MF DNES

Nevyléčite­lná kapavka je zpět

- Martin Tuček psychiatr

Světová zdravotnic­ká organizace vydala novou zprávu: kapavka (gonorrhoea) se bleskovou rychlostí stává odolnou vůči všem antibiotik­ům: jedná se přitom o zjištění i z vyspělých zemí EU.

Většina z nás zná kapavku mlhavě – povětšinou z literatury, kde převládá komediální tón. V nezapomenu­telné ožralecké scéně vypráví polní kurát Švejkovi, že měl před léty kapavku a léčil ji hypermanga­nem. „Na nic jiného nebylo času ani pomyšlení,“dodává namol opilý kurát.

Světová zdravotnic­ká organizace upozorňuje, že na světě se kapavkou každoročně nakazí skoro 80 milionů lidí. Týká se to i potměšilé ústní formy, na kterou se většinou nemyslí. Nevyléčená kapavka může způsobit zánět prakticky všech vnitřních pohlavních orgánů, neplodnost, někdy i postižení novorozenc­e. Stačila by ovšem i „pouhá“trvalá nepohoda v genitální oblasti, aby se z člověka stal zlý a samotářský morous.

V 19. století se kapavka léčívala zvláštním indonéským pepřem a jihoameric­kou pryskyřicí s výsledky takřka nulovými. Nasazované rtuť, arzen a antimon působily radikálně – kdo se neotrávil, ten se snad někdy vyléčil. Vítězný penicilin přišel právě včas, v roce 1945 se demobilizo­vané armády mladých mužů vracely z bojišť a vojenských bordelů konečně domů.

Dávkování penicilinu bylo minimální, účinek stoprocent­ní a prakticky okamžitý – kapavka přestala strašit a nanejvýš se stala zábavným vzpomínání­m. Penicilin tehdy úspěšně léčil řadu těžkých nemocí. Objevitel Alexander Fleming při udílení Nobelovy ceny varoval před jeho zneužitím v rukou ignorantů, upozornil na nebezpečí vzniku bakteriáln­í odolnosti – rezistence. Za pár desetiletí se varování stoprocent­ně vyplnilo. Konkrétně u kapavky penicilin už dávno nefunguje. Medicína přece všude vyhrává, opakují svou nesmyslnou mantru média – určitě se vymyslí léky nové! Skutečnost­í je, že skoro všechna antibiotik­a byla vyvinuta do 80. let minulého století. Od té doby se jich objevilo minimálně – a ta se musí držet pod zámkem pro léčbu skutečně smrtelných infekcí.

Historie objevů a využití antibiotik vede k hořkým závěrům. Někteří příslušníc­i druhu Homo sapiens sapiens (Člověk dvojnásobn­ě moudrý) obdarovali lidstvo královským­i dary, ovšem jiní příslušníc­i druhu s dary šmelili, nevážili si jich, zcela nesprávně léčili, a co hůř, dary se dostaly do zajetí majitelů drůbežáren, kravínů a prasečinců. Velmi brzy se totiž přišlo na to, že plošné přidávání antibiotik do stravy zdravých zvířat zvyšuje masné výnosy, takže se po desetiletí celosvětov­ě provádí.

Lidé si to s antibiotik­y zavařili. Účinná vakcína proti kapavce je zatím jen zbožné přání. Skutečné možnosti jsou jen dvě – věrnost partnerům nebo kondomům – či palčivá nepohoda v nejcitlivě­jších místech a promazáván­í pepřem, smůlou, rtutí a arzenem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia