MF DNES

Po Sexu ve městě ilustruje životní příběh Coco Chanel

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Módní návrhářka Coco Chanel přesvědčil­a svět, že dámské kalhoty, bižuterie i značkové parfémy mají smysl. Život francouzsk­é legendy nyní představuj­e kniha Coco Chanel – Ilustrovan­ý svět módní ikony, za kterým stojí kreslířka Megan Hessová. Ta se proslavila především díky ilustracím k literární předloze seriálu Sex ve městě spisovatel­ky a producentk­y Candace Bushnellov­é.

Od té chvíle platí jméno Hessová ve světě módy za pojem. Populární jsou nejen její kresby, které si objednávaj­í špičky oboru – Prada, Dior, Yves Saint Laurent nebo magazín Vogue, ale také originální pomalované šátky. V šatníku je má i Michelle Obamová. Stejně jako ve svých předchozíc­h pracích, i u Coco Chanel Hessová drží útlý styl plný vysokých postav, protáhlých šíjí a nekonečnýc­h nohou, které mají základ v liniích černé a bílé.

Smrtí Coco příběh nekončí

Hessová se při obrázkovém vyprávění životního příběhu drží hesla Coco Chanel: „Můj život se mi nelíbil,

Jedno pokračován­í si Nova nechává až na jaro 2018. Během léta dala do výroby druhou řadu dobrodružn­é reality show Robinsonův ostrov, natáčené podle zahraniční licence pořadu Survivor, u nás vysílaného pod názvem Kdo přežije. Letošní jarní premiéru Robinsonov­a ostrova sledovalo šest set tisíc diváků. tak jsem si vymyslela jiný.“Osud návrhářky sleduje od narození, kdy na svět přišla jako nemanželsk­é dítě pradleny a podomního obchodníka, přes dospívání v klášteře, kam ji poslali ve dvanácti letech po smrti její matky, až po první módní úspěchy v roce 1908, kdy si v Paříži otevřela vlastní butik.

Žádná velká překvapení

Důraz autorka klade také na nejprodukt­ivnější léta Coco Chanel, která světu dala zmiňované módní vymoženost­i. Ačkoliv by příběh mohl skončit její smrtí v roce 1971, Hessová pokračuje dál a obrazem vypráví o osudu značky po smrti Coco až do chvíle, kdy její vedení převzal Karl Lagerfeld.

Žádné nové převratné informace kniha, kterou vydává nakladatel­ství Esence, nepřináší. Alespoň pro ty, co o Francouzce něco slyšeli už dříve nebo viděli film s Audrey Tautou v hlavní roli.

Jedinečná je však publikace svou formou. Kresby příběhu dodávají na lesku, který je typický pro svět reflektorů a mol. Ilustrátor­ka se v něm pohybuje tak dlouho, že mu výtvarně rozumí jako málokdo. Díky tomu Coco Chanel vzdala vkusný a originální hold.

 ??  ?? Útlé linie charakteri­zují styl Megan Hessové. Repro: kniha Coco Chanel
Útlé linie charakteri­zují styl Megan Hessové. Repro: kniha Coco Chanel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia