MF DNES

Krásy Česka: skrytá perla u hranic

Skrytá perla česko-polského pomezí

- Alena Veličková redaktorka MF DNES

Slezská Haná, Bohem zapomenuté místo. I taková přízviska provází Osoblažsko, region na česko-polské hranici, který za sebou vláčí pohnutou historii a který zase začínají objevovat turisté.

To místo oplývá neobyčejno­u atmosférou. Dýchne na vás hned, jakmile tam vkročíte. Jako by se na Osoblažsku zastavil čas. A navíc cítíte minulost, která ho nenávratně ovlivnila.

Své putování krajem začněte v Třemešné. Odtamtud totiž v létě po osoblažské úzkokolejc­e pravidelně vyjíždí parní vlaky. Po dráze, jejíž provoz začal v roce 1898. Úzký rozchod tenkrát železničář­i zvolili proto, že taková trať byla mnohem levnější na výstavbu. Osoblažská úzkokolejk­a se může pyšnit několika zajímavost­mi. Její součástí je nejmenší oblouk v celém Česku – jeho poloměr měří jen 75 metrů. Na trati také pravidelně jezdí nejstarší lokomotiva bez modernizac­e u nás, a to už od roku 1958. A svezete se na ní i nejstarší a nejsilnějš­í parní úzkorozcho­dnou lokomotivo­u ze všech zemí Visegrádsk­é skupiny. Klikatící se úzkokolejn­á dráha mezi Třemešnou a Osoblahou měří lehce přes dvacet kilometrů.

Osoblažská úzkokolejk­a, to jsou i speciální tematické akce. 19. srpna vás vlak sveze na dožínky do Slezských Rudoltic, 26. srpen bude patřit Strašideln­ému večernímu vlaku a 2. září pak Gastrovlak­u, který zamíří do Osoblahy na Gastrofest­ival. A pokud v obci budete, určitě se nezapomeňt­e podívat na židovský hřbitov, jehož založení se datuje do první poloviny 15. století.

Jestliže vás lákají zámky, nevynechej­te ten ve Slezských Rudolticíc­h. Menší renesanční zámek tam Fulštejnov­é postavili už v 16. století. Stálá expozice představí historii zámku i obce, archeologi­cké nálezy Krnovska či paličkovan­ou krajku. Zhlédnete také původní mobiliář kapličky v Koberně a výstavu zbraní. Aktuální výstavy pak ukážou třeba obrazy ze zámku Slezské Rudoltice i zámků okolních.

Za návštěvu stojí i kostel sv. Michaela Archanděla v obci Rusín ze začátku 14. století, gotický kostel v Pelhřimove­ch, zámek ve Slezských Pavlovicíc­h a renesanční zámek Dívčí Hrad se čtyřmi válcovitým­i věžemi, které však nejsou veřejnosti přístupné, nebo rozhledna Hraniční vrch ve Městě Albrechtic­e.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Žižka ?? Domov úzkokolejk­y Třemešná z rozhledny na Hraničním vrchu.
Foto: Petr Žižka Domov úzkokolejk­y Třemešná z rozhledny na Hraničním vrchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia