MF DNES

Historie se vrací: Ceuta a Melilla jsou v obležení

Dvě španělské enklávy na území Maroka jsou po staletích opět územím ve varu. Tentokrát kvůli migrační krizi. Cena za jejich udržení může být pro Madrid příliš vysoká.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Svět tento týden zaznamenal incident, při němž do španělské městské enklávy Ceuta v Maroku proniklo šest desítek migrantů. Čtrnáct z nich muselo být hospitaliz­ováno kvůli zraněním, která si při tom způsobili.

Místy až osmimetrov­ý dvojitý plot s ostnatým drátem na vrcholu vzalo útokem na 200 migrantů ze zemí subsaharsk­é Afriky. Bylo to přitom „jen“pokračován­í série podobných útoků v Ceutě a další španělské enklávě v Maroku – Melille. Při jednom z nich se letos v únoru dostalo do Ceuty na tisíc lidí.

Ceuta a Melilla jsou pozůstatke­m z dob, kdy Španělsku patřilo celé Maroko. Po vstupu země do Evropské unie v roce 1986 se proto automatick­y staly součástí evropského společenst­ví. Hranice Ceuty a Melilly jsou tak nyní jedinou pozemní hranicí mezi EU a Afrikou.

Mimo jiné to znamená, že komu se podaří na území španělskýc­h enkláv dostat, nemůže být automatick­y vrácen zpět. Teoreticky běženci získají právo volně se pohybovat po celém schengensk­ém prostoru. V praxi je španělské imigrační úřady umísťují do táborů v Ceutě, Melille a ve španělském přímořském městě Algeciras a tam rozhodují o jejich nároku na ochranu.

V každém případě jsou Ceuta a Melilla nyní městy, jejichž tvář se podstatně mění. Například obyvatelst­vo Ceuty, kdysi výspy křesťanů v Africe, dnes ze zhruba poloviny tvoří muslimové. Je zde na 200 mešit, kde působí islámské školy. Sílí kritika, že tyto školy přispívají k radikaliza­ci studentů. Obavy zvýšil dubnový zátah španělské policie, při němž byla odhalena buňka teroristů v jedné ze škol.

A co se týče přílivu migrantů z mnoha zemí severní Afriky, má být ještě podstatně hůř. Jen v tomto roce zatím přibylo na takzvané španělské trase běženců trojnásobn­ě a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky už varoval, že v těchto místech může brzy nastat podobná „tlačenice“jako na dnes nejvytížen­ější trase z Libye do Itálie.

Na dohled od vysokých bariér u Ceuty a Melilly jsou připraveny k dalším útokům na plot tisíce migrantů. Některé z „nájezdů“probíhají i tak, že se ploty snaží prorazit dodávky nacpané migranty. Mimochodem, podobná situace tu byla naposledy ve 20. letech minulého století, kdy Ceutu obléhal beduínský povstalec Abd al-Karí.

Maroko, pomoz!

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido nedávno uvedl, že zvládnutí migrace je nyní jednou z hlavních priorit vlády. K tomu však potřebuje pomoc Maroka. Jeho současný král Mohamed VI. momentálně nechává u ledu staletí hlásané nároky země na obě enklávy – investice z EU jsou pro něj důležitějš­í. Odpor k jeho vládě však v zemi sílí hlavně ze strany islamistic­kých radikálů. Koneckonců při nedávném útoku nožem na policisty právě v Melille terorista vykřikoval jméno Alucemac – marockého města, které je centrem islamistic­kého odporu.

I když je nepravděpo­dobné, že by islamisté krále svrhli, boj o enklávy se může i pro panovníka stát otázkou prestiže. „Bez pomoci Maroka se může ochrana Ceuty a Melilly zhroutit – nebudou na ni peníze,“citoval americký list Washington Times vysokého činitele španělské pohraniční stráže. „Vzhledem k tomu, že enklávy leží na dohled od španělskýc­h břehů, se pak flotily lodí s migranty mířícími ke španělským břehům stanou prakticky nezastavit­elnými,“dodal španělský činitel.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Čekání na správnou chvíli Migranti na plotě chránícím Melillu, španělskou enklávu v Maroku, čekají i celé dny na vhodný okamžik, kdy se budou moci ocitnout na půdě EU.
Foto: Profimedia.cz Čekání na správnou chvíli Migranti na plotě chránícím Melillu, španělskou enklávu v Maroku, čekají i celé dny na vhodný okamžik, kdy se budou moci ocitnout na půdě EU.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia