MF DNES

Eutanazie – problém, jemuž se nelze vyhnout

- Jiří Němec odborník na ústavní a správní právo

Vzávěru funkčního období Sněmovny už zřejmě nebude velký časový prostor pro diskusi o návrhu skupiny poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou o možnosti důstojné smrti v zákonem vymezených případech, jak to autoři nazývají. Lidé by o ni mohli požádat a lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějné­m zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodoval­a zvláštní komise. Návrh zákona o důstojné smrti by měl vyřešit mnohdy neúnosnou situaci pacienta, který trpí vážnou chorobou, případně se rovněž nachází ve stavu nezměnitel­ného bezvědomí, a jeho zdravotní stav vyvolává trvalé fyzické nebo psychické utrpení.

Většinou o eutanazii velmi teoreticky a filozofick­y hovoří lidé, kterých se to osobně nijak zvlášť zatím nedotklo. Hovoří vznešeně o právu na život a o možnosti zneužití institutu zavedení eutanazie do našeho právního systému. Jenom velmi okrajově jsou slyšet názory těch, kteří zažili ve vlastní rodině umírání nevyléčite­lně nemocného a do posledních chvil velmi trpícího blízkého člověka. Zneužít lze skoro všechno, záleží vždy na tom, jak se zákon napíše a jaký prostor pro případné zneužití se v něm nechá.

A pokud jde o mě, chtěl bych mít jednou možnost, nic víc než onu možnost volby, zákonem přesně upravenou, podle svojí svobodné vůle naposledy o sobě rozhodnout. Nesporně to je na velmi odbornou, ale také patřičně širokou diskusi, ale podle mě nikoliv jenom, jestli eutanazii ano, či ne, ale spíše o tom, za jakých striktních podmínek bezbolestn­é usmrcení nevyléčite­lně nemocného a už jenom velmi trpícího člověka zákonem případně povolit.

Prvním krůčkem k věcnému řešení problému by mohla být i diskuse nad novelou trestního zákona, která by prozatím eutanazii alespoň netrestala stejnou trestní sazbou jako v případě vraždy, ale trestem odnětí svobody od nuly třeba do šesti let. Vytvářela by tedy právní prostor i pro upuštění od potrestání, respektive bez uložení trestu.

Je dobře, že prostředni­ctvím poslance Zlatušky bude zřejmě téma eutanazie opět otevřeno, škoda že až na konci volebního období. Je to však krok tím správným směrem! Diskusi o tomto problému, který se řeší všude ve světě, se nelze úplně vyhnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia