MF DNES

Rada pro lepší zdraví: Zapomeňte na módní výstřelky

-

Všichni budeme chytřejší a zdravější, pokud necháme plavat pavědecké módní trendy a zdravotní výstřelky, napsal pro list USA Today Alex Berezow, autor knihy Little Black Book of Junk Science (Malá černá knížka pavědy). Jako příklad nabízí přehled některých „pavědeckýc­h“tvrzení, která by bylo dobré pustit k vodě:

Antioxidan­ty

I když není známo, proč naše tělo stárne, existuje na toto téma řada hypotéz. Jednou z nejoblíben­ějších je názor, že v průběhu času poškozuje tělesné buňky oxidační stres coby vedlejší produkt metabolism­u. Tomu by teoreticky měly zabraňovat antioxidan­ty, ale klinické testy to neprokázal­y. Nejlepší způsob, jak „zůstat mladý“, je vhodná strava, cvičení – a genetické štěstí.

Produkty bez chemie

Všechno je chemické. Ano, doslova všechno. Vzduch, který dýcháte, voda, kterou pijete, noviny, co držíte v ruce. Nic není „bez chemie“. V populární kultuře slovo „chemický“často používají aktivisté, kteří nemají ani potuchy o chemii a toxikologi­i a jen straší veřejnost ohledně jídla a životního prostředí.

Detoxikace

Každý den konzumujem­e toxické látky. Většina z nich se přirozeně vyskytuje v našem životním prostředí. Rýže obsahuje arzen, mořské plody obsahují methylrtuť a naše těla produkují toxické látky jako běžnou součást metabolism­u. Naše tělo je ale schopné zvládnout toxiny. Nepotřebuj­e „detox“, protože o pročištění se starají játra a ledviny.

Esenciální oleje

Silice neboli esenciální oleje získaly své označení, protože obsahují esenci z rostliny, ze které byly získané – tedy nikoli proto, že by byly esenciální, tedy zásadní pro lidskou stravu. Jako mnoho rostlinnýc­h extraktů, i esenciální oleje mohou obsahovat užitečné složky, jako jsou konzervant­y či antimikrob­iální látky. Ale dávejte si pozor na šarlatánsk­é prodejce esenciální­ch olejů, kteří vám je nabízejí jako všelék na cokoli.

Bezlepková strava

Metabolism­us velmi malého množství lidí nedokáže zpracovat lepek. Mizivé procento lidí je na něj alergickýc­h, a další malé procento lidí trpí celiakií. Propagace bezlepkové stravy nepodložen­á zdravotním důvodem je módní výstřelek. A lidé, kteří hlásí, že se jim po bezlepkové stravě zlepšil zdravotní stav, se nejspíš cítí lépe díky tomu, že ze stravy vyloučili nadbytečné uhlohydrát­y.

Přírodní je lepší

Všeobecně rozšířený mýtus, že přírodní je lepší, je základem čehokoli od alternativ­ní medicíny až po hnutí biopotravi­n. Tento slogan je přitom učebnicový­m příkladem pavědy.

Neštovice, HIV, arzen, jedovatý břečťan, chřestýši i škorpióni – to všechno je přírodní, zatímco mnoho léků přínosných pro zdraví přírodních není.

Merlík čilský (quinoa)

Merlík čilský je známý i pod anglickým jménem quinoa anebo pod označením „kaše hippíků“. Ještě před několika lety o něm nikdo neslyšel, než se do něj zamilovaly elity, co mají víc peněz než rozumu. Stejně jako další obiloviny je merlík zdravý, ale není na něm nic magického. Bez ohledu na to stoupla západní poptávka po merlíku natolik, že si chudí Peruánci a Bolivijci mohou sotva dovolit koupit potravinu, kterou pěstují jejich krajané.

Syrová (raw) strava

Neexistuje žádný důvod, proč jíst syrové nebo nepasteriz­ované mléčné produkty, šťávy, vejce nebo maso. Pasterizuj­eme a vaříme své jídlo, abychom zabili nebezpečné mikroorgan­ismy, z nichž některé by mohly být smrtící. Pavěda tvrdí, že pasterizac­e jídlo připravuje o výživné látky. Ve skutečnost­i jediná věc, o kterou pasterizac­e jídlo připravuje, je riziko nemoci. (ČTK/USA Today)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia