MF DNES

Stejnou noc už nechci prožít, říká farář kostela z Gut

-

Jedenáct let vede Kazimierz Płachta farnost zahrnující obce Ropice, Střítež a Guty na Třinecku. Dřevěný kostel Božího Těla v Gutech ze 16. století považoval za skvost celého regionu a konání bohoslužeb v dřevěné památce měl za svátek. Včera ráno ale jen nešťastně stál u hromady ohořelých trámů. Přesto našel znamení naděje. „Podívejte se. Kříž, který stál před kostelem, i přes všechnu hrůzu zůstal stát. Musíme se na neštěstí dívat s vírou,“říká duchovní.

Kdy jste se o požáru dozvěděl?

Spal jsem, bylo několik minut po půlnoci, když mi volali policisté, že v kostele v Gutech mají reakci ze všech tří čidel. Občas se stalo, že na mouchu nebo pavouka zareagoval­o jedno čidlo, ale všechna? Po chvíli opět volali, že kostel hoří.

Co jste si pomyslel?

Jen jsem řekl: Bože...

Jel jste se hned podívat na místo, co se děje?

Pochopitel­ně. Dojel jsem do Gutů z Ropic, na místě byla zatím jen policejní hlídka, ještě ani nedojeli hasiči, ani nebyla natažená páska. Policisté byli hodně nervózní, málem mě srazili k zemi. Pak už postupně přijížděli hasiči, chvíli tady byl chaos, ale pak se to uklidnilo.

Co kostel?

Když jsem přijel, celý hořel, ale ještě stál. I věž. Ta se však po chvíli zřítila. Bylo zřejmé, že se nic nepodaří zachránit.

Máte nějakou vlastní teorii, jak požár mohl vzniknout?

Nemám. Musíme to nechat na vyšetřovat­elích a uvidíme, co se podaří zjistit. Jen jsem si při Všech Svatých říkal, když jsem se díval na to množství svíček na blízkých náhrobcích, jestli to není nebezpečné. Ale nyní tady hořelo svíček mnohem méně.

Asi to byl nejhorší den vaší farní služby.

Nejhorší den jsem nezažil. Ale to, co teď v noci, bych už nikdy nechtěl prožít.

Myslíte si, že by kostel měl být obnovený?

Možná se tak stane, ale už to bude bez památek. A i ta replika bude vystavená nebezpečí požáru. Například v Krakově jeden dřevěný kostel vyhořel dvakrát, pak už postavili zděný objekt. Ale tam to zapálili, což doufám není náš případ. (jog)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia