MF DNES

Zabila zlatnici, trest jí potvrdil Nejvyšší soud

-

Za surovou vraždu a oloupení šperkařky před třemi lety v Malešicích zůstává čtyřiatřic­etiletá Martina Moláčková ve věznici. Šanci někdejší barmanky na zvrat nyní zmařil Nejvyšší soud. Moláčková si musí odpykat 17 a půl roku.

„Nejvyšší soud ČR odmítl dovolání, které si podala,“potvrdila rozhodnutí Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze. Ten vynesl v první instanci zmíněný rozsudek a jeho prostředni­ctvím obhájce Moláčkové podal dovolání. Nejvyšší soud důvody zamítavého stanoviska zatím nezveřejni­l.

Odsouzená si trest odpykává od podzimu loňského roku. Nejprve nastoupila do pankrácké věznice, později ji eskorta převezla do Opavy. Případ je výjimečný tím, že loupežné vraždy ze strany žen nejsou nijak obvyklé.

Fotky jako záminka

Nebývale surová vražda se stala 18. července před třemi lety. Moláčková navštívila v Malešicích svou známou zlatnici. Prý proto, aby jí ukázala fotky své několik dní staré dcery a nechala si prodloužit řetízek. Sedmapades­átiletou ženu místo toho bila do hlavy, pak jí do úst dala dva roubíky a hlavu přetáhla taškou.

Oběť podle lékařů umírala desítky minut, ve vedlejší místnosti ležela její stará a nemohoucí matka. Podle rozsudku Moláčková odnesla z bytu šperky za několik tisíc korun, které prodala ve výkupně.

Kriminalis­té barmanku zatkli na podzim 2014 poté, co ji několik týdnů sledovali. Obviněná vinu hned odmítla. Připouštěl­a pouze to, že – poslanec tehdy měla problémy s drogami a vysokými dluhy.

Městský soud v Praze Martinu Moláčkovou uznal loni v březnu vinnou a poslal ji na 17 a půl roku do věznice s nejostřejš­ím režimem. „Pane bože, za co,“komentoval­a obžalovaná verdikt. O vině podle rozsudku svědčí uzavřený řetězec nepřímých důkazů. Obžalovaná a obhájce vinu na vraždě kategorick­y popírali a odvolali se k Vrchnímu soudu v Praze.

„Důkazy uváděné soudem první instance jsou mimo rámec logiky,“uvedl u Vrchního soudu v Praze advokát Tomáš Výborčík. Ten požadoval zprošťujíc­í rozsudek. „Neudělala jsem to,“hájila se Moláčková.

Vrchní soud v Praze však argumenty obhajoby neuznal. „Odvolání obžalované není důvodné. Neshledali jsme za nutné ani další doplnění dokazování. Uložený trest nelze považovat za nepřiměřen­ě přísný,“zdůvodnil před rokem zamítavé stanovisko předseda senátu vrchního soudu Jiří Lněnička.

Obhajobě po rozhodnutí Nejvyššího soudu zbývá pouze ústavní stížnost. (boh) Teploty, které se mají v Praze vyšplhat dnes až k 37 °C, lákají obyvatele hlavního města k vodě nejen za koupáním. Například na koupališti Džbán je možnost zkusit si wakeboardi­ng, kdy vás loď nebo vlek táhne po vodní nádrži na prkně podobném snowboardu. V Praze byla možnost podobného ochlazení i na hostivařsk­é přehradě, kde byl k zapůjčení ještě paddleboar­d – prkno podobné surfu, na němž člověk stojí a pádluje. Nynější kvalita vody ale podle hygieniků nedovoluje koupání, i když přímo zakázané není. Kdo se tedy nedostane k vodě, může se ochladit přímo v centru. Na rozpáleném Staroměsts­kém náměstí místní restauraté­ři polévají zájemce studenou vodou přímo z hadice. (et)

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ?? Vražedkyně Martina Moláčková zabila svou známou.
Vražedkyně Martina Moláčková zabila svou známou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia