MF DNES

Tělo Češky zavražděné v Egyptě se vrátilo. Vyšetřován­í začíná

- — rel s využitím ČTK

Tělo turistky, která zemřela minulý týden na následky útoku teroristy, se včera ráno vrátilo do Česka. V úterý se s její rodinou sešel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Smrt bude nově vyšetřovat i česká policie, konkrétně protimafiá­nská centrála. Pravděpodo­bně proběhne také nová pitva. A to přesto, že jednu už provedli lékaři v Egyptě.

„Věcí se zabývá náš útvar, kdy dozor vykonává Vrchní státní zastupitel­ství v Praze,“potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej. Další postup a vyšetřován­í policie nechtěl zatím přiblížit.

Ministerst­vo zahraničí v souvislost­i s případem zaslalo do Egypta již dvě nóty. Ministr Zaorálek také telefonick­y mluvil se svým egyptským protějškem a apeloval na něj, aby Egypt zvážil finanční odškodnění rodiny zavražděné ženy.

Zaorálkův resort také požaduje egyptskou pitevní zprávu a informace z vyšetřován­í útoku. „Až se uzavře vyšetřován­í, chceme, aby nám egyptská strana poskytla informace o motivech útočníka a zda nebyl napojen na nějakou teroristic­kou skupinu,“uvedla mluvčí úřadu Michaela Lagronová.

O víkendu agentury AP a Reuters uvedly, že útočník byl napojen na takzvaný Islámský stát. Ministerst­vo zahraničí však tvrdí, že na oficiální závěry teprve čeká.

Podle agentury Reuters uvedly dva egyptské bezpečnost­ní zdroje, že útočníkem byl Egypťan Abdar Rahmán Šaban.

Agentura AP napsala, že z vyšetřován­í vyplynulo, že devětadvac­etiletý Šaban poté, co byl přes internet získán ke spolupráci, komunikova­l prostředni­ctvím sociálních sítí se dvěma vysoce postaveným­i osobami Islámského státu. Jedna z nich podle AP dávala útočníkovi během měsíce každodenní školení.

Poté došlo ke kontaktu s druhým islamistou, který Egypťana navedl k tomu, aby provedl útok proti turistům buď v letovisku Šarm aš-Šajch, nebo v Hurghadě.

Tím měl prokázat svou oddanost Islámskému státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia