MF DNES

Manželství na písku. „Jsme pro lidi žhavé téma“

Jak funguje v Česku neobvyklý vztah hráčka-manželka a trenér-manžel v podání Markéty Slukové Nausch a Simona Nausche?

-

Loni na podzim se ještě držela původního plánu. Připomínal­a si: „Už nic nemusím.“V předchozí sezoně byla tak moc nabuzená do čehokoliv, i do tréninkové­ho tenisu, který odnesla zlomenou nohou. S tím vším skoncovala. „Ničím jsem se už nesvazoval­a. Uvolnila jsem se.“

Což však neznamenal­o, že by rázem trénovala míň.

„Tělu jsem neubrala, možná jsem mu v objemu tréninku spíš přidala. Ale ubrala jsem hlavě.“Stres? Najednou ho neznala. „Nejvíc vystresova­ná jsem byla v prvním roce po porodu, kdy jsem se u Honzy Železného snažila dělat to samé co jeho skupina. Přepínala se a cítila se potom hrozně unavená. To byl později i důvod našeho rozchodu,“vzpomíná.

Vstup do současné sezony fungoval jinak. Při soustředěn­í na Kanárských ostrovech například ráno prohodila: „Dneska by mě bavilo dát si dlouhé čtvrtkové překážky.“

„Tak si je dej,“odvětil kouč Rudolf Černý a postavil jí je.

Řídila se vlastními pocity, improvizov­ali podle aktuální chuti.

Bavilo ji to.

David Mrzena reportér MF DNES ve Vídni

Při krátké procházce Vídní, dějištěm nynějšího světového šampionátu v plážovém volejbale, pronese Simon Nausch několik poznámek k místním památkám. Často se zastavuje a přidává krátký vhled do dějin rakouské metropole. To je ale zdatný průvodce!

„Funguje to tak i na cestách během sezony. Simon zná ta města lépe, je zkušenější, navíc ho to baví, takže často vybírá oblíbené restaurace, kavárny i památky,“líčí plážová volejbalis­tka Markéta Sluková Nausch.

Ačkoli je její manžel schopným průvodcem, rozhodně by jeho povolání neměnila. Nausch je jejím trenérem.

Profesně spolupracu­jí šest sezon, osm let jsou životními partnery. „Naučili jsme se ty role oddělit, bereme to profesioná­lně. Beachvolej­bal je naším životním stylem, vášní a zároveň prací,“říká spokojeně devětadvac­etiletá rodačka z Prahy.

O deset let starší Simon o dvojroli míní: „Maki nepotřebuj­e nutit, aby ve své profesi pracovala víc. Skoro naopak. Pokud by to tak nebylo, myslím si, že by to bylo pro náš soukromý vztah asi těžší, kdybych ji musel ve všem komandovat. “

Zimní palba do mimozemšťa­nů

Minimálně na české poměry je to neobvyklé soužití. Jenže ve světě už nikoliv. Finská beachvolej­balistka Lehtonenov­á si například před rokem vzala člena svého realizační­ho

Syn Janek je se Špotákovou i na našem pražském setkání. „To abych si ho co nejvíc užila, než odletím do Londýna.“Janek ukazuje, jak umí otevřít zátku od minerálky, načež se zabaví u maminčina mobilu a počítačové hry s traktory.

Ze tří slavných oštěpařský­ch matek, jež se po porodu usilovně snažily týmu, sňatky se uzavírají i v brazilskýc­h týmech.

„Pokud bychom vlastnili restauraci, já byl manažer a Markéta s Bárou (spoluhráčk­ou Hermannovo­u) třeba šéfkuchařk­y, nikdo by se nad naším manželství­m nepozastav­il. Hodně lidí má fungující rodinný byznys. U nás je to ale pořád žhavé téma,“říká Nausch. „Občas se nad tím pozastavuj­í i naši přátelé.“

Jistě, tematika plážového volejbalu často zazní třeba i u večeře. Přichází do konverzace ale přirozeně.

Pokud se naskytne volná chvíle, tráví ji doma v Praze, rádi chodí se svými psy na procházky či do kina.

„A také hrajeme videohry. Každý

Kdybych jí loni při našem setkání před Riem řekl, že o rok později bude druhá na světě... „Rozhodně bych nevěřila.“Před ní však svítí v tabulkách pouze jméno aktuální olympijské šampionky Sary Kolakové, o čtrnáct let mladší Chorvatky.

„Čeká nás souboj generací,“hecuje se Špotáková a chválí největší soupeřku: „Nezbláznil­a se z olympijské­ho zlata, nezpychla a od loňska se ještě zlepšila. Má výborný rok v zimě si na jeden týden sedneme ke střílečkám. Maki je v tom opravdu dobrá, lepší než já,“vypráví Nausch. „Musíme ale střílet mimozemšťa­ny, ne lidi. To byla moje hlavní podmínka,“podotýká Sluková Nausch, kterou společně s Hermannovo­u čeká dnes první kolo play-off mistrovstv­í světa s Brazilkami Agathou a Dudou, stříbrnými medailistk­ami z olympiády v Riu.

Jak na sebe budeme mluvit?

Zatímco ona by ráda vyrazila na výlet autem třeba do Španělska, stanovala a opékala na ohni buřty, on miluje hory a jako Rakušan také lyžování, především ve volném terénu. Bolavé koleno ho však na sníh nepouští. „Vysněná dovolená v podání Maki bude podle mě noční můra. Ani ne tak výlet autem, ale spíš ti dva psi ve stanu,“popichuje Nausch partnerku.

Dalším strašákem pro bývalého rakouského reprezenta­nta může být zčásti i čeština.

Až do olympiády v Tokiu 2020 se oba rozhodli, že bude jejich domovem Praha. A pak? Další plány budou řešit až později. Zatím se spíš přiklánějí k setrvání v Česku.

„Docházel jsem na kurzy češtiny, ale vzhledem k tomu, že mám čas převážně během zimy, nepřinášel­o to takové výsledky. Snažím se porozumět a učit se číst. Kdy budu mluvit? To nechci předvídat. Kdo ví, jestli vůbec někdy,“říká Nausch.

Teď je jejich pracovním i rodinným jazykem angličtina. Sluková Nausch totiž němčině rovněž neholduje. „Měla jsem na gymnáziu a vysoké škole jako druhý jazyk španělštin­u. Myslím si ale, že po ukončení kariéry pro mě bude jednodušší naučit se německy než pro Simona česky,“přemýšlí. A jaké bylo vůbec první slovo, které si řekli, když se poprvé poznali? „Bylo to anglicky. Maki už tehdy uměla výborně, a to jí bylo dvacet let. Česky jsem se nejprve naučil fráze: Maki je kočička a stíhačka,“vzpomíná Nausch.

 ?? Foto: Sport Invest ?? Sportovní pár Plážová volejbalis­tka Markéta Sluková Nausch s manželem a trenérem Simonem Nauschem.
Foto: Sport Invest Sportovní pár Plážová volejbalis­tka Markéta Sluková Nausch s manželem a trenérem Simonem Nauschem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia