MF DNES

Trest pro Čechy. Politika i důkazy

-

Rozsudek tedy nijak nepotěšil ani české ministerst­vo zahraničí. Ministr Lubomír Zaorálek byl dlouhou dobu optimistic­ký v tom, že by se Češi mohli vrátit domů. S trestem ministerst­vo počítalo od začátku. Neoficiáln­ě se v české diplomacii doufalo spíše v méně přísný trest, následné vyhoštění české dvojice a samozřejmě zákaz opětovného vstupu do Turecka.

„Dnešní rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumán­a odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak. Z naší strany samozřejmě bude nadále pokračovat poskytován­í konzulární pomoci,“uvedl včera po rozhodnutí soudu sám šéf české diplomacie.

Teď si ministerst­vo zahraničí vyžádá rozsudek z Turecka, který by měl do Prahy dorazit v turečtině. Takže si ho v Černínském paláci nechají přeložit a teprve pak se k němu prý bude ministr Zaorálek vyjadřovat více.

Vězení v Česku? Těžko

utratili,“obává se Janusz Konieczny, který pomoc na české straně organizuje.

Rostoucí „kurdský problém“

Konieczny stále tvrdí, že Všelichová s Farkasem neměli s YPG nic společného. Jenže na tuto organizaci je Turecko v posledních měsících čím dál citlivější. Její činnost totiž stojí na dvou pilířích – kromě útoků v Turecku také platí za zásadní sílu, která na syrském bojišti postupuje proti Islámskému státu.

Například americký prezident Donald Trump rozhodl o tom, že Spojené státy organizaci YPG pro boj s ISIS vyzbrojí.

Turecko tento Trumpův krok velmi kritizoval­o. Bojí se totiž toho, že by Kurdové mohli v Sýrii založit nový nezávislý stát, a že by to přispělo k tomu samému také v Turecku. Také proto tamní prezident Erdogan proti Kurdům už více než rok tvrdě postupuje i na území Turecka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia