MF DNES

Z poslanecké lavice do soudní klece

Po ukrajinské­m exposlanci Mykolovi Martyněnko­vi jdou úřady po celé Evropě. I ty české. Pro Ukrajince jde o jeden z největších korupčních případů v historii země.

-

Vžebříčku vnímání korupce, který sestavuje Transparen­cy Internatio­nal, je Ukrajina na 131. místě na světě. V tomto ohledu platí za nejhorší stát Evropy.

I z toho důvodu byla akce ukrajinské­ho protikorup­čního úřadu NABU, která se odehrála 20. dubna, velmi překvapivá. V kleci, ve které před kyjevským soudem stojí obžalovaní, se následně ocitl muž, který dlouhé roky platil za nedotknute­lného: bývalý ukrajinský poslanec a předseda sněmovní energetick­é komise Mykola Martyněnko, člověk s konexemi a vlivem, jaký měl málokdo.

Martyněnko byl považován za pravou ruku bývalého premiéra Arsenije Jaceňuka. A také muže, který uměl velmi dobře svůj vliv v politice zhodnotit.

Jeho kariéra skončila v prosinci 2015, kdy byl donucen rezignovat na funkci v parlamentu i v Jaceňukově straně. Paradoxně v souvislost­i s jiným korupčním případem, než jaký ho letos dostal před soud. Před dvěma lety totiž vyšlo najevo, že švýcarská prokuratur­a Martyněnka vyšetřuje v souvislost­i s uplácením.

Důležitá část případu se podle podezření vyšetřovat­elů odehrála i v Česku. Švýcaři totiž zkoumali konta panamské společnost­i Bradcrest Investment. Ta dostala třicet milionů švýcarskýc­h franků, tedy asi 680 milionů korun, za poradenstv­í od společnost­i Škoda JS.

Dostane to Škoda

Za Bradcreste­m však podle podezření Švýcarů stál Martyněnko, bývalý šéf parlamentn­í energetick­é komise. Škoda odmítá, že by šlo o úplatky, a tvrdí, že se policie v Česku i Švýcarsku nezajímá o ni, ale pouze o Martyněnka. Škoda JS usilovala na Ukrajině o lukrativní zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Chmelnycká. Uzavření kontraktu oznámil tehdejší premiér Jaceňuk zřetelně jako politické rozhodnutí. „Měla by být dokončena dostatečně rychle a v prvé řadě za pomoci evropských partnerů. Nejsme s Ruskem, jsme s Českou republikou, kontrakt uzavřeme se Škodou,“řekl Jaceňuk.

Paradoxní je, že Škoda JS (jaderné strojírens­tví) je českou společnost­í jen zeměpisně. Firma už třináct let patří ruskému koncernu OMZ V.B. se sídlem v Holandsku.

Přestože kauzu údajného uplácení Švýcaři i Češi stále ještě neuzavřeli, Martyněnko se – jak již bylo řečeno – dostal před soud. A to v kauze zmíněné úvodem. Na konci dubna ho zatkl speciální ukrajinský protikorup­ční útvar. Spolu s ním skončil v poutech i zástupce ředitele státem vlastněné společnost­i Naftogaz Sergej Pereloma.

V případu jde o prodej uranového koncentrát­u, což je základní surovina pro výrobu paliva pro jaderné elektrárny. Zakázku na jeho dodávky do státem vlastněné továrny na obohacován­í uranu získala rakouská společnost Steuer mann In ves tit ion sund H andel sg e sel ls c haft, za kterou údajně skrytě stál právě Martyněnko. A to v roce 2014, kdy ještě byl předsedou ukrajinské parlamentn­í komise pro energetiku. Koncentrát získávala společnost v Kazachstán­u a státní továrně jej prodávala se značným ziskem.

Sergej Pereloma pak podle tamních úřadů v obchodu figuroval jako zprostředk­ovatel. Podle Ukrajinců došlo ke zpronevěře ve výši přes sedmnáct milionů dolarů, tedy asi 374 milionů korun. Část peněz – asi padesát tisíc dolarů – údajně vynaložil na léčbu své ženy a více než 64 tisíc na pronájem nemovitost­í v Evropě pro členy své rodiny včetně londýnskéh­o bytu pro dceru. Martyněnko­vi za to hrozí až dvanáct let ve vězení.

Boj s korupcí se zadrhl

Přesto ho už dva dny po jeho zatčení soud, který rozhodoval o vazbě, pustil na svobodu. Dokonce i bez kauce přes jedenáct milionů dolarů, kterou požadoval státní zástupce. Za Martyněnka se u soudu zaručilo jedenadvac­et lidí, mezi nimi sedmnáct poslanců ukrajinské­ho parlamentu ze strany Lidová fronta a tři ministři. Arsenij Jaceňuk mezi nimi nebyl.

Martyněnko však vinu stejně jako v „českém případu“kolem elektrárny Chmelnycká popírá. „Jde o politickou kauzu, která nemá oporu v žádných důkazech,“řekl ke svému obvinění Martyněnko na Facebooku své politické strany Lidová fronta. Před soudem pak působil podle ukrajinský­ch novinářů sebevědomě a prohlásil, že nemá v plánu z Ukrajiny utíkat.

I přes vyšetřován­í případu Martyněnko stále Ukrajina platí za jednu z nejzkorump­ovanějších zemí v Evropě. A v nejbližší době se to asi nezmění. Reformy nutné k okleštění ukrajinské­ho korupčního systému totiž váznou. Výstižně situaci popsal novinář Tim Judah ve svém textu „Změní se někdy Ukrajina?“pro The New York Review of Books.

„Proč proběhlo jen tak málo korupčních kauz? Proč nebyla justice očištěna od zkorumpova­ných soudců? Odpověď zní, že až přespříliš politiků se má příliš dobře a obávají se reforem, které by je mohly dostat do vězení.“

 ?? Foto: Reuters ?? V kleci Martyněnko stanul před soudem v kleci, což je obvyklá součást ukrajinský­ch či ruských soudů.
Foto: Reuters V kleci Martyněnko stanul před soudem v kleci, což je obvyklá součást ukrajinský­ch či ruských soudů.
 ?? Karel Hrubeš reportér MF DNES ??
Karel Hrubeš reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia