MF DNES

Italská stopka migraci? Jen na kusu Libye

Dnes začíná platit dohoda, která umožní italským vojenským lodím zasahovat proti pašerákům lidí přímo u břehů Libye. Nebude to však všude: jen na méně než třetině libyjských vod.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Na první pohled by to mohl být průlom ve snaze zastavit příliv migrantů do Evropy na dnes nejfrekven­tovanější trase. Podle dohody, kterou uzavřeli italský premiér Paolo Gentiloni s jeho libyjským protějškem Faízem Sarrádžem, začnou mít plavidla italského vojenského námořnictv­a právo zasáhnout ve spolupráci se Sarrádžovo­u vládou proti pašování migrantů v libyjských vodách. Znamená to, že zadržení migranti poté zůstanou v Libyi.

O vstup do libyjských vod přitom mimochodem dlouhou dobu marně žádali činitelé Sophie, celoevrops­kého programu na boj proti pašerákům lidí.

Dohodu sice ještě mají schválit příslušné výbory italského parlamentu, ale zásadní potíže se nečekají – s tímto krokem souhlasí i důležitá součást opozice, Berlusconi­ho hnutí Forza Italia.

Plán se má začít realizovat postupně. Už o tomto víkendu vyrazila k libyjským břehům italská armádní průzkumná loď.

Podle detailů dohody, které zveřejnil italský list Corriere della Sera, by zhruba do poloviny srpna mělo připlout k libyjským břehům celkem šest italských vojenských plavidel – největší z nich bude korveta, relativně malá, ale rychlá a obratná válečná loď.

Akce se má účastnit na 700 italských vojáků, podpořit ji mají také letouny, vrtulníky a drony. Italští vojáci mají získat ochranu a pravomoci podobné praxi v Severoatla­ntické alianci. V případě napadení plavidel například budou moci použít zbraně. Vznikne také společné italsko-libyjské koordinačn­í centrum, které se zaměří na akce proti pašerákům migrantů.

Jen 500 z 1 770 kilometrů

Háčků, které zabraňují hovořit o průlomu, je však stále příliš mnoho. Jedním z nich je postavení libyjského premiéra, který dohodu s Římem uzavřel. Sarrádžova vláda je sice podporován­a Západem a OSN, nemá však kontrolu nad celým libyjským územím. Země se dosud nevzpamato­vala z chaosu, který nastal po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Dva hlavní aktéři libyjské krize, Sarrádž a generál Chalífa Haftar, ovládající východ státu, se sice minulý týden domluvili na potřebě klidu zbraní, ale čas, kdy skutečně utichnou, je zatím ve hvězdách.

Co se týká libyjského pobřeží, je dlouhé celkem 1 770 kilometrů – to je mimochodem vůbec nejvíce ze všech severoafri­ckých zemí. A Sarrádžův kabinet z toho nyní kontroluje zhruba 500 kilometrů.

Itálie tvrdě bojuje proti přílivu migrantů nejen na této frontě. Druhým problémem jsou humanitárn­í organizace, které denně přivážejí do italských přístavů migranty. Takzvané nevládky jsou přitom v podezření, že občas s pašeráky lidí přímo spolupracu­jí, aby zmenšily riziko, že se běženci vyslaní do Evropy na vratkých člunech utopí. Italská vláda nedávno pohrozila, že lodím se zachráněný­mi migranty uzavře přístup do svých přístavů.

Aniž by hrozbu stáhla, Itálie nyní alespoň usiluje o prosazení kodexu upravující­ho záchranu migrantů na moři. Jeho součástí je, že Itálie přijme pouze ty lodi nevládních organizací, na nichž je přítomna italská policie. Podle pověřeného italského činitele Maria Morconeho na tuto podmínku přistoupil­y téměř všechny organizace, které záchranu migrantů ve Středozemn­ím moři organizují. Proti je podle něj pouze německá Sea Watch, která s přítomnost­í italské policie na palubě svých lodí nesouhlasí. Lékaři bez hranic, Save The Children a další už na podmínky kývli.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Místo Evropy zpátky v Libyi Migranti z Afriky vystupují na břeh poté, co byli zachráněni a zadrženi libyjskou pobřežní stráží ve Středozemn­ím moři nedaleko libyjské metropole Tripolis.
Foto: Profimedia.cz Místo Evropy zpátky v Libyi Migranti z Afriky vystupují na břeh poté, co byli zachráněni a zadrženi libyjskou pobřežní stráží ve Středozemn­ím moři nedaleko libyjské metropole Tripolis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia