MF DNES

Paterčata z Milovic přišla o sociální dávky

- — Ivana Karásková

Odvolací pražský soud včera zamítl žalobu rodiny jediných českých paterčat, týkající se výtěžku ze sbírky ve výši 616 tisíc. Obnos rodina nakonec kvůli sporu s Klubem dvojčat a vícerčat dostala oklikou z pražského magistrátu formou daru, čímž přišla o některé sociální dávky.

„Je to skandál a podvod na drobných dárcích, kteří svými příspěvky vlastně dotují stát. Ten díky této absurditě ušetřil peníze, které by vyplatil mé klientce,“horlila po skončení soudního líčení advokátka rodiny Klára Samková.

Jediná česká paterčata z Milovic oslavila v červnu už čtvrté narozeniny. Podle matky Alexandry Kiňové je sice rodina v nouzi, ale děti si užívají prázdnin a od září se už chystají do školky. „Nejdůležit­ější pro mě je, že jsou zdravé a šikovné,“reagovala matka na nepříznivý verdikt.

sbírky ve výši 616 tisíc na účet pražského magistrátu coby jejího zřizovatel­e a ten peníze poslal na základě darovací smlouvy rodině.

„Obvodní soud pro Prahu 5 posoudil věc správně. Během řízení totiž došlo ke změně. Výtěžek sbírky byl převeden žalobkyni, a další vedení sporu je tak bezdůvodné,“prohlásila včera předsedkyn­ě senátu odvolacího soudu Jana Knotková.

Dala tím za pravdu obhájci Kláry Vítkové Rulíkové Robinu Sedláčkovi, který namítal, že se nelze domáhat něčeho, co už žalovaná strana nedrží. Předsedkyn­ě Klubu dvojčat a vícerčat k soudu ze zdravotníc­h důvodů nepřišla, omluvila se i Alexandra Kiňová.

Rodina přišla o sociální dávky

Odvolací soud nicméně neřešil důsledky sporu. Rodina totiž přijetím peněžního daru od magistrátu ztratila nárok na některé sociální dávky. Příbramská pobočka úřadu práce Kiňové oznámila, že úřad zahájil řízení o odejmutí dávek – příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení. Rodině tak od dubna tyto dávky nechodí.

„Je to skandální, dárci tak vlastně dotují stát. Ten ušetří peníze, které by normálně vyplatil klientce na dávkách. Marně jsme se snažili zabránit tomu, aby se s penězi manipulova­lo. Náš návrh na předběžné opatření obvodní soud zamítl,“argumentov­ala advokátka Samková.

Zároveň požádala ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD) o zmírnění tvrdosti zákona. Ta jí ale sdělila, že v tomto případě zákon udělení výjimky neumožňuje.

Převedením obnosu na magistrát navíc peníze změnily právní status a mohly být rodině předány pouze

„Je to hluboké nepochopen­í práva a podvod na drobných dárcích, kteří rodině pomohli. Budu navrhovat zrušení Klubu dvojčat a vícerčat, který nenaplňuje svoje poslání a celou situaci zavinil.“

● Po narození milovickýc­h paterčat 2. června 2013 vyhlásil Klub dvojčat a vícerčat pro děti sbírku. Po vzájemném sporu ji však na přání matky v dubnu roku 2015 ukončil. ● Žalobu na vydání peněz soud v lednu 2017 zamítl, ale to už obnos ve výši ležel na účtu pražského magistrátu, kam je Klub po roztržce převedl. ● Magistrát v březnu na základě darovací smlouvy převedl obnos rodině. Příjem z daru se však započítává pro dávky pomoci v hmotné nouzi. Úředníci proto rodině v dubnu ● Rodina teď musí k poslednímu dni každého roku podat na magistrát vyúčtování, přičemž se musí držet původního účelu sbírky, tedy utratit peníze výhradně pro potřeby jako dar s vymezeným účelem využití, tedy výhradně pro potřeby paterčat. Rodiče z nich nemohou platit bydlení nebo potraviny pro dospělé a staršího syna. Podle advokátky Samkové je tak rodina vehnaná do protiprávn­ího postavení, kdy jejím členům nezbývá než sáhnout na peníze ze sbírky, byť je určená výhradně pro paterčata.

Požene to k Nejvyššímu soudu

Čtyři chlapci a holčička letos 2. června oslavili čtvrté narozeniny. Rodiče tímto datem ztratili nárok na výpomoc dvou pečovatele­k, další pomocnice z Rodinného centra Milovice má momentálně dovolenou. Přes obtížnou životní situaci sedmadvace­tiletá Alexandra Kiňová neztrácí klid ani optimismus. Dokonce se zdá, že ji potíže zocelily.

„Máme složitý život, ale nestěžuju si. Nejdůležit­ější pro mě je, že děti jsou zdravé a šikovné. Chodíme na procházky do lesa a také do Mirakula tady v Milovicích, kam nás hodní majitelé nechají chodit zdarma. Je to tam nádherné a děti se pořádně vyblbnou. Jsou hodně společensk­é a navzájem si pomáhají. Od září nás všechny čeká velká změna, protože půjdou do školky. Partner má slíbenou práci,“popisuje matka paterčat.

Od narození dětí prodělala už šest operací. Její nedobrý zdravotní stav je následkem porodu pěti potomků, přesto se drží statečně.

Její advokátka zbraně jen tak složit nehodlá. „Moje klientka je na jedné straně vázána podmínkami a na druhé soud zcela bezostyšně posuzuje dar jako její plné vlastnictv­í. V této kauze je tolik absurdit a já jsem zvyklá dotahovat věci do konce. Budeme dávat dovolání k Nejvyššímu soudu,“ubezpečuje Samková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia