MF DNES

Mueller prý na Trumpa má velkou porotu

-

Zvláštní vyšetřovat­el Robert Mueller spolupracu­je s velkou porotou při vyšetřován­í údajné ruské součinnost­i s volebním týmem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Napsaly to agentury Reuters a AP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřován­í. Mohlo by jít o signál, že se v případu zahrnující­m Trumpovy blízké spolupraco­vníky a příbuzné mohou připravova­t obvinění.

Velkou porotu složenou z amerických občanů používají vyšetřujíc­í orgány při rozhodován­í, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že k obvinění dojde, umožňuje však vyšetřovat­eli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

List The Wall Street Journal, který o porotě informoval jako první, napsal, že byla ustavena již před několika týdny. Podle Reuters již požádala o důkazy či svědecké výpovědi v souvislost­i s loňskou schůzkou prezidento­va syna Donalda Trumpa mladšího s ruskou právničkou, která mu podle zveřejněný­ch e-mailů slibovala kompromitu­jící informace o prezidents­ké sokyni jeho otce Hillary Clintonové. Schůzce byli přítomni rovněž Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf kampaně Paul Manafort. Prezidento­vi právníci prohlašují, že samotného šéfa Bílého domu se vyšetřován­í netýká.

Sám prezident ve čtvrtek označil ruskou kauzu za vykonstruo­vanou. V minulosti dal najevo nelibost nad Muellerovo­u prací a naznačil, že by jej rád odvolal.

Mueller byl na svůj post ministerst­vem spravedlno­sti jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) Jamese Comeyho. Skupina senátorů v současnost­i připravuje návrh zákona, který by znesnadnil Muellerovo případné neodůvodně­né odvolání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia