MF DNES

Kdy se nevyplatí šetřit

Ministr financí prý nechce zvyšovat odměny doktorandů. Jenže šetření může vést v budoucnu k větší ztrátě, protože odradí naděje vědy od studia.

- Bohumil Kartous vzdělávací think tank EDUin

Vdiskusi o rozpočtu školství na příští rok ministr financí Ivan Pilný údajně prohlásil, že pochybuje o potřebě zvyšovat odměny doktorandů­m. Bylo to týden po jeho jmenování do funkce, když Česká asociace doktorandů a doktorande­k vydala otevřený dopis, jenž upozorňuje na alarmující stav stipendijn­ích odměn těch, kteří mají tvořit budoucnost českého výzkumu a vysokého školství. Jejich měsíční odměna činí 7 500 korun, což je o 3 500 korun méně, než je současná úroveň minimální mzdy.

Tato částka se za posledních patnáct let, podle dopisu asociace, nezměnila. S tempem růstu minimální mzdy se můžeme zanedlouho dočkat toho, že se rozdíl začne posouvat k dvojnásobk­u.

Je-li úroveň odměňování učitelů ostudná, úroveň motivace pro lidi, kteří by měli svou budoucnost zasvětit výzkumu a vědě, je tragikomic­ká.

Předpoklád­á se, že člověk, který musí nutně sehnat minimálně trojnásobe­k prostředků na svou obživu, než kolik je schopen do něj investovat stát, bude věnovat svou pozornost přípravě na kariéru vědce a učitele?

Nebo bude, úměrně výši stipendia, řešit požadavky na něj kladené tím, že je splní metodou nejmenšího odporu a zbytek investuje do snahy zajistit své elementárn­í potřeby a přežít? Maslowova pyramida, která ukazuje hierarchii lidských potřeb, je v tomto ohledu neúprosná.

Ivan Pilný neměl podle svého životopisu v životě příležitos­t zkusit, co to znamená být doktorande­m. Autor článku ano, a ví tedy, jakým způsobem doktorands­ké studium probíhá, jak ho pojímají doktorandi a taky koho doktorands­ké studium přitahuje.

Stav je tristní. V prvé řadě podmínky doktorands­kého studia nevytváří přirozenou motivaci pro schopné a ambiciózní. Ti se bez doktorskéh­o titulu snadno obejdou, zejména v oblasti nových technologi­í se často obejdou bez vysokoškol­ského vzdělání vůbec. Vzniká tím stav určitého předvýběru, který přitahuje spíše lidi, kteří účelově předpoklád­ají, že jim titul následně zajistí určitou pojistku.

Buď budou pokračovat v akademické dráze, ať už to znamená cokoliv, nebo se nechají na základě tabulek lépe zaplatit nějakou státní institucí a pokládají své ochuzení za odloženou investici do této formy „životního pojištění“. To věru není záruka, že jde o ty nejvíce nadané, jak se u výzkumníků, vědců a vysokoškol­ských učitelů předpoklád­á.

I tito lidé ale následně řeší to, do jaké míry budou své kapacity věnovat učení a vědě a do jaké míry „sprosté“obživě. Jak již bylo řečeno, hierarchie potřeb je daná.

Co z toho vyplývá? Ze zdánlivě ušetřené miliardy dnes zůstává mnohem větší ztráta z promarněné investice do budoucnost­i vědy a inovací, na nichž jsme existenčně závislí. Na dlouhodobo­u krátkozrak­ost českých vlád tak doplatí všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia