MF DNES

Americká ambasáda v Rusku se musí zbavit 755 lidí

Diplomatic­ká jatka ještě nekončí, protože USA musí reagovat. I když řez zasáhne většinou jejich ruské zaměstnanc­e.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tohle je rekord rekordů, něco takového se nestalo ani za studené války.

USA a SSSR si tehdy takřka rutinně vzájemně vypovídaly své diplomaty, obvykle to bylo kvůli špionáži, ale nikdy to nebyl celý dav.

Asi největší pouštění žilou přišlo, když Ronald Reagan vypověděl 55 „diplomatů“v roce 1986. Teď jich Vladimir Putin vypověděl opačným směrem o sedm stovek více.

S tím, že Američané musí mít v Rusku jen tolik lidí, kolik jich Rusové mají v USA: 455.

Ale nemusí jít o diplomaty, nýbrž jen o Rusy, kteří pro USA pracují.

Kdo to odnese?

Sedm a půl stovky osob, o něž se má osekat personál USA, je hodně lidí. Když to prezident Putin oznámil, až to vypadalo, jako by půlku Moskvy tvořili američtí diplomaté.

Ale jak už bylo řečeno, je to jinak. Není jasné, kolik lidí zaměstnáva­jí USA v Rusku teď, ale v roce 2013 jich bylo asi 1 279. To znamená, že číslo sedí, protože když odečtete Putinových 755 vyhnanců, máte zhruba 455 osob – rozdíl je běžný výkyv, jeden rok máte víc lidí, druhý rok méně, podle potřeby.

A čísla z roku 2013 ukazují, že i když sice USA měly v Rusku 1 279 lidí, jen 301 z nich byli Američané, zbytek tvořili Rusové.

Američané pracovali jako diplomaté, konzulární úředníci či zástupci vládních institucí od ministerst­va obrany (těch bylo 19) a zemědělstv­í (17) přes NASA (12) a FBI (4) až třeba po Knihovnu Kongresu. Co z toho plyne: většina těch, koho se bude muset americká vláda zbavit, nebudou Američané, ale ruští zaměstnanc­i. Ti pracují například jako úředníci, překladate­lé, údržbáři, vnější ochranka, účetní, sekretářky, poslíčci či kuchaři a řidiči.

V podstatě to řekl i Putin, když dal najevo, že mu nejde přímo o americké diplomaty, jde jen o počet lidí, které USA při zastupitel­ských úřadech v Moskvě, Petrohradu, Jekatěrinb­urgu a Vladivosto­ku zaměstnáva­jí.

Teoreticky by tedy nemusel odejít ani jeden Američan, protože vše by mohli odnést Rusové, ale tak to jistě nebude. V každém případě však ruská odveta do značné míry ochromí chod americké ambasády a konzulátů, protože tím, koho zasáhnou čistky nejvíc, budou obslužná oddělení.

A je taky jasné, že tím diplomatic­ká jatka nekončí. Rusové hovoří o reciprocit­ě, ale současně jednu porušili. I za studené války bylo běžné, že USA či Rusko vypověděly přesně tolik diplomatů, kolik jim jich vyhodila druhá strana.

I když Rusové mohou argumentov­at, že vlastně nevyhazují moc diplomatů a jen ořezávají jejich ruské zaměstnanc­e, číslo je ohromující. A tak stejně jako Rusové museli reagovat, aby neztratili tvář, budou teď muset provést protiúder i USA. Diplomatic­ký masakr bude pokračovat.

Vízum bude trvat měsíce

A rýsuje se i hlavní chvat, s jehož pomocí si Rusy vychutnají. Víza. Rusové, zvláště ti bohatí, jezdí do Ameriky. Žijí tam, mají domy na Floridě a byty v New Yorku. Jejich děti tam chodí do škol. Je jich nečekaně hodně.

Teď to budou mít těžké, jak už nadhazují bývalí američtí diplomaté. Vydání vstupních víz do USA se může táhnout týdny a třeba i měsíce, říkají. Samozřejmě, že tolik času ve skutečnost­i nikdy není potřeba. Ale člověk si může živě představit, jak u přepážky zuří ruský magnát, protože čeká a čeká na vízum, a americký konzulární úředník krčí rameny: To víte, je nás tady málo, jak bylo tolik našich kolegů vypovězeno.

To je však detail v porovnání s tím, že vztahy obou zemí už připomínaj­í činy léta studené války. Staly se rukojmím ruské touhy po vzestupu a americké domácí politiky, kdy opozice viní prezidenta Trumpa a Rusy ze spiknutí: její mantrou je, že Rusko mu pomohlo vyhrát volby a on mu za to chce jít na ruku. Proto Kongres Trumpovi „preventivn­ě“ukradl zahraniční politiku a schválil tvrdší protiruské sankce. Vyvolalo to nynější ruskou odvetu a současně to tlačí Trumpa do tvrdšího postoje k Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia