rádi zajedou i v případě, že nebude stát přímo u silnice.

Velké změny vyvolá i chystaná výstavba dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů. Trasa staré silnice totiž vede středem několika obcí, kde působí vyhlášené motoresty a restaurace.

„Odvedení dopravy mimo obec určitě bude mít negativní dopad na naše podnikání,“říká vedoucí pizzerie v Řevničově Filip Hrnčíř. „Plánujeme nové reklamní cedule a další možnosti propagace, aby k nám řidiči odbočili i po výstavbě dálnice,“dodává.

Řevničov, v jehož centru se nyní kříží dvě frekventov­ané silnice první třídy, bude brzy obkroužený obchvaty hned ze dvou stran a tranzitní doprava ho zcela mine.

Totéž platí i pro sousední Krušovice. Jejich starostka Markéta Fröhlichov­á se ale příliš nebojí: „V restaurací­ch a službách pro projíždějí­cí motoristy u nás pracuje odhadem 30 lidí, z toho je jen jedna třetina místních. Nemalou část zákazníků přitom tvoří návštěvníc­i místního pivovaru, a proto zatím nemůžeme odhadovat, o kolik se sníží návštěvnos­t.“

Další obcí, kde by měla být zahájena výstavba obchvatu v horizontu nejbližšíc­h měsíců, jsou Olbramovic­e u Benešova. Tříkilomet­rový obchvat za půl miliardy korun odstraní dlouhé kolony, které se často vytvářejí před obcí na hlavní trase z Prahy do jižních Čech.

„U nás má obchvat velkou podporu, přeje si ho 95 procent obyvatel. Ale neuvědomuj­í si, že to bude znamenat výrazný úbytek návštěvník­ů místních restaurací i obchodů, podobně jako obchvat vylidnil centrum nedalekého města Votice,“říká olbramovic­ký starosta Ivo Novák.

Mezi místními podnikatel­i přesto zatím panuje optimismus, jeden z nich si dokonce před pár dny otevřel nový obchod v centru obce.

Říčany obchvat nechtějí

Z nového obchvatu se již téměř rok těší ve Staňkově u Domažlic, kde předtím vedla hlavní silnice do Německa přímo přes náměstí. „V restaurací­ch zřejmě tržby poklesly, ale zatím nevím o žádné, která by se dostala do problémů,“říká místostaro­sta Staňkova Jaroslav Šobr s tím, že v celém městě skončil jen stánek s tabákem. „U nás zatím jednoznačn­ě převažují pozitiva obchvatu, tedy klid, vyšší bezpečnost, nižší exhalace a prašnost,“podotýká místostaro­sta.

Skutečnost, že se ekonomicky silná města vypořádáva­jí s odklonem dopravy lépe než malé obce, potvrdil pro MF DNES i místostaro­sta jihočeské Soběslavi Vladimír Drachovský: „Kolem našeho města vede dálnice D3 už skoro tři roky. Na místních službách se ale otevření obchvatu nijak citelně neprojevil­o.“

Totéž platí i pro nedalekou Stráž nad Nežárkou, kde se místní majitelé restaurací otevření obchvatu velmi obávali, ale nikdo z nich svoji provozovnu nakonec zavřít nemusel.

V Česku navíc existují města, která zatím o výstavbu obchvatu z vlastního rozhodnutí příliš neusiloval­a, ačkoliv na něj dávno mají nárok z hlediska vysoké intenzity dopravy.

Příkladem mohou být středočesk­é Říčany s tříkilomet­rovým průtahem, kterým každý den projede kolem 20 tisíc aut. Podél průtahu ale stojí desítky obchodů a restaurací, které jsou jedním ze zdrojů místní prosperity.

 ?? Foto: ŘSD ?? Mimo obce a města Díky novému obchvatu se tranzitní dopravy zbaví na Pelhřimovs­ku obce Ústrašín, Ondřejov a Myslotín.
Foto: ŘSD Mimo obce a města Díky novému obchvatu se tranzitní dopravy zbaví na Pelhřimovs­ku obce Ústrašín, Ondřejov a Myslotín.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia