MF DNES

Nejlepší světoví počtáři: jeden je z Hané

-

S nejlepším výsledkem za poslední téměř čtvrtstole­tí se nedávno vrátili čeští středoškol­áci z Mezinárodn­í matematick­é olympiády v Rio de Janeiru. Ze 111 zemí skončili na 14. místě.

V konkurenci 600 fanoušků matematiky zazářil hlavně čerstvý maturant z olomouckéh­o Gymnázia Hejčín Pavel Turek. Zařadil se mezi zlaté medailisty a z Brazílie odjížděl jako čtrnáctý nejlepší na světě.

Na mezinárodn­í matematick­é klání se Turek probojoval už počtvrté. „Zatím jsem se pokaždé vracel s bronzovou medailí a v celkovém pořadí jsem byl zhruba stý padesátý. Letos jsem doufal ve stříbrnou medaili. Čtrnácté místo je super výsledek, jsem samozřejmě rád, že se to podařilo zrovna mně,“raduje se osmnáctile­tý student.

Kromě Pavlovy zlaté přivezla česká šestičlenn­á výprava také dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.

Mezinárodn­í matematick­á olympiáda je nejvyšší „ligou“v matematick­ých soutěžích pro studenty středních škol. Je to také nejstarší z mezinárodn­ích oborových olympiád. První se konala v roce 1959.

Jako tým skončili Češi v absolutním pořadí nejlépe na 10. místě ze 73 zemí, a to hned v prvním roce své účasti, v roce 1993.

Historicky nejlepší individuál­ní výsledek z klání však přivezl právě Pavel Turek. „Samotná soutěž zabere celkem čtyři a půl hodiny ve dvou dnech. Řeší se většinou úlohy, ve kterých člověk nemusí počítat hodně věcí, spíš jde o správný nápad, co by se v daném problému mohlo hodit. A pak to dokazovat a dokazovat,“ vysvětluje olomoucký maturant, který ze šesti úloh vyřešil čtyři, a to za plný počet bodů.

Matematika baví Pavla už od dětství. Lásku k ní zdědil po rodičích. Oba tento předmět učili. „K olympiádám mě přivedli máma s tátou. Zjistil jsem, že je to zábava, tak jsem zkoušel soutěžit pořád dál a ve vyšších kategoriíc­h,“ohlíží se student.

„Je super zapřemýšle­t si. Občas dá zabrat, než člověk něco vyřeší, ale jakmile se to podaří, má radost. Když je ta úloha navíc pěkná, tak to potěší dvojnásob,“popisuje mladý muž, který nyní čeká na zprávy, zda bude přijat na prestižní britskou univerzitu v Cambridge.

Pokud ne, má jisté studium matematiky a fyziky na Karlově univerzitě v Praze. (pk)

 ?? Foto: Miloslav Jančík, MAFRA ?? Matematik Pavel Turek z Olomouce
Foto: Miloslav Jančík, MAFRA Matematik Pavel Turek z Olomouce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia