MF DNES

Olympijská radost s r. o. Los Angeles se her dočká za 11 let

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

ádné dojetí a slzy štěstí ve chvíli, kdy zazní jméno vyvoleného města, žádné objímání v sálu a ohňostroje – ale také žádná podezření, že za tím stojí plné obálky či jiné formy všimného.

Udělování olympiád, rituál spojený s obří globální sportovní událostí, vstoupilo do věku pragmatism­u.

Na letní hry 2024 a 2028 kandidoval­y Paříž a Los Angeles a města se dohodla, že si je v takovémto pořadí rozdělí. Jiní kandidáti nejsou, a tak by Mezinárodn­í olympijský výbor měl vše na zářijovém kongresu v Limě jen formálně potvrdit.

Pařížský projekt se raduje a americký také – ale zároveň vstupuje do neznáma. „Je to krásné i divné zároveň. Ve městě, kde se trendy mění co 11 minut, je nemožné si představit, že někdo bude nadšený z události, jež přijde za 11 let,“píše v komentáři list Los Angeles Times. Což je trefný postřeh. Dnešní školáci budou na olympiádě 2028 moci soutěžit; dnešní sportovci na vrcholu sil se promění v trenéry či diváky. Kdo ví, kde tou dobou bude svět a kde bude „město andělů“, kdo mu bude vládnout. „Chtěl jsem do LA přinést něco už teď. Stvořit nadšení,“říká sice starosta Eric Garcetti, ale v moderní historii je takovéto dvojité rozdělení nevídané. Zvlášť ve světě, jenž

z boje ale odstoupily – většinou kvůli obavám z příliš vysokých nákladů či kvůli nedostatku podpory obyvatel. tepe tak rychle: jedenáct let, to zní jako kus dějin.

Na druhou stranu jde o zručné vykličková­ní z nejisté kandidátsk­é sezony. Optimisté i šéf MOV Thomas Bach vše vidí jako „win-win-win situaci“, z níž mají těžit pánové olympijský­ch kruhů, Paříž i Los Angeles.

U prvních dvou je motivace jasná. MOV „udal“svůj nejcennějš­í projekt a má dost prostoru na nutné strukturál­ní změny. „Je to včasné a transparen­tní rozhodnutí,“těší Bacha absence „tradičních“zvěstí o úplatcích, moru kandidatur. Paříž má hry, o nichž roky snila. A Los Angeles má mít co? Peníze. Letní hry v roce 1984 právě v Kalifornii nabídly model olympijské výdělečnos­ti a Garcetti a spol. kráčejí ve šlépějích svých předchůdců. Pokud budou platit dohody, dostane město 160 milionů dolarů na mládežnick­ý sport. Paříž 2024 se může těšit na podíl z vysílacích práv a sponzorský­ch peněz až ve výši 1,7 miliardy dolarů, u LA 2028 by cifra mohla vystoupat na dvě miliardy. Za čtyři roky čekání má přijít 180 milionů dolarů navrch a také je tu „polštář“ve výši 487 milionů: buď poslouží na dodatečné pokrytí nečekaných nákladů, nebo se v případě vyrovnanéh­o rozpočtu přetaví v zisk.

Těžko soudit, zda by Paříž kývla na odkládanou olympijsko­u euforii odměnou za potenciáln­í zisky, ale americkému pojetí vše konvenuje.

Stejně jako Paříž má Los Angeles výhodu v množství sportovišť, která již stojí; i to zvyšuje šance na finanční úspěch. I ekonom Andrew Zimbalist, známý kritik destruktiv­ních následků olympiád pro města, prohlásil: „Lidé z LA hrají se správnými kartami, už teď mají v rukou hodně důležitých záležitost­í. Mají talent. Zvládli to vážně dobře.“

Také Garcetti označil dohodu za příliš dobrou, než aby šla odmítnout: „Mohu se lidem podívat do očí.“Teď jen zbývá „detail“udržet pozornost a euforii. Možná i proto se paradoxně hodí, že olympijské „ano“zatím nedoprováz­ely veřejné oslavy. I sedm let pro Paříž je dlouhých, další cyklus navíc vypadá jako vzdálená budoucnost. Takovou radost s ručením omezením zatím žádné město nezažilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia