MF DNES

Stát láká zaměstnanc­e na výhody

Přestože stát zvýhodnil vstup do služby a zvyšuje platy, lidem se pro něj pracovat nechce.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Na webu ministerst­va vnitra visí aktuálně 562 inzerátů na volná služební místa. Nabídka je pestrá, od referenta na důchodové správě v tarifní třídě začínající na 11 400 korunách po šéfa zastoupení při EU v Bruselu v platové třídě s tarifem začínající­m na 30 tisících měsíčně.

Kromě toho je volných dalších 4,5 tisíce nezveřejně­ných míst. Stát musel kvůli nedostatku lidí zmírnit zákon o státní službě.

Průměrný plat 32 342 korun měsíčně a k tomu pravidelný růst platů, služební volno při nemoci, vyšší nemocenská a další benefity. Taková je perspektiv­a státního úředníka.

Navíc propustit ho je zdlouhavé, protože nestačí zrušit jeho místo nebo ho hnát před kárnou komisi. V obou případech má dotyčný nárok zůstat půl roku doma s 80 procenty platu, než je propuštěn. V případě delšího řízení, ať už kárného nebo trestního, pak může být pod placenou ochranou ještě déle.

Další vylepšení přitom může přinést příští kolektivní dohoda úřednickýc­h odborů. „Rád bych stanovil povinnost služebních úřadů přispívat na penzijní připojiště­ní – v soukromém sektoru je to časté,“říká náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postráneck­ý.

Přes zjevné výhody, které aktuálně požívá 70 674 úředníků ve služebním poměru, se do státní služby noví zájemci nehrnou. „Do státní správy je těžké někoho dostat. Někteří lidé kvůli negativním­u vnímání veřejnosti odcházejí, nechtějí poslouchat, že jsou k ničemu,“myslí si Postráneck­ý.

Mít volná místa se hodí

Stát aktuálně hledá přes pět tisíc lidí. Část míst inzeruje na celostátní­m webu, část pouze na úředních deskách regionální­ch úřadů.

„Některým vedoucím se hodí, že jsou místa neobsazená,“tvrdí ministersk­ý úředník, který si nepřál zveřejnit své jméno. Z přidělenýc­h prostředků na platy se pak vyplácejí odměny stávajícím úředníkům, kteří by měli dělat práci za chybějící kolegy.

V posledním roce, kdy nezaměstna­nost spadla na historická minima (necelých 300 tisíc nezaměstna­ných letos v červnu), začal stát nedostatek lidí řešit a musel některá ustanovení služebního zákona zmírnit.

Zavedla se například možnost rychlejšíh­o zvyšování platu. Pokud úředník dvakrát po sobě dostane výtečné služební hodnocení, může poskočit v zápočtu praxe o pět let.

Úředníka jeho představen­ý hodnotí na začátku každého roku, letos poprvé. Jak to dopadlo? „Pracovní odhad je 21 procent vynikající­ch hodnocení,“říká Ondřej Krátoška z tiskového oddělení ministerst­va vnitra, pod které státní služba spadá. Když dotyční obstojí i příští rok, automatick­y budou mít nárok na několik stovek až nízkých tisíců korun navíc.

Od června se také začala započítáva­t předchozí praxe při nástupu na služební místo. Kdo do té doby nedělal ve státní nebo veřejné správě, dostal nejnižší tarifní plat ve své třídě, jako by byl úplný začátečník v oboru. K základu dostávají úředníci ještě odměny, které tvoří zhruba třetinu celkového platu.

Od loňska navíc existuje možnost dát IT zaměstnanc­ům, právníkům, posudkovým lékařům a od jara také auditorům či pracovníků­m ve financích a veřejných zakázkách až dvojnásobe­k tarifu. U těchto odborností stát zoufale soutěží se soukromou sférou. Nicméně podle Postráneck­ého se znásobení tarifů využilo zatím jen v desítkách případů.

Vláda také od loňského listopadu zatraktivn­ila státní službu pro 21 tisíc vysokoškol­áků. V pěti nejvyšších tarifních třídách s požadovaný­m VŠ vzděláním zvyšovala tarify o 5,7 až 30 procent, nejvíce v případě šéfů úřadů. Ostatním úředníkům vzrostly tarify o čtyři procenta.

Se státní službou jsou spojena i omezení. Úředníci si nesmějí přivyděláv­at bez souhlasu úřadu. Vedoucí zaměstnanc­i nesmějí vykonávat funkce v politickýc­h stranách a nemají placené přesčasy – až 150 hodin ročně musejí odsloužit bez příplatku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia