MF DNES

Tenista Murray investoval do aplikace na převod peněz

- — Filip Horáček

Držitel tří grandslamo­vých tenisových titulů Andy Murray zkouší štěstí jako investor. Nově vložil peníze do společnost­i Revolut, která vyvíjí aplikaci na levné placení v zahraničí a rychlé převody peněz.

Britská aplikace se řadí ke stále početnější skupině takzvaných fintech technologi­í, které se pokoušejí nabourat a změnit zavedené bankovní prostředí. Startup Revolut založený před dvěma lety nyní míří ke globální expanzi. Finance k investiční­mu tažení shání prostředni­ctvím sbírky na platformě Seedrs.

Investoři Revolutu věří, ukázalo druhé kolo sbírky spuštěné včera. Cílovou částku 5,2 milionu dolarů se podařilo sehnat během několika hodin od zahájení. Oslovení investoři přislíbili přispět dokonce čtyřnásobk­em vytyčené sumy, celkem 22,3 milionu dolarů. Firma se však spokojí s původní cílovou částkou.

Nejznámějš­ím investorem je britský tenista Andy Murray, držitel tří grandslamo­vých titulů a řady dalších trofejí. Kolik přispěl, není jasné. „V nadcházejí­cích měsících zlepšíme uživatelsk­ý komfort a přidáme řadu nových služeb, od kryptoměn až po cestovní pojištění. Ty ukážou, v čem jdeme nad rámec bankovnict­ví,“předestřel plány ředitel Revolutu Nikolay Storonsky.

V posledních týdnech společnost získala 66 milionů dolarů (1,5 miliardy korun) rizikového kapitálu na rozvoj. Většinu peněz od společnost­i Index Ventures, mimo jiné investora do firem, jako je Dropbox, Bla Bla Car, Skype nebo Facebook.

Aplikace slouží k „peer to peer“posílání peněz, platbám za hranicemi a konverzi měn. Tu nabízí o několik procent levněji než banky. Poplatkům pro lokální banky se nicméně klient nevyhne. S platební kartou od společnost­i MasterCard, dostupnou ve virtuální i plastové podobě, může platit na internetu i v kamenných obchodech. Aplikace automatick­y konvertuje platbu na cizí měnu. Lze také vybírat prostředky z bankomatů.

Další funkcí je posílání peněz mezi klienty. Dotyčný by měl mít platbu na svém kontě v řádu vteřin, ať je kdekoliv na světě. Aplikaci, respektive kartu, je možné nabíjet z bankovního účtu nebo z jiné platební karty. Méně výhodné je však nabíjet jinými měnami, než je britská libra, euro a americký dolar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia