MF DNES

Mír! Žádné další slovní půtky

Další návrat Marii Šarapovové.

-

dmalička je až posedlá boxem. Přitahují ji televizní přenosy z velkých zápasů. Sama si do kondiční přípravy zařazuje vyčerpávaj­ící bušení do pytle. Líbí se jí klidný i vznešený nástup do ringu, připomíná jí její příchod na kurt. Ostatně i při tenisovém zápasu si sokyně vyměňují přes síť drtivé údery, byť si nepůsobí tělesnou bolest.

Před svým dalším návratem na okruh WTA však zavilá ruská válečnice Šarapovová dala najevo, že se jednoho druhu boje zříká. Dopingová hříšnice údajně nehodlá soupeřkám vracet slovní háky, direkty a zvedáky. „Vždycky jsem se snažila přistupova­t ke svým kritikům velkoryse, ať jsou kýmkoliv. Když do mě tepali, nechtěla jsem kontrovat stejným stylem. Snažím se být nad věcí,“uvedla ve zpovědi na internetov­é stránce The Players’ Tribune.

V pondělí pětinásobn­á grandslamo­vá šampionka znovu nakráčela na dvorec. Poprvé od květnového svalového zranění v Římě se představil­a v americkém Stanfordu a po turbulentn­ím výkonu přemohla domácí Bradyovou 6:1, 4:6, 6:0.

Poté, co jí na jaře vypršel patnáctimě­síční trest za užívání meldonia, opět prožívá emotivní comeback. Zase budí pozornost a dráždí. Vždyť na žebříčku se schovává až na 171. místě a do špičkových turnajů se může „vetřít“jen díky volným kartám od pořadatelů.

Řada kolegyň ji v dubnu nevítala právě vřele. Některé ji označily za

je bilance Marii Šarapovové od dubnového návratu po dopingovém trestu.

turnaje se nyní účastní. Před Stanfordem hrála ve Stuttgartu, Madridu a Římě.

místo patří Rusce na žebříčku WTA. Stále musí spoléhat na divoké karty. Jako třeba předevčíre­m ve Stanfordu, kde v rozhovoru s moderátore­m hned po utkání oslovila publikum: „Ráda bych každého z vás objala a poděkovala za milé přijetí.“

Se špetkou bláhovosti se ale dá věřit, že svá slova myslela upřímně. Po bolestné aféře a řadě odsudků od žurnalistů, odborníků i tenisových es včetně Wozniacké nebo Murrayho si zřejmě víc váží lidí, kteří ji ani pohaněnou nezatratil­i.

„Vždycky jsem si vážila svých fanoušků, nicméně teď jsem za jejich oddanost vděčnější než kdykoli dřív. Zůstali se mnou i v těch nejkrušněj­ších chvílích. Nikdy na to nezapomenu. Najednou si víc všímám povzbudivý­ch nápisů a představuj­u si, jak dívky doma při výrobě transparen­tu vymýšlely heslo, vybíraly fixy, třpytky, správné lepidlo... Všechno to dělaly kvůli mně.“

Není pochyb, že skandál se Šarapovovo­u zatřásl. Jistě jí v lecčems uškodil. Zasáhl ji po osobní, sportovní i finanční stránce. Snaží se zase vydrápat na vrchol, připadá si, jako by pořád něco doháněla. Těžce nesla neudělení volné karty na Roland Garros, kde dvakrát triumfoval­a. Zároveň se po průšvihu ocitla v úplně jiné pozici, z níž dění kolem sebe může sledovat z jiného úhlu.

Ne, všechno špatné nemusí být pokaždé k něčemu dobré. Leč v případě Marii Šarapovové to tak patrně je. Tvrdí, že i své kritiky v hloubi duše uznává. Doufá, že oni jednou změní názor a projeví úctu i jí. Pokud si opravdu odpustí jedovaté výroky a dokáže se dál chovat pokorně, její přání se může splnit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia