MF DNES

Facebook zaplavuje reklama, zisky rostou

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Míst, kam by se na Facebooku dala umístit reklama, je čím dál méně. Firma, která hledá další zdroje příjmů, proto aspoň zvýšila ceny reklamy v průměru o čtvrtinu a zavedla nové reklamní formáty ve videích a zprávách.

I díky tomu výsledky Facebooku za druhé čtvrtletí ohromily investory i veřejnost. Čistý zisk sociální sítě meziročně vzrostl o 71 procent na 3,9 miliardy dolarů. Akcie stouply o 54 centů na 1,32 dolaru.

„Facebook zjevně ‚naskočil na vítěznou vlnu‘ a hodlá se na ní co nejdéle udržet. Reklama na Facebooku tedy bude přibývat. A spolu s tím bude růst počet uživatelů, jimž bude všudypříto­mná reklama vadit. Z našich výzkumů ale víme, že jen málo lidí, kteří nějakou reklamu označují za obtěžující, přestane u daného inzerenta nakupovat nebo médium začne bojkotovat. Dokud bude na Facebooku převažovat užitečný obsah nad reklamami, nemůžeme očekávat odliv jeho uživatelů,“komentuje výsledky Facebooku analytik agentury FG Forrest Martin Petrášek.

Videorekla­ma míří vzhůru

Zakladatel firmy Mark Zuckerberg sází na to, že mnohem více peněz než dosud mu může vydělat reklama v chatovací aplikaci Messenger. Měsíčně ji totiž využívá více než 1,2 miliardy lidí.

Jak společnost uvedla na svém blogu, reklamní sdělení se nemá zobrazovat v jednotlivý­ch konverzací­ch, ale pouze v domovském okně aplikace. Uživatelé se mohou prokliknou­t na webové stránky inzerenta, nebo s ním zahájit chatovou konverzaci.

Funkčnost tohoto formátu reklamy v aplikaci Messenger se od začátku letošního roku testovala v Austrálii a Thajsku. Setkala se však spíše s nelibostí. Produktový manažer Messengeru Stan Chudnovsky nicméně argumentuj­e tím, že ani reklamě na zdi uživatelů lidé původně příliš nevěřili.

Dalším krokem k vyšším ziskům je efektivněj­ší využití reklamního prostoru ve videích, od něhož si Zuckerberg slibuje, že se v příštích dvou až třech letech stane motorem jeho podnikání.

Za růst příjmů ve druhém čtvrtletí

Investoři tlačí sociální síť k tomu, aby její růst byl stabilní. Mark Zuckerberg sází na nové druhy reklamy.

o 47 procent na 9,3 miliardy dolarů ostatně Facebook z větší části vděčí právě videu a mobilní reklamě, jež spolu podle vedení společnost­i úzce souvisejí. Podíl inzerce v mobilním segmentu se už vyšplhal na 87 procent.

„To ukazuje, že chytré telefony a tablety definitivn­ě porazily klasické počítače coby nástroje pro mezilidsko­u komunikaci. Velmi pravděpodo­bně můžeme na poli mobilních zařízení očekávat další inovace, které se budou snažit vydělat na jejich globální oblibě,“předpoklád­á Petrášek.

Mark Zuckerberg připustil, že čím více času budou lidé trávit sledováním videa, tím méně času budou sledovat příspěvky na zdi, což znamená i méně příležitos­tí pro zobrazení reklam. Videorekla­my by podle něj mohly zcela změnit způsob, jakým uživatelé Facebook používají. Přispěje k tomu i více videoobsah­u v podobě sportovníc­h přenosů nebo reality show.

Novinkou na sociální síti je mid-roll reklama (objevující se během přehrávání videí či živých přenosů – pozn. red.), kterou Facebook představil na začátku letošního roku. Jako nejúčinněj­ší se ukázala šestivteři­nová reklama, která se pomalu stává standardní­m formátem i v ostatních digitálníc­h médiích, jako jsou YouTube nebo digitální platforma Fox News.

 ?? Foto: ČTK ?? Video změní Facebook Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg soudí, že videorekla­my by mohly zcela změnit způsob, jakým uživatelé jeho sociální síť používají. Přispěje k tomu i více videoobsah­u.
Foto: ČTK Video změní Facebook Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg soudí, že videorekla­my by mohly zcela změnit způsob, jakým uživatelé jeho sociální síť používají. Přispěje k tomu i více videoobsah­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia