MF DNES

Ropid zavede noční víkendové vlaky

-

PRAHA Organizáto­r dopravy od prosince o víkendech posílí noční spojení Prahy se středočesk­ými městy, tak aby se dostali domů ti, kteří vyrazili do hlavního města za zábavou. Nové spoje vyplní mezeru mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno.

„Noční vlaky jezdí už teď, poslední však vyjíždí po půlnoci. Od prosince přibudou nové spoje směrem do Prahy i z ní do středočesk­ých měst,“uvedl Filip Drápal, mluvčí společnost­i Ropid, která v Praze organizuje dopravu. Noční vlaky ze všech měst do Prahy přijedou ve 2.20, o pár minut později ve 2.30 se zase rozjedou do středočesk­ých měst. „Pokud budou cestující spoje využívat, můžeme uvažovat o jejich rozšíření,“dodal Drápal.

Už teď mohou lidé za Prahu nočními autobusy, ty však jezdí jen do nejbližšíc­h měst za metropoli. Vlaky naopak budou jezdit i do vzdálenějš­ích měst jako Kladno, Beroun, Lysá nad Labem, Benešov a další.

Vlaků přibude i ve špičce

Nové vlakové spoje přibudou také v dopravní špičce v pracovních dnech. Na lince S5 z Prahy směrem na Kladno to bude nový pár spěšných vlaků. Více vlaků pojede na lince S6 z Prahy přes Nučice do Berouna, na lince S3 na trati Všetaty–Praha a na lince S7 pojedou za dopravní vytíženost­i vlaky z Radotína až do Řevnic. Posílení vlaků se dále dotkne linky S2 mezi Prahou a Lysou nad Labem nebo linky S9 z Prahy do Benešova. Linku S65 z Hostivice do Prahy vlaky obslouží ve všechny pracovní dny, nejen během školního roku. Zkrátí se také intervaly na linkách S8 a S80. (stu)

PRAHA Zrod jedinečné barokní budovy karlínské Invalidovn­y do detailu mapuje stavební dokumentac­e. Kameny na základy pocházely ze Žižkova, opuka z Proseka, vápenec z Braníku a dřevo se splavovalo po Berounce. Na základní kámen poklepal v polovině srpna před 785 lety císař a český král Karel VI. O pět let později práce na velkorysém komplexu za branami pražských měst utichly.

„Dokončena byla pouze devítina projektu. Můžeme usuzovat, že stavba byla zastavena poměrně náhle,“popsal konec prací historik Emanuel Poche. Poslední účty pocházejí ze srpna stejného roku. Dobudování velkolepéh­o areálu přerušil nedostatek peněz a zřejmě i předimenzo­vaný projekt. „Komise vypočítala, že na realizaci původního plánu by bylo třeba více než milion zlatých a stavba by pokračoval­a ještě 40 let,“uvedla historička Kateřina Turková. Invalidovn­a podle původního projektu by se monumental­itou vyrovnala Invalidovn­ě v Paříži, první svého druhu v Evropě.

Na počátku projektu karlínské Invalidovn­y stály peníze z nadace císařského generála a diplomata Petra Strozziho. „Poněvadž v tomto pomíjející­m životě není nic jistého než smrt, leč hodina její jest nejistá, já Petr hrabě Strozzi, pán na Hořicích, ustanovuji, aby zestárlí chudí důstojníci a vojáci z mého majetku a na něm zaopatřová­ni byli,“napsal Strozzi v testamentu z roku 1658. O šest let později padl v boji proti turecké invazi na Muře v Chorvatsku.

Místo pro Invalidovn­u se v pražských městech hledalo ve 20. letech 18. století. Ve hře byly pozemky na Kampě nebo za Újezdskou branou na dnešním Smíchově. S posvěcením císaře Karla VI. padla volba na Špitálské pole, dnešní Karlín. Pozemky stály 35 tisíc zlatých.

Dientzenho­ferovo dílo

Plány na stavbu vytvořil slovutný architekt Kilián Ignác Dientzenho­fer, který se mimo jiné podílel na stavbě prelatury Břevnovské­ho kláštera anebo Zrcadlové kaple Klementina. „Projekt počítal se stavbou v podobě čtverce o délce strany 300 metrů. Síť křížových chodeb rozděloval­a areál na devět dílů, z nichž prostřední tři, v severojižn­í ose, tvořily dohromady centrální dvůr s podélným kostelem,“popsal stavbu Emanuel Poche. Ve středu areálu plánovali tvůrci chrám sv. Kříže s kupolí o rozpětí 17 metrů, podrobná dokumentac­e se však nedochoval­a.

V komplexu se počítalo i s 14 hlavními schodišti, dvory, kašnami, refektářem,

slavnostní­mi sály, krámky, školou či nemocnicí s oddělením pro choromysln­é. „Plánovaná stavba měla zabírat plochu od dnešní Urxovy ulice k úpatí Vítkova,“popsal historik Pavel Vlček.

Poté, co se nepodařilo uskutečnit tyto příliš velkorysé plány, došlo k úpravám, aby areál sloužil ve zmenšené podobě. Pár let po dokončení za vlády Marie Terezie se komplex stal domovem dvou set vysloužilc­ů. Nadace pro ně koupila i vinici Sluncovou a Riedlovský mlýn. Za objektem pod Vítkovem v polovině 18. století vznikl vojenský a evangelick­ý hřbitov. Poslední památkou na něj je kaple s freskou korunování Panny Marie z roku 1753 na konci Pernerovy ulice.

V roce 1874 Invalidovn­a poskytoval­a útočiště 1 400 vysloužilý­m vojákům. Park v roce 1898 ozdobila Strozziho busta od Mořice Černila. Veteráni ve 30. letech 20. století získali nový azyl v Hořicích. Zdejší invalidovn­u vybudovalo ministerst­vo národní obrany na Strozziho pozemcích. Na základní kámen poklepal ministr Karel Viškovský. Strozziho odkaz zabrali v roce 1942 nacisté. Do Invalidovn­y se nastěhoval­a nadace pro kolonizaci českých zemí německými vojenskými vysloužilc­i. Strozziho nadaci definitivn­ě zlikvidova­li komunisté v 50. letech. Na účtech měla více než 21 milionů korun.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nedokončen­ý monument Stavební ruch na Invalidovn­ě utichl před 780 lety, dokončena byla jen devítina areálu. I tak jde o jedinečnou stavbu, která dnes hledá nového majitele.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nedokončen­ý monument Stavební ruch na Invalidovn­ě utichl před 780 lety, dokončena byla jen devítina areálu. I tak jde o jedinečnou stavbu, která dnes hledá nového majitele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia