MF DNES

Usychá až třetina všech borovic

-

Kolika borovicím hrozí, že současné sucho nepřežijí, můžeme podle Ivany Tomáškové z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity zatím jen odhadovat. „Výrazně poškozeno je až třicet procent borových porostů, zejména na extrémních stanoviští­ch,“říká odbornice na fyziologii lesních dřevin.

Pro laika je rezavé jehličí signálem, že je strom suchý. Je to opravdu tak, že všechny rezavé stromy, které vidíme v lesích, už odumřely?

Pokud je koruna proschlá více než z poloviny, šance borovice na regeneraci jsou malé. Pak se doporučuje ji z porostu odstranit, protože jinak se takový strom stane zdrojem nákazy pro ostatní suchem oslabené stromy.

Znamená to, že borovicím nehrozí jen to, že uschnou, ale také je více ohrožují choroby?

Na povrchu jehlic se nachází značné množství průduchů, které regulují výdej vody a příjem kysličníku uhličitého. Když je sucho, borovice průduchy uzavře, aby omezila ztráty vody, ale zároveň tím omezí příjem kysličníku uhličitého, který potřebuje. Nedostává se jí pak dost uhlíku, který potřebuje nejen pro růst, ale také na obranu proti houbovým chorobám nebo hmyzím škůdcům.

Co se vlastně děje uvnitř stromu, který usychá?

Ve stromě, který je stresován nedostatke­m vody, se výrazně zvyšuje napětí ve vodivých pletivech do té míry, že se tenké provazce vody, které se táhnou od kořenů po listy ve vodivém pletivu, přetrhnou. Dojde k jevu, kterému se říká embolie (přerušení tohoto vodního provazce – pozn. red.). Čím větší tenzi strom snese, tím je odolnější vůči suchu. Na rozsáhlých plochách na jihovýchod­ě USA například po několika epizodách sucha odumřela borovice coloradská, zatímco jalovec tam přežil, protože jeho odolnost vůči embolii byla ve srovnání s borovicí vyšší.

Jsou ohroženy jen borovice?

Stres z nedostatku vody se dotýká všech dřevin. Projevil se i na smrkových porostech, nejvíce na severní a střední Moravě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia