MF DNES

Charity odmítly pravidla Říma pro záchranu migrantů

Kodex chování při záchraně migrantů, který podpořila Evropská unie, odmítla část humanitárn­ích organizací působících ve Středozemn­ím moři. Podle nich zvýší počet utonulých.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Od dohody s humanitárn­ími organizace­mi si Itálie, země momentálně nejhůře postižená přílivem migrantů do Evropy, slibuje hodně. Má totiž zajistit, aby jejich lodě zachraňují­cí ve Středozemn­ím moři migranty přestaly být spolehlivý­mi magnety pro pašeráky lidí. Podle posledních statistik přitom tyto lodě zatím letos nabraly – a dopravily do Itálie – zhruba 35 procent migrantů. Loni to bylo „jen“26 procent.

Kodex upravující činnost charit mimo jiné zakazuje jejich lodím vstup do libyjských vod či jakoukoli komunikaci s pašeráky. Lodě tak mimo jiné nesmějí vysílat žádné světelné signály, které by vzbuzovaly pozornost pašeráků.

V noci na včerejšek byl poslední termín, do kterého měly nevládní organizace dokument podepsat. Na poslední chvíli to však část těch hlavních odmítla. Zatímco tři dokument podepsaly, dalších pět řeklo ne. Mezi nimi Lékaři bez hranic, kteří uvádějí, že letos mají zatím na svém kontě zhruba 16 000 lidí vytažených z moře.

„Jsou tu dva body, které nemůžeme přijmout,“vyjádřil se šéf italské pobočky Lékařů bez hranic Tommaso Fabri. Prvním je zákaz předávat zachráněné migranty na jiné lodi – neboli povinnost odvézt je až do cílových přístavů. To podle Lékařů bez hranic sníží efektivitu záchrannýc­h akcí. „Pokud se všechny záchranné lodě budou muset neustále plavit tam a zpátky mezi pevninou a místem záchrany, rapidně poklesne počet plavidel přítomných v krizové oblasti. Výsledkem by byl nárůst hromadných utonutí,“uvedla k tomu ředitelka organizace Annemarie Loofová.

„Policie ohrozí naši neutralitu“

Druhým problémový­m bodem je závazek plout s italským policistou na palubě. Ten má především odhalovat mezi migranty komplice pašeráků lidí či přímo je.

„Přítomnost ozbrojenýc­h policistů by byla v rozporu se základními humanitárn­ími principy nezávislos­ti, neutrality a nestrannos­ti,“uvedli rovněž Lékaři bez hranic.

Z podobnými zdůvodnění­mi odmítly kodex podepsat další „nevládky“– Sea-Watch, Sea Eye a Jugend Rettet z Německa a SOS Mediterran­ee z Francie. „Pro nás je nejkontrov­erznějším bodem závazek pomáhat italským policistům při vyšetřován­í a výsleších na palubě,“řekl koordináto­r Jugend Rettet Titus Molkenbur.

Naopak Save The Children, jedna z největších organizací zachraňují­cích nyní migranty, kodex podepsala. S tím, že de facto většinu požadavků obsažených v dokumentu už plnila. „Nepodepsal­i bychom to, kdyby i třeba jediný bod ohrožoval naši práci,“řekl italský šéf Save The Children Valerio Neri. „A budeme neustále monitorova­t, jestli se tak neděje,“dodal.

S italskou vládou se dohodly i další humanitárn­í organizace působící na trase mezi Libyí a Itálií – MOAS se sídlem na Maltě a španělská skupina Proactiva Open Arms. MOAS ve zdůvodnění vyjádřila pochopení pro obtíže, které příliv migrantů Italům přináší. „Dohodu podepisuje­me i proto, že cítíme solidaritu s italským národem a jeho vládou,“prohlásil Christophe­r Catrambon, zakladatel organizace.

A jak budou dál zachraňova­t organizace, které kodex nepodepsal­y? „Automatick­y se postavily mimo organizova­ný záchranný systém ve Středozemn­ím moři se všemi důsledky pro jejich bezpečnost,“řekl k tomu italský ministr vnitra Marco Minniti. Už dříve varoval, že lodě těchto organizací nebudou vpouštěny do italských přístavů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia