MF DNES

Lesk a bída české inkluze očima jednoruké Syřanky

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Velebená i proklínaná inkluze, tedy povinné a státem zaručené začleňován­í dětí se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami do běžných škol, funguje u nás teprve rok, od loňského září. A už je na stole znovu, ministerst­vo školství připravilo novelu, tedy změny, které do dnešního chaosu zřejmě vnesou ještě větší chaos.

Inkluze totiž bude dramaticky dražší, než si kdo před jejím startem vůbec dokázal představit. Napřesrok to místo slibované půldruhé miliardy korun budou miliardy nejméně čtyři. To je suma, která se rovná součtu ročních rozpočtů Sněmovny, Senátu, Úřadu vlády, prezidents­ké kanceláře a navrch ještě NKÚ. Ministr financí se chytá za hlavu a autoři projektu prostředni­ctvím novely zákona v panice škrtají, kde se dá.

Omezuje se nárok na asistenty, dosáhnou na něj už jen děti s vážným postižením. Až na šestinu se krátí odměny pro pedagogy, kteří se problémový­m dětem věnují nad rámec výuky. A tak dále. Dnešní rozsah podpůrných opatření, jako jsou právě asistenti, speciální pomůcky či doučování, je neudržitel­ný a v každém případě dozná změn.

Přitom ani dosud, v čase relativní hojnosti, systém nefungoval dobře a přidělával mnoha ředitelům škol horké chvíle. Autor této glosy sledoval jeden takový příběh téměř v přímém přenosu, prostředni­ctvím svého syna v deváté třídě jedné základní školy v pražském Břevnově.

S prvním zářím minulého roku přivedl nový vzdělávací systém do této třídy dívku s velmi speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Přímo ze Sýrie, zřejmě z oblasti bojů, se zjevným fyzickým handicapem, bez znalosti jediného českého slova. Ve třídě strávila celý rok, jen malou část z toho s pomocí asistenta. Odešla nepoznamen­aná češtinou, výukou i sociálním kontaktem se spolužáky, protože celý rok strávila v první lavici hraním si s mobilem, který jí byl mimořádně povolen, asi aby nerušila ostatní.

„Co je to inkluze?“– „ Jo, to byl ten ten úplně ztracený rok v břevnovské základce...“

Inkluze je historický omyl, mrtvě narozené dítě. O smysluplno­sti jejího masového pojetí se vede diskuse i v Německu (a to už je co říct!). I tam totiž naráží na kritický nedostatek speciálníc­h pedagogů a peněz. „Inkluze může zruinovat vzdělávací systém, pokud se přehlížejí hranice toho, co je ještě smysluplné a možné,“říká tamní školská kapacita, berlínský profesor Bernd Ahrbeck. Dobrý podnět směrem k blížícím se volbám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia