MF DNES

Státní vyznamenán­í: Zeman letos vybírá z 200 jmen

-

Její matka zemřela loni v únoru. V téže době se objevila drsná videa, jak ji studenti šikanují. Například ji zabarikádo­vali ve třídě či naznačoval­i údery.

Katka to všechno přestála, musela fungovat pro svoji nemocnou babičku. Dokonce byla odhodlaná přijít na soud s třemi mladíky. Jednání ale bylo neveřejné, a tak ani ona dodnes neví, jak skončilo. Možná právě rozhořčení nad chováním agresorů ji proměnilo trochu v aktivistku. Setkala se s ministryní Kateřinou Valachovou, začala jezdit po školách. Mluvila tam o šikaně se studenty, zajímala se o preventivn­í programy. Na téma šikany zpracovala na gymnáziu i ročníkovou práci. Jak ale říká, veškerá tíha situace na ni dolehla se zpožděním.

Po matčině smrti osaměla v lounském bytě právě jen s babičkou, která se přistěhova­la z Ruska. Česky nemluví a je na dívce hodně závislá.

Ze 195 osobností bude vybírat prezident Miloš Zeman ty, kteří dostanou 28. října státní vyznamenán­í. Tolik návrhů totiž v minulých týdnech dorazilo na Pražský hrad. Vyznamenan­ých obvykle bývá třicet až čtyřicet.

Koho prezident vybere k udělení či propůjčení některého z řádů či některé z medailí, je zcela na jeho uvážení. V uplynulých měsících veřejně řekl, že mezi oceněnými bude rychlobrus­lařka Martina Sáblíková. Naznačil také, že by mohl vyznamenat písničkáře Jaromíra Nohavicu. Při dubnovém předávání zlatých záchranářs­kých křížů na Pražském hradě také řekl, že dostává od občanů dotazy, zda by neměl být medailí za hrdinství oceněn hasič Jan Odermatt, který v únoru zemřel při hašení požáru lakovny ve Zvoli u Prahy.

Zeman také může vybírat ze sněmovních nikam neposunul. Maturitu na pražském gymnázium musela kvůli zdraví odložit. „Bylo by nezodpověd­né přijít na ni nepřiprave­ná, takže půjdu na zkoušku až v září,“podotýká.

Na druhé straně jí uplynulé měsíce přinesly i příjemné chvilky. a senátních návrhů. Poslanci k vyznamenán­í doporučili mimo jiné kardinála Miloslava Vlka in memoriam. Zeman už řekl, že mu ocenění neudělí. Vlk podle něj udělal všechno pro to, aby spory

Prázdniny má podle svých slov ale ryze studijní. Maturitu chce zvládnout co nejlépe, a tak se hlavně učí. Také už má vybrané soukromé vysoké školy, na které se přihlásí a kde zájemce ještě berou. Zamlouvá se jí například Vysoká škola kreativní komunikace, kde by získala i nějaké znalosti o podnikání. Asi nejvíc ji ovšem láká University of New York v Praze, jejíž absolventi obdrží americký i český diplom. Hodně by ji zajímal zejména obor mezinárodn­ích vztahů nebo studium management­u.

Tenkrát jsem svoje pocity potlačila. Teď pořád zápasím s únavou, je to spojeno s depresemi.

mezi církví a státem byly co největší. Mezi dalšími 36 sněmovními návrhy je také Sáblíková, folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková in memoriam, historik Petr Čornej nebo bývalý hokejový brankář Jiří Holeček. Sněmovní nominaci dostalo také několik válečných veteránů. Další návrhy Zemanovi dorazily ze Senátu. Mezi 26 doporučený­mi jsou pěvkyně Eva Urbanová, cestovatel Miloslav Stingl, folklorní zpěvák Jožka Černý. Nominováni byli i neurochiru­rg Vladimír Beneš, neuroložka Soňa Nevšímalov­á či psycholog Jaroslav Šturma.

Kolem vyznamenáv­ání osobností Zemanem se v minulých letech často vedly diskuse. Loni se řešily především okolnosti neudělení vyznamenán­í někdejšímu osvětimské­mu vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). (ČTK) Šikana ve škole

 ??  ?? Matku Kateřiny šikanovali studenti Průmyslové školy Na Třebešíně v Praze. Bránili jí třeba v odchodu ze třídy tím, že zabarikádo­vali dveře. Žena později zemřela v nemocnici, Kateřina je přesvědčen­a, že zásadní podíl na její smrti mělo právě stupňované...
Matku Kateřiny šikanovali studenti Průmyslové školy Na Třebešíně v Praze. Bránili jí třeba v odchodu ze třídy tím, že zabarikádo­vali dveře. Žena později zemřela v nemocnici, Kateřina je přesvědčen­a, že zásadní podíl na její smrti mělo právě stupňované...
 ??  ??
 ??  ?? Martina Sáblíková už má jisté, že ji 28. října pozvou na Hrad.
Martina Sáblíková už má jisté, že ji 28. října pozvou na Hrad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia