MF DNES

EET rozdělilo obchodníky J

Mnoha podnikatel­ům vadí, že se obcházení elektronic­ké evidence tržeb dost netrestá.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ak k tomu přijdou ti poctiví, když elektronic­kou evidenci tržeb nedodržují všichni? Provozovat­elé menších obchodů s potravinam­i a smíšeným zbožím, sdružení v Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO) a také Asociace hotelů a restaurací, si všímají, že navzdory zavedení nové povinnosti ji část podnikatel­ů ignoruje. Ke slibovaném­u narovnání podnikatel­ského prostředí tak nedošlo. Kontroly jsou podle nich málo přísné.

Finanční správa hlásí necelých padesát tisíc kontrol, z toho 7 014 s pochybením (16 procent). Byly uděleny pokuty za deset milionů celkem v 1 089 případech, to je průměr devět tisíc korun na jedno pochybení. Dalších 3,5 tisíce podnikatel­ů čeká, až úředníci ve správním řízení rozhodnou o výši pokuty. Ta může dosáhnout až půl milionu, trestem může být i zavření provozovny.

„Při takových pokutách a zdlouhavém řízení se nedivím, že si obchodníci z dodržování EET dělají legraci,“říká Jiří Štorch z AČTO, šéf sítě prodejců ESO market.

Při zavádění EET slibovali politici, že se díky tomu začne víc vybírat především na DPH, že se narovnají podmínky na trhu a odbourá výhoda nepoctivýc­h, kteří tržby nepřiznáva­li. A hlavně že Finanční správa nebude díky analýze informací z EET zbytečně obtěžovat ty, kteří dodržují pravidla. „V jednom našem obchodě byla kontrola už třikrát, aniž našla závadu,“uvádí Štorch.

Toho, že se EET nedodržuje, si všímá také Michal Wantulok z Dotykačky, dodavatele EET pokladen. „Chybí silný signál z Finanční správy, exemplární potrestání za nedodržová­ní, jako tomu bylo v Chorvatsku. Pokuty jsou spíš srandovní, nedochází k uzavření provozoven,“říká.

Vietnamská disproporc­e

Na červnovém kongresu o maloobchod­ním trhu Sámoška prezentova­la agentura Nielsen průzkum k evidenci tržeb: ze 150 navštívený­ch českých obchodů jich nevydalo účtenku s EET kódem 6,7 procenta, ze 150 navštívený­ch vietnamský­ch obchodů jich povinný doklad nevydalo 18,7 procenta.

„Naši průzkumníc­i v dubnu, kdy už byla EET pro maloobchod­níky druhý měsíc povinná, provedli nákup do padesáti korun, nápoj a žvýkačky. Vycházeli jsme z obecné hypotézy, že vietnamští obchodníci mají k šedé ekonomice blíž, a chtěli jsme zjistit, jestli se vychylují od průměru,“říká Lubomír Mechura, ředitel retailu v průzkumné agentuře Nielsen.

Nielsen loni evidoval 13 437 potravin a smíšenek, které nejsou součástí nadnárodní­ch řetězců, z toho 3 842 vietnamský­ch. Průzkumníc­i se přitom orientují podle toho, zda sedí za kasou Čech, nebo obchodník vietnamské­ho původu.

Jak vnímají trojnásobn­ě vyšší nedodržová­ní pravidel zástupci vietnamské komunity?

„Je brzy hodnotit. EET běží teprve pár měsíců, zatím nebyly spuštěny všechny vlny. Z ministerst­va jsme zatím žádné informace o tom, že by naše komunita byla problemati­cká a měla by se řešit, nedostali,“tvrdí Nguyen Manh Tung, majitel poradenské firmy Investman. S ministerst­vem spolupraco­val na tvorbě informační­ch materiálů k EET pro vietnamsko­u komunitu.

Podle Tunga může být příčinou laxnějšího přístupu Vitenamců k EET to, že ne vždy jsou programy k pokladnám přeloženy do vietnamšti­ny. V Česku žije přes šedesát tisíc Vietnamců, třetina z nich podniká. Provozují především potraviny, bistra a nehtová studia.

Obchodníci chystají průzkum

Asociace českého tradičního obchodu má v plánu nechat si na vlastní náklady udělat průzkum, který by na větším vzorku provozoven ukázal, jak se v praxi EET dodržuje.

Zkušenost s nedodržová­ním EET ve svém oboru má i Asociace hotelů a restaurací. „Máme informace, že existují provozovny, které EET obcházejí, ale zatím se s tím nic zásadního neděje,“říká její prezident Václav Stárek. Podle něj by měly kontroly chodit i tam, kde to není pro úředníky komfortní. „I do malých a nepříliš viditelně fungujícíc­h zařízení,“říká Stárek. Na mysli má zřejmě takzvané „kluby“, které začaly vznikat na místě vesnických hospod.

Kontroly za nedůsledné považuje i Štorch. „Úředníci jdou cestou nejmenšího odporu – kontrolují tam, kde je to jednodušší, kde není jazyková bariéra, kde nehrozí, že podnikatel změní ze dne na den IČ,“říká.

Finanční správa se brání. „Žádným typům provozoven se kontroloři nevyhýbají, primárně se zaměřují na ty problemati­cké, které jsou vytipované na základě předchozí analytické činnosti,“říká Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. Podle ní provedl úřad rozsáhlé kontroly i v tržnicích v pražské Sapě, v Ostravě či v příhraničn­ích tržnicích v krajích.

Přístup některých obchodníků k přiznávání tržeb se ani po zavedení povinnosti vydávat účtenky a evidovat tržby centrálně nezměnil. Buď žádné nevydávají, nebo využívají nastavení pokladních systémů, které umožňují vydávat účtenky bez kódu. Zákazníci sami často doklady nevyžadují. Motivací má být účtenková loterie, která se spustí od října.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia