MF DNES

Svezla se na bobové dráze. Teď má šrouby v páteři

- — Milada Prokopová

Dva měsíce uplynuly od chvíle, kdy se Dita Zelinová se synem posadili do vozíku na bobové dráze v brněnském Mariánském údolí. A dva měsíce už se léčí ze zranění, které při první a poslední jízdě utrpěla. Má sešroubova­nou páteř. Policie, která zjišťovala, jestli majitel něco nezanedbal, nyní případ odložila.

„Žádné pochybení jsme neshledali. Majitel má všechna potřebná povolení a pravidla, jak se mají lidé chovat, vyvěšená na webu i kolem stanice bobové dráhy. Zákon neporušil,“informoval­a mluvčí brněnské policie Andrea Cejnková.

I přes verdikt policie se Zelinová cítí jako oběť. „Život se mi obrátil naruby. Měla jsem nastoupit do nové práce a finančně si polepšit. Kvůli úrazu se to nekonalo. Nemohu nic nosit. Nevím, kdy a jestli vůbec budu v pořádku,“říká čtyřiačtyř­icetiletá žena. Na výletě se v sobotu 3. června v Mariánském údolí

Ještě začátkem ledna přitom prvenství držel Miloš Vystrčil (ODS), který do té doby měl stoprocent­ní účast. Ze současného průzkumu MF DNES ale vyplynulo, že doteď vynechal sto dva hlasování. „Bohužel i senátoři mají rodiny… Senát v současnost­i není schopný včas říct, kdy bude další hlasování, a tak jsem s rodinou odjel na dovolenou. Nechtěl jsem ji zklamat,“vysvětlil MF DNES Vystrčil a doplnil, že on sám by samozřejmě byl rád a také se o to zasadí, aby Senát do budoucna lépe a dříve organizova­l a plánoval svá jednání. „I když jsem i letos byl s kolegy on-line a věděl, o čem a jak se bude hlasovat, tak na jednání jsem prostě fyzicky nebyl,“dodal Vystrčil.

Od loňského 16. listopadu, kdy započalo jedenácté funkční období, proběhlo v Senátu na 470 hlasování. rozhodla vyzkoušet atrakci, která funguje teprve od konce loňského roku. „Docela jsem se bála, ale nechtěla jsem, aby jel syn sám,“uvedla. Zhruba v polovině dráhy ale vozík narazil do toho před ním. „Vím jen, že jsme vyjeli ze zatáčky a před námi stál bob a v něm malá holčička hystericky křičela. Neměli jsme kam uhnout. Seděla jsem vepředu a byla připnutá jen jednoduchý­m popruhem. Jak vůz narazil, škubla jsem sebou prudce dopředu a dozadu. práv občanů Jan Veleba, který bez odpovědi nechal i dotaz, čím je dodnes absentujíc­í Čuba pro stranu v horní komoře přínosem. Přitom v minulosti už se Veleba nechával slyšet, že tento problém hodlá řešit.

Čubův syn Rostislav však už naznačil, Na dojezdu jsem se nemohla vyhrabat ven,“popsala nehodu žena.

Dodavatel dráhy: Je to bezpečné

Ještě ten den skončila v bohunické nemocnici a prodělala operaci páteře. Na rentgenu se totiž ukázalo, že má rozdrcený hrudní obratel.

Majitel bobové dráhy Pavel Kavický ale žádnou vinu necítí. „Ublížila si sama. A kdo ví, jak to bylo. Možná se otočila na syna a ten škubnul prudce brzdou,“poznamenal. Kolem

Druhého nejhoršího výsledku zatím dosáhl Miroslav Antl (za ČSSD). Ten stejně jako Čuba, zhruba za půl roku od posledního průzkumu, přeskočil i Danielu Filipiovou (ODS), která do té doby kvůli vleklým zdravotním problémům žebříčku „kralovala“. „Teď už by moje účast měla být vysoká,“slibovala senátorka před půl rokem. A nyní se ukazuje, že v jejím případě se účast na jednáních v Senátu otáčí. K lepšímu. Oproti senátorovi Antlovi, který chyběl na 64 procentech hlasování, jich Filipiová vynechala jen něco málo přes polovinu. Ještě před půl rokem přitom průzkum ukazoval, že se neúčastnil­a čtyřiasedm­desáti procent hlasování.

Miroslav Antl důvody, proč se hlasování neúčastní, MF DNES nevysvětli­l.

Teď už by moje účast na hlasováníc­h v Senátu měla být vysoká. Po červnové srážce vozíků na dráze v Mariánském údolí má žena vážně poraněnou páteř. Majitel tvrdí, že si nehodu zavinila sama

nehody ale panují nejasnosti. Například bezprostře­dně po nehodě sám Kavický uvedl, že žena porušila pravidla jízdy, protože seděla vzadu, kdežto její vyšší syn vpředu. Zelinová vypověděla přesný opak. Výsledek vyšetřován­í majitel dráhy nijak komentovat nechtěl. „Ještě jsem ho nedostal,“dodal Kavický. Podle něj ale dráha stále funguje a lidé o ni mají velký zájem. O tom, že provoz dráhy v Mariánském údolí je bezpečný, je přesvědčen­ý i Jiří

„Mám tu čest být senátorem, proto se také snažím pracovat všude v Senátu,“uvedl naopak v reakci na dotaz MF DNES Jan Látka (ČSSD). Tomu v žebříčku účasti na hlasování patří druhé místo za senátorem Linhartem.

Během jedenáctéh­o funkčního období vynechal zatím dvě hlasování. Čtyř se pak neúčastnil Václav Chaloupek (OPAT), oblíbený režisér pořadů o přírodě, který hned po svém zvolení avizoval, že se chce teď především soustředit na práci v horní komoře. Lhota z firmy Mountain Service, která je generálním dodavatele­m technologi­e. „Dráha je vybavena nejmoderně­jšími bezpečnost­ními prvky. Na stejné dráze na Lipně máme čtvrt milionu jízd a ještě se nic nestalo. Navíc v Brně lidi pouští majitel po čtyřikrát delším intervalu, než by mohl,“míní Lhota. Dita Zelinová ale trvá na tom, že se ničeho nedopustil­a, a chce se bránit soudní cestou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia