MF DNES

Vzhled zastávek u nové trati na letiště vzejde ze soutěže

Moderní podoby se dočkají zastávky v cestě na ruzyňské letiště. Železničář­i vypíší architekto­nickou soutěž na jejich vzhled. Odborníci krok vítají, může přinést kvalitní návrhy.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Metropole bude v příštím roce svědkem železniční premiéry. Zatímco ve světě je běžné, že se na vlakové zastávky vyhlašuje architekto­nická soutěž, v tuzemsku je zatím tato praxe nevyzkouše­ná. Což by se mělo změnit.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyhlásí architekto­nickou soutěž na zastávky, které vzniknou v rámci modernizac­e trati z Prahy do Kladna s odbočkou na ruzyňské letiště. „Soutěž se v současné době připravuje. Čas na přípravu předpoklád­áme do konce roku. Samotné trvání soutěže odhadujeme na tři čtvrtě roku,“říká Kateřina Šubová, mluvčí SŽDC.

Zatím není jasné, kolika stanic se bude architekto­nická soutěž týkat. Správa totiž není ještě definitivn­ě rozhodnuta. „Předpoklád­áme, že jasnější podoba zadání bude známá někdy ke konci listopadu,“uvedla Šubová s tím, že bližší podobu architekto­nické soutěže nechce více komentovat.

Soutěž kvůli požadavkům města

SŽDC k architekto­nické soutěži podle mluvčí přistupuje proto, že vedle snahy o nejkvalitn­ější návrh zastávek se setkala společnost s požadavky metropole a městských částí. Po vyhlášení architekto­nické soutěže dlouhodobě volala i odborná veřejnost.

„Když se to podaří, tak to bude snad poprvé, kdy se SŽDC pustila do takové formy výběru. Přitom v zahraničí jde o běžnou praxi. Třeba ve Švýcarsku tak dělají každou stanici,“popisuje architekt Filip Tittl, který s ateliérem UNIT architekti uspěl v architekto­nické soutěži na podobu brněnského hlavního nádraží a jeho okolí.

Snahu železniční společnost­i vítá i architekt Petr Lešek z ateliéru Projektil, jenž je členem pracovní skupiny České komory architektů zaměřené na architekto­nické soutěže. „Na každou zastávku získají více konkrétníc­h studií, které se dají porovnat esteticky, provozně i ekonomicky,“vysvětluje Lešek.

Oba architekti se shodují, že příprava soutěže ještě nemusí nutně znamenat, že přinese i kvalitní výsledky. „Chce to pečlivou přípravu soutěže, nic se v ní nedá ošidit bez následků,“říká Lešek. Zvláště pak je třeba dávat pozor u zastávek, které jsou důležitými veřejnými stavbami. A to proto, že jimi prochází či cestuje velké množství lidí, kterým by nepovedená podoba mohla jen ztížit přepravu.

Podle Tittla naopak nemusí vadit, pokud by nebyla vyhlášena architekto­nická soutěž na všechny plánované zastávky. Stačí, aby byly zastávky designově sladěné, jako je tomu třeba u starších stanic pražského metra, které jsou vyvedené podle linek ve stejných barvách či materiálec­h.

V rámci modernizac­e železnice, která vyjde na 31 miliard korun, se má postavit nebo opravit sedm vlakových zastávek. Nově budou vlaky stavět u Výstaviště, v rámci odbočky na letiště vzniknou stanice Praha-Liboc, Praha – Dlouhá Míle a Praha – Letiště Václava Havla. Zastávky na Veleslavín­ě a v Dejvicích budou zahloubeny pod zem a zastávka Praha-Ruzyně se přesune.

Navrhovali již studenti

O podobě nových zastávek se naposledy mluvilo letos v březnu, když ateliér Kuzemenský & Synek z Fakulty architektu­ry ČVUT zveřejnil výtvory studentů, již navrhli podobu zastávky Praha-Výstaviště. Své práce tehdy projednali s pracovníky firmy Metroproje­kt, jejíž návrhy na nové zastávky kritizoval­i někteří odborníci. Cílem studentů nebylo ukázat, že umějí navrhnout zajímavějš­í zastávky než najatá firma, ale že je výhodné spolupraco­vat.

Architekto­nické soutěže na veřejné stavby se v Praze řeší čím dál více. Podíl na tom nese debata ohledně podoby stanic metra D. Odborníci i veřejnost kritizoval­i hlavní město za podobu stanic navrženou Metroproje­ktem. Petici za vypsání architekto­nické soutěže na podobu stanic podepsaly tisíce lidí. Praha nakonec schválila vypsání soutěže na stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru, které jsou ve druhé etapě výstavby. U ostatních stanic bude umělecká soutěž, jež má aspoň částečně pomoci k lepší podobě.

 ??  ?? Zastávka podle studenta V rámci semestráln­í práce navrhovali studenti Fakulty architektu­ry ČVUT možnou podobu zastávky Praha-Výstaviště. Zveřejněné návrhy rozproudil­y diskusi nad budoucí podobou stanic. Vizualizac­e: Vojtěch Ružbatský, Fakulta...
Zastávka podle studenta V rámci semestráln­í práce navrhovali studenti Fakulty architektu­ry ČVUT možnou podobu zastávky Praha-Výstaviště. Zveřejněné návrhy rozproudil­y diskusi nad budoucí podobou stanic. Vizualizac­e: Vojtěch Ružbatský, Fakulta...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia