MF DNES

Ach jo. Naši vesnici u moře objevili lidi

-

Ch orvati mají letos hodně žhavé léto. Na jeho začátku bylo takové horko, jaké tam dlouho nepamatují. 37, 38, 39 stupňů. Několik týdnů. A vyprahlé stráně začaly hořet. Dva požáry na Makarské riviéře byly táborákem ve srovnání s tím, co přišlo v polovině července. Plameny se zakously do tisíců hektarů borových lesů mezi Šibenikem a Splitem. Stačilo málo a skončilo to tragédií. Z hasičů se staly celebrity z titulních stránek. „Vatrogasci. To jsou hrdinové, kteří zachránili Split,“hlásaly palcové titulky chorvatský­ch novin.

Místu, kam jezdíme s rodinou k moři, se plameny vyhnuly. Vesnici pod masivem pohoří Biokovo, jehož štíty se vypínají nad mořem do kilometrov­é výše, jsme před lety objevili shodou náhod. Bylo v ní přesně to, co potřebujet­e. Čisté azurově modré moře, pláže z bílých oblázků, obchod s domácím vínem a kořalkou, stánek s ovocem a zeleninou, zmrzlinář a malá samoobsluh­a. Turistů tak akorát, aby se na sebe nemačkali.

Jenže… Vesničku, kterou jsme milovali, protože tam skoro nikdo nejezdil, letos objevili lidi. Hlavně Češi a Poláci. Že něco není v pořádku, jsem si poprvé uvědomil v jediném místním obchůdku. Ráno jsem se vydal do té sámošky pro krafny a kruh, koblihy a chleba. Otevřel jsem dveře a spatřil něco zde nevídaného: frontu až za regál. Postavil jsem se do řady a počítal lidi před sebou. Bylo jich patnáct. Než jsem došel ke kase, vyprodali koblihy s čokoládou. Děti budou protestova­t…

Česko-polský nešvar

Cestou z obchodu jsem si všiml, že ač je časné ráno, oblázkové pláže jsou pokryté ručníky, karimatkam­i, lehátky. Lidi ale žádní. Čím to? Už je to tak. I do naší vesničky dorazil ten nešvar. Zhusta jej provozují zmínění Češi a Poláci. Po příjezdu k moři vyloží u moře staré osušky či matračky a „zarezervuj­í“si místo na veřejné pláži na celou dobu pobytu. To tu loni nebylo. „Mazaný“způsob blokování místa se rozmohl třeba i v Makarské, půvabné metropoli místní riviéry. Došlo to tak daleko, že městská rada pozbyla trpělivost­i a nakázala pracovníků­m komunálníc­h služeb, aby po západu slunce z pláží všechno odvezli.

V naší vesnici byly pláže ještě před rokem i v čase největšího prázdninov­ého náporu poloprázdn­é, každý si mohl najít své soukromí. Letos hlava na hlavě. V létě 2016 se tu našly i prázdné penziony či apartmány. V létě 2017 je všude plno. My bydleli podruhé v řadě v domě na pláži. V ideálním domě. Sedíte na terase zastíněné psím vínem, pohledem kontroluje­te děti ráchající se v moři, srkáte pivko a nedovedete si představit lepší místo pro prázdninov­ý pobyt. Když jsme tu bydleli poprvé, za dva týdny se u naší terasy zastavili dva lidé, aby se zeptali, komu dům patří a kolik stojí jeho pronájem. Letos jich byly desítky. První den jsme ochotně odpovídali a jeden z nás dokonce přičinlivě přinesl letáček s kontaktem na majitele a zprostředk­ovatele.

Ostatní se na mě za to zlobili, což jsem nechápal. Byl jsem natvrdlý. Pochopil jsem až po otázce: „Kam pojedeme příští rok my, jestli nám to tihle vyfouknou?“Když přišel během jediného dne pátý člověk a vyzvídal, jak se dá „náš“dům zarezervov­at, změnili jsme taktiku. Nejprve jsme lhali, že dům stojí dva a půl tisíce eur na týden. Pak jsme uváděli fiktivní jméno majitele i zprostředk­ovatele. Nakonec jsme začali tvrdit, že dům je náš a že není k pronájmu.

Jenomže pak jsme museli domů. Za rok se sem vrátíme, snad. Co ale bude dál, je ve hvězdách, které nad Jadranem hoří nejkrásněj­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia