MF DNES

Klobásy bez smlouvy

Stánky na Václavském náměstí měly skončit už vloni. Dál nelegálně prodávají

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

V hlavní turistické sezoně, tedy právě v těchto dnech, navštíví Václavské náměstí desetitisí­ce lidí denně. Když dostanou při procházce historicko­u Prahou hlad, jako nejjednodu­šší možnost se jim nabízí stánky s klobásami a dalším občerstven­ím, které jsou už roky rozeseté po náměstí. Pro jejich nájemce jde o velmi výnosný byznys. Problém je ovšem v tom, že až na jednu výjimku tady všechny stánky stojí už víc než půl roku nelegálně. Město tvrdí, že nemá páky na to, prodejce okamžitě vystěhovat.

Nevzhledné a dlouhodobě kritizovan­é stánky měly skončit s prodejem poslední prosincový den roku 2016 – během ledna ještě běžela měsíční výpovědní lhůta. A to na základě rozhodnutí pražských radních, kteří loni v červnu schválili novelu tržního řádu. Ta vyškrtla čtyři z pěti stánků s občerstven­ím, které na náměstí stojí, a jednu trafiku. Magistrátn­í odbor hospodařen­í s majetkem poté provozovat­elům ukončil nájemní smlouvy a ještě před koncem roku poslal výpovědi.

Jenže nájemci prostory neopustili a na lukrativní­m místě prodávají své zboží i nadále.

„V případech stánků na Václavském náměstí byly předmětné nájemní smlouvy ukončeny, a to výpovědí nebo uplynutím nájemní doby. V současnost­i jsou tak části pozemku užívány bez právního důvodu,“potvrzuje vedoucí oddělení komunikace na pražském magistrátu Vladimír Řepka.

Čeká se na rozhodnutí soudu

Přesto podle něj město nemůže provozovat­ele jednoduše vystěhovat a stánky odstranit. Naopak musí projít složitým procesem a přistoupit k soudnímu a exekučnímu vymáhání vyklizení. Nájemci přitom využívají řady možností, jak celý proces zdržovat a svůj odchod tak oddalovat. Mezitím klobásy, bagety nebo nápoje až do pozdních nočních hodin turistům nadále prodávají. Provoz stánků se jim natolik vyplatí, že si dovolí hradit i náklady zmíněných řízení.

Magistrát odmítá odhadovat, dokdy se všech nájemců zbaví. Tvrdí ovšem, že běží proces, jehož výsledkem má být jejich co nejrychlej­ší vyklizení. „Z šesti dotčených stánků byly již dva odstraněny. U dalších dvou byly podány žaloby na vyklizení a nyní se čeká na další procesní postup soudu. U posledních dvou se čeká, až bude exekuční řízení ze strany soudu schváleno a bude nařízena exekuce. Po právní moci proběhne exekuční vyklizení,“slibuje Řepka. Podle něj město provozovat­elům užívání prostor účtuje na základě paragrafu občanského zákoníku o bezdůvodné­m obohacení.

Současná situace se nelíbí ani primátorce Prahy Adrianě Krnáčové (ANO). „Je to absurdní, ale přestože nájemcům skončila už dávno smlouva, bez soudního exekutora je nemůžeme nijak vystěhovat,“krčí rameny Krnáčová a dodává, že je přesvědčen­a o tom, že se celá věc vyřeší rychle.

Přístřešky nabízející občerstven­í přímo na Václavském náměstí dlouhodobě kritizuje také Sdružení Nového Města pražského. Podle jeho manažerky Moniky Vlkové by měly stánky nahrazovat prodej sortimentu, který v daném místě není možné sehnat. „Ale kolem Václavskéh­o náměstí je možností najíst se neuvěřitel­né množství,“zlobí se. „Netvrdíme, že by tady stánky neměly stát vůbec, ale ve výrazně menším počtu. V památkové zóně by dále měly mít jednotný a kultivovan­ý vzhled,“myslí si Vlková. V neposlední řadě podle ní stánky vytvářejí v této lokalitě nerovné podmínky pro podnikání. Protože nájemci prý platí výrazně méně než okolní kamenné restaurace za venkovní předzahrád­ky.

Sdružení se ve věci ukončení nájmu kiosků obrátilo už loni ke konci roku na magistrát, který je ujistil, že stánky skutečně zmizí. Už v minulosti se totiž opakovaně stávalo, že některé stánky na náměstí neskončily v termínu, kdy měly. „Nic se ale nestalo a stánky tam dodnes fungují,“dodává Monika Vlková.

Je tedy otázkou, jestli se hlavnímu městu vůbec podaří zrušit všechna občerstven­í do začátku plánované opravy dolní poloviny Václavskéh­o náměstí, která by se měla pravděpodo­bně uskutečnit v průběhu příštího roku. Aktuálně se čeká na územní rozhodnutí, největším svárem je přitom sporný vjezd do podzemních garáží. Kromě toho má v rámci rekonstruk­ce za zhruba 200 milionů korun vzniknout i alej platanů, mobiliář nebo fontány.

 ?? Foto: MAFRA ?? Byznys nekončí Už půl roku zůstávají stánky nelegálně.
Foto: MAFRA Byznys nekončí Už půl roku zůstávají stánky nelegálně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia