MF DNES

Rozpad zbrzdil kampaň

STAN a KDU-ČSL v Praze řeší vlastní kandidátky. Marvanová je mimo hru

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Minulý týden definitivn­ě padla dlouho plánovaná koalice lidovců a Starostů. Pražské organizace obou uskupení se nyní připravují na podzimní volby do Poslanecké sněmovny samostatně a snaží se dohnat časovou ztrátu, kterou na ostatní konkurenty nabraly. Zejména se jedná o přípravy kampaní. Na druhou stranu seznamy kandidujíc­ích, které musí odevzdat nejpozději v polovině srpna, už alespoň v hlavním městě jasnou podobu mají.

Starostové v hlavním městě po bolestné odluce bleskově vyměnili svého lídra: Petra Gazdíka, který se stěhuje do Zlínského kraje, střídá další poslanec Jan Farský. Oproti předpoklad­ům na jejich samostatné kandidátce nebude bývalá poslankyně a známá advokátka Hana Marvanová. „Nakonec jsme se domluvili, že nás podpoří jiným způsobem. V každém případě její politika zapadá do naší koncepce,“sděluje předseda pražských Starostů Petr Hlubuček.

Ještě před několika dny se hovořilo o tom, že strana chce nasadit také další výrazné tváře z řad nezávislýc­h kandidátů, kteří by pomohli zatraktivn­it jejich kandidátní listiny. Minimálně v Praze se tak ale nestane. „Vedení ještě vytáhne zvučná jména zejména z podnikatel­ského prostředí pro některé regiony. Nemám ale zprávy o tom, že by měla být pražská kandidátka ještě posílena,“říká dvojka kandidátky a zároveň místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina.

Podle něj chce strana v nově koncipovan­é vlastní kampani vsadit na téma transparen­tnosti, vzdělání nebo životního prostředí v hlavním městě. Tvrdí, že s lidovci ostrou kampaň v metropoli odstartova­t nestihli, proto ji není nutné zastavovat a složitě měnit.

Z dalších míst kandidátky bude o přízeň voličů usilovat odborník na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek, právník Vladimír Balaš nebo radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková. Zatím se ovšem jedná o návrh pražské buňky, který musí ještě 14. srpna potvrdit celostátní vedení. S největší pravděpodo­bností se ale na obsazení míst už nic nezmění.

Plivat po sobě nechtějí

U lidovců seznam kandidátů příliš nepřekvapí, platí totiž rozložení sil, které vzešlo z dubnových vnitrostra­nických primárek. V čele stojí ministr kultury Daniel Herman, dvojkou je starosta Prahy 7 Jan Čižinský, kterého následuje lékař a zastupitel Prahy 6 Marián Hošek.

Novinkou je kandidatur­a pražského předsedy KDU-ČSL a zároveň radního Prahy pro kulturu Jana Wolfa z posledního místa. „Chci pouze podpořit kandidátku. Pokud mi to kolegové umožní, chci především kandidovat příští rok jako lídr voleb na magistrát,“vysvětluje Wolf.

Přes nedávný rozpad koalice projevují pražské organizace STAN a KDU-ČSL zájem o další spolupráci v příštích letech. I proto odmítají, ze by se nyní, před podzimními sněmovními volbami, do sebe vzájemně pouštěly. „V pražské kampani do sebe nebudeme nijak šťouchat a nebudeme po sobě plivat. Myslím, že v budoucnost­i budeme znovu řadu věcí řešit společně, například podporu kandidátů na prezidenta, do Senátu a možná i komunální volby příští rok,“je otevřen další spolupráci Jan Lacina.

A podobná slova volí i Jan Wolf. „Chceme se Starosty i nadále spolupraco­vat v různých typech voleb. Proto rozhodně nebudeme těmi, kteří by na ně útočili. Přeji jim, aby se dostali od Sněmovny, i když si myslím, že se tak nestane,“uvedl.

Bez Evropských demokratů

 ??  ?? KSČM
KSČM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia