MF DNES

Památný Říp

Hora, kde podle mytologie začala česká historie

- Vladěna Maršálková redaktorka MF DNES

Kdo by neznal tenhle kopec ležící jen pár kilometrů od Roudnice nad Labem. Zhruba 456 metrů vysoká hora s typickým zploštělým tvarem patří k památným místům české mytologie. Podle pověsti na ni vystoupal praotec Čech a s tím, co viděl byl natolik spokojený, že se zde rozhodl usadit spolu s prvními Slovany.

Dávnou historií dýchá i rotunda svatého Jiří, která se nachází na vrcholku Řípu. Postavena je v románském slohu a první zmínka o ní pochází z roku 1126.

Komu nestačí pouhý výšlap na Říp, může se pokochat výhledem na něj z letadla nebo z balonu. Letiště opravdu není daleko, nachází se v Roudnici nad Labem, která také stojí za vidění.

Vedle Galerie moderního umění, již zdobí třeba soubor 60 obrazů věhlasného malíře Antonína Slavíčka, je také možné nakouknout do prostor barokního zámku patřícího rodu Lobkowiczů. Klasickou prohlídku může doplnit návštěva zdejšího vinařství spojená s degustací vína. Za symbol města lze brát i původně gotický chrám Narození Panny Marie a přilehlý augustiniá­nský klášter. Místní zajímavost­í je rudný pramen. Tradice hovoří o tom, že právě podle něj získala Roudnice své jméno. Kdo má rád úchvatné rozhledy do krajiny, neměl by váhat se zdoláním schodů hlásky, jež se nachází v centru města, a funkcional­istické Kratochvíl­ovy rozhledny stojící na vyvýšeném místě u krabčické silnice.

Neopakovat­elné výhledy do okolí nabízí také nedaleká zřícenina hradu Hazmburk, která platí za nepřehlédn­utelnou dominantu Českého středohoří. Hrad se původně jmenoval Klapý, postaven byl zřejmě v první polovině 13. století. Roku 1335 jej koupil Zbyněk Zajíc z Valdeku a přejmenova­l na Hazmburk (německy zajíc – der Hase). Obydlen byl až do roku 1586, pak už o něm prameny mluví jako o pustém. Na začátku 20. století již zbyla z hradu jen zřícenina. Do dnešní doby zůstaly zachovány pouze Bílá a Černá věž, jež kdysi bývaly součástí hradního opevnění.

A nebudete-li stále mít krajiny pod Řípem dost, zastavte se v doksanském klášteře. Z tohoto barokního skvostu si můžete odnést i bylinné likéry a také čaje, které vyrábějí zdejší sestry premonstrá­tky. Bylinky si pěstují samy – třeba mátu, mateřídouš­ku nebo meduňku.

 ?? Foto: I. Lhotská, MAFRA ?? Hora Říp Leží jen pár kilometrů od Roudnice nad Labem a měří zhruba 456 metrů.
Foto: I. Lhotská, MAFRA Hora Říp Leží jen pár kilometrů od Roudnice nad Labem a měří zhruba 456 metrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia