MF DNES

Němci nemají zbraň na „mučedníky“z marketů

Tři dny a trojí násilí v Německu znovu vyvolaly diskusi o tom, jak zlepšit bezpečnost­ní situaci v zemi. Jako už několikrát předtím.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Německo má za sebou divoký víkend. V pátek vraždil v hamburském obchodě s potravinam­i mladý Palestinec. V sobotu se v Drážďanech poprala skupina asi sedmdesáti mužů, které policie popsala jako „pocházejíc­í z afrického a arabského prostředí“. V neděli nad ránem Iráčan zabil jednoho člověka v hudebním klubu v jihoněmeck­é Kostnici a další dva zranil. V neděli ještě kvůli planému poplachu proběhl velký policejní zátah v Erfurtu.

Stejně jako po prosincové­m atentátu na vánoční trh v Berlíně se i nyní němečtí politici předhánějí v tom, kdo útok více odsoudí a kdo nabídne nejlepší nové řešení, jak se s násilím vypořádat. Podobně tomu bylo také po loňských letních atentátech v bavorských městech Ansbach, Würzburg a Mnichov.

Do země jen s platným pasem?

Poslanec vládní CDU Wolfgang Bosbach například navrhuje, aby úřady přijímaly žádosti o azyl jen tehdy, pokud se žadatelé budou moci prokázat osobními doklady. „Musíme přece mít přehled o tom, kdo vstupuje do země. To dodatečně získané otisky prstů nikdy nemůžou nahradit,“řekl deníku Bild.

Další pak nabádají k tomu, aby spolkové země využívaly možnosti detenčních center a zadržovaly osoby určené k deportaci v mezidobí, kdy čekají na vydání nových cestovních dokladů. Podle stávající praxe totiž i po rozhodnutí o vyhoštění často žijí dál na ubytovnách pro uprchlíky.

Bezpečnost­ní analytici pak varují, že ani dva roky po vrcholu migrační krize nemá Německo právní rámec, který by jasně určoval pravomoci úřadů a policie například při zadržování a kontrolách migrantů na hranicích.

Azylant z Norska

Zejména případ z Hamburku vyvolává mnohé otázky. V obchodě vraždil odmítnutý žadatel o azyl, Palestinec narozený ve Spojených arabských emirátech. Neuměl sice německy, zato velmi dobře anglicky, norsky a švédsky.

Do Německa přijel bez cestovního pasu z Norska, tedy z bezpečné země. Jak je možné, že mohl v Německu zažádat o azyl? A jak je možné, že poté, co úřady jeho žádost zamítly a nařídily deportaci, ji stát nedokáže uskutečnit? Ptají se Němci.

K odkladu deportace totiž často stačí, aby odmítnutí žadatelé o azyl měli lékařské potvrzení o tom, že jejich zdravotní stav není dobrý, nebo aby úřady v jejich domovských státech nespolupra­covaly při zprostředk­ování cestovních dokladů.

„V Německu panuje rozšířená představa, že kdo už se jednou jakýmkoli způsobem do země dostal, může tady také zůstat. To však neúměrně zatěžuje činnost policie a tajných služeb, které musí dohlížet na tisíce potenciáln­ích útočníků,“píše evropský koresponde­nt deníku Die Welt Dirk Schümer.

Zemřít jako mučedník

Podle Nejvyššího státního zastupitel­ství chtěl útočník v Hamburku zemřít jako mučedník. Jeho čin označuje jako teroristic­ký, motivovaný islamismem. V pátek odpoledne vešel do supermarke­tu Edeka, z regálu vzal kuchyňský nůž s dlouhou čepelí a začal útočit. Prvního napadeného zabil, dalších sedm zranil.

Dosavadní vyšetřován­í zatím nepřineslo žádné důkazy o tom, že by 26letý Ahmad A. byl součástí takzvaného Islámského státu nebo jiné teroristic­ké organizace. Nejspíš se radikalizo­val sám a nejspíš s nikým dalším nespolupra­coval.

Podle vyšetřovat­elů měl Ahmad A. také psychické problémy a v poslední době se začal zabývat radikálně islamistic­kými tématy.

Podobné případy představuj­í pro německé úřady a policii problém. Sledování potenciáln­ě nebezpečný­ch osob je velmi drahé, a pokud neexistuje přímé podezření, že plánují útok, není možné jim včas ani zabránit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia