MF DNES

Vzpoura nedotýkate­lných

Tradice Kdysi dokázal znečistit i pouhý jejich stín. Dnes si indičtí nedotýkate­lní, v kastovním systému ti nejposledn­ější z posledních, snaží vybojovat své místo na slunci. Povzbuzení­m pro ně může být, že nedotýkate­lný se nyní stal i prezidente­m obří Indi

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

kastovní moloch stále do značné míry funguje a ovlivňuje životy. Trhliny se objevují spíše ve velkých městech. Lidé se tam přece jen tak neznají a nikdo nemá na čele vytetováno, do které kasty náleží.

„Dalitskému prezidento­vi Nárájanano­vi museli podat ruku i politici bráhmani,“řekl mi před lety ve Váránásí hoteliér Adžan Kalbháí, když jsme se bavili na téma dalité. „Nic jiného se ale prakticky nezměnilo,“dodal s potutelným úsměvem.

Tvrdil, že sám se jako dalita vypracoval vlastní pílí. „Měl jsem to těžké, ve škole mě vždycky posadili do poslední lavice, i když jsem byl malý vzrůstem,“vzpomínal. „Ale nedal jsem se, věřil jsem otci, že jedinou cestou z bídy je vzdělání,“dodal muž, který teď vlastní v posvátném Váránásí dvě ubytovny.

Pokusy o reformu

Proti fenoménu nedotýkate­lnosti vedl mezi prvními jedno z nejvýznamn­ějších tažení už na počátku 20. století slavný Mahátma Gándhí. Otevřeně vyzýval, aby Indové skoncovali s nerovností a diskrimina­cí. Razil pro nedotýkate­lné nový termín haridžanov­é, „boží lidé“.

V roce 1933 se vydal na takzvanou pouť haridžanů, při níž prosazoval radikální změny, například aby byl dalitům povolen vstup do chrámů. Přes věhlas, jemuž se Gándhí mezi Indy těšil, to však mnoho konkrétníc­h výsledků nemělo.

Kdysi, v indickém středověku, na tom byli dalité hůř než dobytek. Krávu nebylo možné beztrestně zabít. Paňčamu ano.

Obludnost tehdejšího utlačování je už naštěstí pro dality minulostí. Místy bývala opravdu drsná. Třeba kastovní zaslepenci v severní části Malabáru – z obavy před znečištění­m – nedovolili členům kasty pulajů, odnože dalitů, bydlet na zemi. Vymezili jim místo k životu jen na stromech.

Nyní i nedotýkate­lní začínají přece jen těžit ze změn, jimiž druhá nejlidnatě­jší země planety prochází. Dalité se stávají uznávanou politickou silou a mají větší přístup ke vzdělání než kdykoliv předtím. Některé chrámy jim dokonce umožňují působit v roli kněží. Dříve něco zhola nepředstav­itelného.

„Stále jsme dalité, utlačovaní, i téměř 70 let po vyhlášení indické nezávislos­ti,“citoval letos v květnu server BBC Vinoda Sonkara, právníka, který vyučuje na univerzitě v metropoli Dillí. „Sám jsem dalit, tak o tom něco vím. Naše vzpoura však nabývá na síle. Vidíme před sebou cíl a za tím jdeme,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia