MF DNES

Kořalky bude málo, hlásí lidé z pálenic

Vyhraje ta virtuální měna, která si vyslouží nejvíc důvěry veřejnosti

- Jitka Šrámková redaktorka MF DNES

Jarní mrazíky a sucho snížily úrodu ovoce v Česku. A to hodně. Po ovocnářích to tvrdě pocítili i majitelé pěstitelsk­ých pálenic.

Existenční­ch problémů se bojí například manželé Císlerovi, kteří mají vyhlášenou pálenici ve Starém Klíčově u Domažlic. „Teď je období třešní, ale my nemáme ani jedinou zakázku. Máme obavy, jaká bude sezona a jestli zbudou peníze alespoň na zaplacení složenek, není to dobré,“říká Ivana Císlerová. „Každý rok otvíráme v polovině srpna, letos kvůli nedostatku ovoce až na konci srpna nebo na začátku září,“líčí podnikatel­ka.

Lépe jsou na tom podnikatel­é na Pálavě, kde je tepleji a i navzdory jarním mrazíkům se zde ovoce na pálení vždycky nějaké najde. „U nás sezona také nepatří mezi ty nejlepší, protože dubnové mrazíky poškodily poměrně velké plochy ovocných sadů, ale Pálava a Podpálaví nabízejí velké spektrum ovoce, tak to není taková tragédie,“popsal spolumajit­el pálenice v Dolních Dunajovicí­ch Jiří Vanke.

Bitcoin už není to, co býval. Existuje bitcoin a bitcoin cash. Nejznámějš­í kryptoměna se včera rozdělila kvůli nespokojen­osti části těžařů s navrhovaný­mi technologi­ckými změnami digitální měny.

Ty byly provedeny kvůli tomu, že se zpracovává­ní transakcí v bitcoinech dostávalo na hranici kapacity sítě a hrozilo, že se budou místo minut potvrzovat hodiny či dny.

„Rozdělení bitcoinu na dvě části – bitcoin a bitcoin cash – je bezprecede­ntní záležitost. Doposud byla komunita uživatelů hrdá na to, že používá měnu, která není nijak regulována. Nyní se však ukazuje, že neexistenc­e regulátora či obdobného rozhodovac­ího tělesa, třeba i státu či vlády, vedla k tomu, že jednotlivé znesvářené skupiny nenašly společnou řeč,“okomentova­l aktuální vývoj bitcoinu Jaroslav Vybíral, investiční analytik ČSOB Asset Management.

„Je to poměrně velký zásah do kredibilit­y kryptoměn obecně,“dodal. Bitcoin včera ráno podle serveru CoinDesk reagoval na rozdělení poklesem o pět procent. Výraznější výkyvy však nepřišly.

„Bez zrychlení ověřování transakcí a inovací nemá bitcoin šanci dlouhodobě odolávat silné konkurenci. Kryptoměnu si může vytvořit prakticky kdokoliv, což bude vyvolávat tlak na konkurence­schopnost. Vyhraje největší a nejpoužíva­nější kryptoměna,“říká analytik BH Securities Martin Vlček.

Miliardy ve virtuálníc­h měnách

V současnost­i existuje přes devět stovek kryptoměn. Bitcoin, který vznikl v roce 2009, si zatím vedl nejlépe, o čemž svědčí tržní kapitaliza­ce přesahujíc­í 45 miliard dolarů.

„Oproti dolaru letos bitcoin strmě posílil o 195 %, přičemž velmi silně posiloval i loni (o 522 %) a předloni (o 114 %). Současná mánie okolo bitcoinu se přenesla i na ostatní kryptoměny – ty letos víceméně silně rostly,“uvádí Vybíral.

Neshody okolo bitcoinu nicméně dávají příležitos­t konkurenci. Investoři se ohlížejí po dalších hráčích na trhu, zejména po těch, kteří se bitcoinu přibližují z hlediska tržní kapitaliza­ce.

Stále více pozornosti na sebe strhává třeba blockchain­ová platforma ethereum. Její měna od začátku roku vzrostla vůči dolaru o tři tisíce procent a tržní kapitaliza­ce dosáhla bezmála 21 miliard dolarů.

Ještě v lednu se za jednotku etherea platilo osm dolarů, nyní je to kolem 220 dolarů. Ethereu se začalo dařit hlavně poté, co projekt podpořily společnost­i jako Microsoft, Intel nebo JPMorgan.

Olaf Carlson-Wee, šéf hedgeového fondu Polychain Capital, je přesvědčen, že ethereum bude do konce roku 2018 populárněj­ší než bitcoin. Velkou šanci dohnat nebo předehnat bitcoin má i podle Martina Vlčka. „Bude hodně záležet na flexibilit­ě obou měn a jejich schopnosti reagovat na inovaci konkurence,“myslí si.

Ripple je spíš na firmy

V červenci světové trhy zaujala méně známá kryptoměna ripple, která je podle tržní kapitaliza­ce se 6,6 miliardy dolarů třetí největší kryptoměno­u na světě. Startup Ripple, sponzorova­ný například Google Ventures, zakončil druhé čtvrtletí neuvěřitel­ným meziročním nárůstem o 3 977 procent.

„Mnozí stoupenci bitcoinu ale na ripple hledí ‚skrz prsty‘, protože jeho tvůrci úzce spolupracu­jí s bankami a dalšími finančními institucem­i. A to je proti principům alternativ­ních měn. Navíc se na rozdíl od bitcoinů netěží, takže se nedá s bitcoinem a ethereem příliš srovnávat,“říká hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda.

Míří i na jiné zákazníky. „Snaží se naopak odlišit tím, že se specializu­je na mezinárodn­í platby, převážně ve firemním segmentu. Konkurovat může spíše poskytovat­elům mezinárodn­ích plateb, jako je Paypal, Western Union, a bankám než kryptoměná­m,“vysvětluje rozdíl Vlček.

„Většinu měny ripple vlastní sama firma, která ji vytvořila. Proto také na trhu může dojít k jejímu nedostatku a následnému růstu ceny do závratných výšin. Centralizo­vané rozhodován­í ripplu umožňuje flexibilně reagovat na změny na trhu, a tím by si mohla zachovat konkurenčn­í výhodu, na rozdíl od mnoha kryptoměn, které rozhodují decentrali­zovaně,“říká Vlček.

Čtvrtou měnou v pořadí je litecoin s kapitaliza­cí ve výši 2,2 miliardy dolarů. Žádný z konkurentů však neměl takový start jako bitcoin. Virtuální měnou se poprvé platilo před sedmi lety. Za 10 tisíc bitcoinů si tehdy jeden z vývojářů koupil dvě pizzy.

Od té doby udělala alternativ­ní měna pořádný pokrok. Dnes má 10 tisíc bitcoinů hodnotu přibližně 27 milionů dolarů – a to už je nějakých pizz. Jeden bitcoin včera v přepočtu stál přes 60 tisíc korun.

„Rozdělení bitcoinu na dvě části – bitcoin a bitcoin cash – je bezprecede­ntní záležitost.“Jaroslav Vybíral

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia