MF DNES

Ráj turistů ohrožují islámští radikálové

Maledivy, ostrovní stát v Indickém oceánu, jsou pro turisty rajskou zahradou. V zemi však získávají stále větší slovo islamisté.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Mají všechno, co patří ke snové dovolené. Křišťálově čistý oceán, pláže z bělostného písku, úchvatný podmořský svět i luxusní letoviska.

Tento „pozemský ráj“má však i svou odvrácenou tvář.

V poslední době se Maledivy dostávají do titulků světových médií z poněkud jiného důvodu: v této islámské zemi se probouzí radikalism­us. V živé paměti zůstává loňská vražda liberálníh­o bloggera Jamína Rašída, kterého ubodala skupina radikálů kvůli jeho textům.

Vláda poté začala více hovořit o zvýšení bezpečnost­i zejména zahraniční­ch turistů, kteří jsou hlavním zdrojem příjmů země. Nicméně podle kritiků vše zůstalo jen v rétorické rovině.

Přitom loni přijelo na ostrovy 1,2 milionu návštěvník­ů, většinou movitějšíc­h klientů, mezi nimi přes 30 tisíc Američanů.

V řadách Islámského státu

O tom, že obavy o zranitelno­st masy turistů, kteří přijíždějí na Maledivy, nejsou přehnané, svědčí i nedávný šokující údaj. Podle něj mají v přepočtu na počet obyvatel státní příslušníc­i Malediv vůbec nejvyšší zastoupení v řadách Islámského státu. Jde o několik stovek Maledivanů.

Turistům často zůstává tato realita skryta. Ti méně informovan­í si mnohdy ani nevšimnou, že přicestova­li do země, kde žije 99 procent převážně sunnitskýc­h muslimů.

Do země, kde místní soud odsoudil patnáctile­tou dívku ke sto ranám holí a osmi měsícům domácího vězení za to, že měla předmanžel­ský sex (nejtragičt­ější na celém případu asi je, že nezletilou dlouho zneužíval její otčím).

Do země, odkud před časem vykázali Inda, protože u něj doma našli Bibli (její dovoz na ostrovy je zakázán, jeden výtisk na osobu smějí mít v kufru pouze turisté).

Islám je na Maledivách jediným povoleným náboženstv­ím. Lidé, kteří nejsou muslimové, nemají šanci získat tamní občanství.

Přitom v dobách bývalého autokratic­kého prezidenta Maumúna Abdala Gajúma, který vládl ostrovní říši tři desetiletí, byly Maledivy považovány za umírněnou islámskou zemi.

Paradoxně po přechodu k demokracii v roce 2008 se mimo jiné otevřel i větší prostor pro náboženský extremismu­s. Na ostrovech se začal prosazovat konzervati­vní saláfismus přicházejí­cí hlavně ze Saúdské Arábie.

Plíživá netoleranc­e

Od svržení Gajúma zmítá zemi politická krize, která ještě více nahrává vzestupu islamismu. Příležitos­t vycítili i džihádisté a v zemi postupně vznikly jejich buňky. Snaha informovat o nebezpečí, které představuj­í, se setkala s odporem. Místní prominentn­í novinář Ahmed Abdulla Rilwan, stoupenec sekularism­u, byl unesen.

Mezitím plíživě postupuje i netoleranc­e ve většinové společnost­i, a to ve všech aspektech života souostroví. Nový prezident Abdalláh Jamín například vetoval zákon, který měl akt znásilnění v manželství dostat na úroveň trestného činu. Vysvětlil to tím, že v zemi funguje právo šaría i se svým přísným systémem trestů.

Místní bezpečnost­ní síly tvrdí, že v současnost­i nemají žádné poznatky o plánovanýc­h útocích proti turistický­m střediskům. Pravda je, že k ničemu takovému zatím nedošlo. Spoléhat na to však nelze.

Bezpečnost­ní experti se navíc netají názorem, že většina maledivský­ch středisek není dostatečně vybavena na to, aby dokázala odrazit podobně rozsáhlé útoky, k jakým došlo například před dvema roky v Tunisku nebo na Bali v roce 2002.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia