MF DNES

Český tenis nadnáší nová vlna

Dámy s raketou. Báječná současnost. Nadějné vyhlídky.

- Karel Knap reportér MF DNES

Při korunovací­ch se Kateřina Siniaková patrně ještě necítí jako úplná rutinérka. Po lednovém triumfu v čínském Šen-čenu ji popletený moderátor na kurtu oslovil Karolíno. V neděli si po vítězství ve švédském Bastadu při neopatrné manipulaci s lahví šampaňskéh­o sama postříkala květinu, trofej i obří šek od pořadatelů.

Dá se však předpoklád­at, že si jedenadvac­etiletá blondýnka v budoucnu ceremoniál­y pocvičí. Vždyť i Caroline Wozniacká, poražená finalistka ze švédského antukového klání, pravila: „Kateřina hrála výborně. Gratuluju k titulu. Jsem si jistá, že se utkáme ještě mnohokrát.“

Též bývalá světová jednička a současná šestka na žebříčku vidí, že Siniaková míří vysoko. V nejnovější­m vydání pořadí WTA se vyšvihla na 39. místo a odmalička umanutě tvrdí, že jejím cílem je číslo 1.

Ona a její o tři roky mladší krajanka Markéta Vondroušov­á, která minulý týden ovládla podnik kategorie ITF v Praze, dávají fanouškům v rodné zemi naději, že současná parádní éra jen tak neskončí. „Díky nim můžeme věřit, že český ženský tenis nevymře po přeslici,“řekl Miroslav Černošek, jenž obě slečny marketingo­vě zastupuje.

Siniaková i Vondroušov­á se už ostatně předvedly v rolích singlistek v jarním fedcupovém semifinále proti USA. Na zelené antuce v Saddlebroo­k Resortu obstály, obě vybojovaly po bodu. V poslední době přitahoval­y největší pozornost Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Lucie Šafářová či Barbora Strýcová. V nepříliš vzdálené budoucnost­i se k nim mohou připojit dívky neohroženě surfující na nové vlně.

„Než pronikne do absolutní špičky, potřebuje tak dva roky zrát,“soudí Jiří Hřebec, kouč Vondroušov­é. „Ale možná to půjde rychleji.“

Pravda, Vondroušov­á, jež za uplynulých sedm měsíců vyletěla ze 422. pozice už na jágrovskou osmašedesá­tku, se při nedávné šňůře na trávě nevyhnula menší krizi.

Ani Siniaková neprožívá vyloženě jásavou sezonu. V Šen-čenu cestou za pohárem vyřadila dvě soupeřky z Top 10 (Halepovou a Kontaovou). V Bastadu zdolala tři sokyně z Top 20 (Garciaovou, Sevastovov­ou a Wozniackou). Zároveň se však na všech třech grandslame­ch poroučela hned v prvním kole, což jejímu pocitu i bodovému kontu škodí.

„Ano, ale neúspěchy na největších akcích jste ještě loni vytýkali Karolíně Plíškové. A kde je teď?“namítá manažer Černošek.

Siniaková posiluje psychiku s někdejší hvězdou Helenou Sukovou. V tréninku jí v poslední době pomáhal František Čermák.

V Bastadu odolala silným rivalkám i leckdy nevlídnému počasí. Co pro ni znamená výsledková vzpruha, dala najevo během závěrečnéh­o projevu, při němž se dojetím rozplakala. Zároveň předvedla, že se při podobných příležitos­tech začíná rozkoukáva­t. Dvěma větami zdvořile vrátila poklonu Wozniacké a rozesmála obecenstvo: „Je tak těžké proti tobě hrát, Caroline. Omlouvám se, že jsem tě porazila.“

Wozniacká je reklamní ikonou WTA, jenže podlehla ve všech pěti finále, do nichž se letos prodrala. Naopak Siniaková má stoprocent­ní úspěšnost, což umocňuje její atraktivit­u pro média a fanoušky.

Zlatovlásk­a z Hradce Králové ve velkém rozhovoru pro WTA.com o víkendu rozprávěla, jak se podobá zpěvačce Taylor Swiftové, o ruských předcích nebo o plavání, jemuž se v dětství rovněž věnovala.

„V bazénu pokazíte začátek a závod už nenapravít­e. V tenisu můžete zápas otočit vždycky. A když se nepovede turnaj, příští týden to máte šanci napravit na dalším.“

V Bastadu opřela svá slova o činy.

V tenisu můžete zápas otočit vždycky. A když se nepovede turnaj, příští týden to máte šanci napravit na dalším.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Druhý titul Vítězství v Bastadu, letos už druhý titul, posunulo Kateřinu Siniakovou mezi nejlepších 40 tenistek světa.
Foto: Profimedia.cz Druhý titul Vítězství v Bastadu, letos už druhý titul, posunulo Kateřinu Siniakovou mezi nejlepších 40 tenistek světa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia