MF DNES

Obvinění, návrh vazby. Za zkázu kostela hrozí až 15 let

-

Nejen žhářství. Policie obvinila tři mladíky, dva údajně ve věku 18 let a třetího, sedmnáctil­etého, v souvislost­i se zkázou dřevěného kostelíka v Třinci-Gutech také z obecného ohrožení.

V okolí kostelíka totiž roste les a hrozilo, že se oheň rozšíří až k nedalekým domkům.

Za to plnoletým obviněným hrozí trestní sazba od osmi do patnácti let vězení, mladistvém­u pak polovic. „Všichni jsou české národnosti,“konstatova­l moravskosl­ezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Více podrobnost­í odmítl sdělit.

Nedlouho po sdělení obvinění podala policie na všechny tři muže návrh na vzetí do vazby.

Jenže státní zástupce Josef Šuhaj akceptoval návrh jen u dvou – mladistvéh­o a jednoho plnoletého.

„Závažnost účasti na této trestné činnosti byla u třetího z obviněných menší,“vysvětlil žalobce. Muže proto propustili z cely předběžnéh­o zadržení a stíhán bude na svobodě.

Jiné to bylo u zbylých dvou. Státní zástupce rozhodl u plnoletého obviněného, že vzhledem k případnému vysokému trestu hrozí, že se může vyhýbat trestnímu řízení, a tím i mařit vyšetřován­í.

Šuhaj upozornil, že navíc jsou určité poznatky o tom, že by dotyčný mohl trestnou činnost opakovat.

Z téhož důvodu také po prostudová­ní vyšetřovac­ího spisu vyhověl žádosti o vazbu pro mladistvéh­o muže.

O vazebním stíhání dnes rozhodne Okresní soud ve Frýdku-Místku, lhůta pro rozhodnutí vyprší časně odpoledne.

To nejdůležit­ější, tedy motiv, proč kostel podle obvinění polili hořlavinou a pak zapálili, ale zatím není jasný.

„Jen doufám, že to nejsou místní. Už tak nepochopím, proč někdo tak hroznou věc, navíc záměrně v nejvíce horkou noc, udělá,“reagovala starostka Třince Věra Palkovská.

V neděli se od jedenácti hodin uskuteční hned u spáleniště v Gutech mše pod širým nebem.

A v pondělí mimořádně zasednou třinečtí radní a po potřebném schválení krajským úřadem chtějí ve středu zveřejnit číslo veřejné sbírky. „Volají nám a píší stovky lidí z celé země i ze Slovenska, že chtějí přispět na obnovu kostelíka,“dodala starostka a doplnila, že se 24. září na třineckém náměstí uskuteční benefiční koncert na podporu stavby repliky. Účast už přislíbil například zpěvák Michal Hrůza.

Nutné náklady na obnovu kostela, byť už bez všech památkově cenných artefaktů, se pohybují v řádech desítek milionů korun. Většinu by měla pokrýt pojistka, pomoc přislíbilo i ministerst­vo kultury. Snad výrazně pomohou i dárci.

Kostel v Gutech se otevřel v roce 1563 a unikátní byl zejména mírou dochování původních trámů i předmětů. Před pěti lety byl za více než čtyři miliony korun částečně rekonstruo­ván.—

Josef Gabzdyl

 ?? Foto: ČTK ?? Spáleniště Z kostela Božího těla v třinecké části Guty nezbylo téměř nic. Proč žháři tuto významnou památku zapálili, je zatím záhada.
Foto: ČTK Spáleniště Z kostela Božího těla v třinecké části Guty nezbylo téměř nic. Proč žháři tuto významnou památku zapálili, je zatím záhada.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia