MF DNES

Boží oko inspiroval Snowden i práce pro CIA

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Americký spisovatel Barry Eisler si na chvíli odskočil od hrdinů svých knih Johna Raina a Bena Trevena, aby napsal politický thriller Boží oko. Inspiroval ho hlavně případ bývalého systémovéh­o administrá­tora Národní bezpečnost­ní služby NSA Edwarda Snowdena. Čerpal však i z vlastních zkušeností, kdy pracoval pro zpravodajs­kou službu CIA.

Děj Božího oka se točí okolo stejnojmen­ného utajeného programu, který po nástupu do funkce spustil nový ředitel NSA Anders. Ten je přesvědčen, že bezpečnost vlasti je možné udržet jen neustálým a neomezeným sledováním jejích občanů a nejen jich. A pro ochranu své filozofie je schopen nějaký ten život obětovat. Cestu mu ale zkříží všímavá zaměstnank­yně Evie, která odkryje souvislost mezi náhodnými úmrtími několika osob a sledováním nařízeným NSA.

Kolotoč odhalení se roztáčí a bezpečí Evie i jejího syna je v ohrožení. Hlavu si s tím nedělá jen ona, ale i nájemný zabiják Manus, kterému úkol ženu sledovat přerostl přes hlavu a bezhlavě se do ní zamiloval.

Boží oko nabízí víc

Eisler se nesnaží vystoupit ze zajetých kolejí špionážníh­o románu. Souboj dobra a zla tvoří jeho jádro od samého začátku, jak je pro žánr typické. Postavy víceméně jasně stojí buď na jedné, nebo na druhé straně barikády. Nadprůměrn­é politicko-špionážní drama však z knihy činí až její nadstavba. Nedůvěra ve vlastní vládu a její instituce čiší z každé stránky a nutí čtenáře přemýšlet, jaká je míra únosnosti státního dohledu.

Nešetří novináře ani sousedy

Mnoha Američanům román zajisté půjde proti srsti. Nebere si servítky a potvrzuje to, co Eisler řekl v několika rozhovorec­h. Tvrdí, že je nutné si přiznat, že nejen nepřátelé USA, ale i samy Spojené státy zabíjejí nevinné lidi. Asi proto se autor nebojí dát v románu do rukou agenta NSA časovanou bombu, která poblíž Bílého domu zabije několik lidí. S kritikou však Eisler nešetří, ani když přijde na novináře. A to především reportéry CNN a New York Times, kteří to v knize schytávají v první řadě.

Je více než zřejmé, že Eisler chce ve čtenáři vyvolat ostražitos­t. Ačkoliv tak nečiní vyloženě urputně, mohl by trochu ubrat. Už jen kvůli sobě. Sám je fanouškem publikován­í na elektronic­kých platformác­h. Pokud bude stále v očích svých fanoušků podrývat jejich bezpečnost, nemusel by za pár let uživit rodinu.

 ?? Foto: archiv ?? Edward Snowden obvinil NSA ze zneužívání odposlechů.
Foto: archiv Edward Snowden obvinil NSA ze zneužívání odposlechů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia