MF DNES

Generál, který má zrušit průchoďák Bílý dům

Nový personální šéf mete: Scaramucci po 11 dnech v práci letěl.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Anthony Scaramucci proletěl americkou politikou jako kometa. Blikl a byl pryč.

Uváděn byl jako nový šéf komunikace Bílého domu, ale vlastně to nebyla pravda: skončil dřív, než si stačil funkci oficiálně převzít.

Uvedl se tím, že řekl několik sprostých slov a pak se omluvil za „barvitý jazyk“, například prohlásil, že Trumpův hlavní stratég je člověk, který si „honí brko“, a personální šéf Bílého domu Reince Priebus, druhý nejmocnějš­í muž administra­tivy hned po prezidento­vi, je „zasraný paranoidní schizofren­ik, paranoik“. Taky předpovědě­l, že Priebus brzy padne, což se stalo, ale potom padl on sám, protože Priebusův nástupce, čtyřhvězdi­čkový generál John Kelly, Scaramucci­ho okamžitě vyhodil.

A vlastně se tak stalo dřív, než Scaramucci vůbec stihl funkci převzít. Strávil ve své nové kanceláři sice jedenáct dnů, ale oficiálně se měl ujmout úřadu až od 15. srpna, tedy dva týdny po svém vyhození.

Prezident Donald Trump tweetoval, že v Bílém domě nepanuje chaos, ale přesně tak to vypadá.

Scaramucci byl třetím šéfem komunikace, kterého Trump za půl roku prezidents­tví měl. Teď musí jmenovat čtvrtého.

Kromě toho se tedy čerstvě zbavil personální­ho šéfa Priebuse a už čtyřicet dní po inauguraci rezignoval poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn. Něco takového je v moderní Americe po šesti měsících prezidents­tví neslýchané.

Přitom to jsou jen ty hlavní odchody. Bílý dům teď vypadá jako průchoďák.

Není to dobrá zpráva: těžko může řídit záležitost­i světa a supervelmo­ci člověk, který zrovna nepřesvědč­uje, že umí řídit své nejbližší okolí. Jeho způsob řízení a přidělován­í funkcí je impulzivní a nahodilý, velkou

roli v něm hrají osobní sympatie a víra, že všechno nějak dobře dopadne. Jak je vidět, nedopadne.

Teď se naděje upínají k novému personální­mu šéfovi Johnu Kellymu. Jako čtyřhvězdi­čkový generál námořní pěchoty by měl vědět, jak na dvoře krále Donalda zavést disciplínu. Začal tím, že chtěl od Trumpa, aby dostal celý Bílý dům na povel. Něco, co tam neexistova­lo, takže každý si dělal, co chtěl. Když se jeho poradci přes média hádali, Trump vesele tweetoval, že chtějí ukázat, kdo ho má víc rád. Takhle to nemohlo fungovat.

Generál Kelly je možná poslední příležitos­tí, jak zachránit Trumpovo prezidents­tví, které se propadá trychtýřem chaosu.

Bílý dům potřebuje zavést řád, plán a disciplínu, aby prezident mohl vůbec efektivně prosazovat svou agendu. Americký komentátor Michael Goodwin výstižně napsal, že s Kellym už nebudou „žádné pokecy v Oválné pracovně s volným vstupem pro kohokoliv a žádní kibicové potloukají­cí se po chodbách“. „Jo, a ti, co budou něco vynášet ven, budou za svítání stát před popravčí četou na trávníku Bílého domu,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia