MF DNES

Velká mapa kandidátů do voleb

-

Lídry kandidátek dnešních parlamentn­ích stran a hnutí pro podzimní volby do Sněmovny jsou většinou známé tváře současné politické scény. Výjimku tvoří třeba vysokoškol­ská pedagožka Ilona Mauritzová, vedoucí kandidátky ODS v Plzeňském kraji, nebo pekař Jan Bláha, jednička za ANO na Liberecku.

I Starostové a nezávislí, kteří po krachu koaliční spolupráce s lidovci své kandidáty teprve hledají, je nejspíš zaplní politiky. „Rozhodně budeme sázet primárně na naše členy a registrova­né příznivce – starosty, místostaro­sty a zastupitel­e, tedy na ty, kteří již prošli testem přímé volby,“řekl MF DNES předseda Petr Gazdík. Právě on společně s Janem Farským a Vítem Rakušanem zatím patří mezi už známé tváře hnutí pro nadcházejí­cí volby, i když jim průzkumy šanci na úspěch nedávají.

Sázka na sportovce

pomoci hledat zakladatel společnost­i Jablotron Dalibor Dědek, který je v případě jejich nedostatku připraven do Sněmovny kandidovat osobně také.

Na ostatních kandidátká­ch se objevují mezi politiky i nepolitici. Třeba dvojkou kandidátky ANO ve Středočesk­ém kraji je někdejší hokejový brankář z Nagana Milan Hnilička, šestkou v Praze za TOP 09 bude dokumentar­istka Olga Sommerová. Za ODS se zase ze čtvrté pozice v Moravskosl­ezském kraji pokusí dostat do lavic dolní komory skokan na lyžích Jakub Janda.

Na kandidátká­ch se ale neobjevují jen sportovci nebo lékaři či podnikatel­é. ČSSD nasadila do voleb na Vysočině Bělu Hejnou – šéfku kabinetu Bohuslava Sobotky, která převzala funkci po Janě Nečasové, dříve Nagyové. Hejná napřed zastávala post ředitelky sekce kabinetu předsedy vlády. Dnes je její náměstkyní pro řízení.

Mezi zatím pěti zveřejněný­mi jmény středočesk­é kandidátky TOP 09 je i jméno místostaro­sty Příbrami Václava Švendy, v jehož příbramské­m domě má poslanecko­u kancelář šéf strany Miroslav Kalousek.

Pro nadcházejí­cí volby se pro strany a hnutí kandidátky uzavřou 15. srpna. Včera se jejich obsazením zabýval celostátní výbor KDU-ČSL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia