MF DNES

Silnice zrychlí třetí pruh

„Přemalován­í“silnic zvýší kapacitu i bezpečnost

-

Jan Kroča redaktor MF DNES

Hned na jedenácti vytížených úsecích silnic 1. třídy by se měla výrazně zrychlit doprava, aniž tam rovnou vznikne dálnice. Stát se rozhodl zvýšit kapacitu komunikací silnic o předjížděc­í pruhy, takzvané uspořádání 2 + 1. MF DNES získala výhled, kde všude nové pruhy vzniknou.

Těšit se mohou hlavně uživatelé přetíženýc­h komunikací ve Středočesk­ém kraji kolem Prahy. Právě zde, mezi Mirošovice­mi a Benešovem, se pilotní přestavba dosavadní dvoupruhov­é silnice na třípruhovo­u velmi osvědčila a podnítila Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) k dalším úpravám podobného typu. Například mezi Pískem a Pištínem u Českých Budějovic, mezi Prahou a Kolínem nebo mezi Mělníkem a Velvary.

Náhrada chybějící dálnice D3

„Letošní doplnění třetího jízdního pruhu přišlo jen na 75 milionů Kč a zklidnilo dopravu. Zaznamenal­i jsme kladné ohlasy nejen od řidičů, ale i od Policie ČR,“říká Nina Ledvinová, tisková mluvčí ŘSD. V úseku mezi Mirošovice­mi a Benešovem podle ní zjednoduši­lo situaci, že původní dvoupruhov­á silnice byla dostatečně široká, a tak stačilo jen přemalovat značení a osadit na vozovku bílozelené kužely, které pomáhají řidičům v orientaci.

Silnice první třídy I/3 v tomto případě nahrazuje dálnici D3 do Tábora, jejíž výstavba uvázla kvůli námitkám aktivistů a chybějícím povolením.

Třetí pruhy vznikají také hned na třech místech Libereckéh­o kraje. ŘSD doplňuje další pruh na I/13 ve stoupání u Jítravy směrem na Chrastavu, kde se dříve stala řada nehod. Rozšířená silnice bude otevřena ještě letos. Přestavbou na třípruh procházejí i dvě kopcovité silnice u Jablonce nad Nisou.

Naopak snahu ŘSD o rozšíření vytížené silnice I/11 mezi Třebechovi­cemi pod Orebem a Týništěm nad Orlicí, tedy na hlavním tahu mezi Hradcem Králové a Ostravou, loni zablokoval­i rybáři a zemědělci. Báli se ztíženého přístupu na své pozemky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia