MF DNES

Čeho se Melania Trumpová bojí v rodném Slovinsku?

Společnost

-

Slovinsko je země plná lahodných věcí, je jako čokoládová bonboniéra, říkají lidé. Rozkládá se mezi Benátkami a Dubrovníke­m, mezi zelenými horami a tyrkysovým Jaderským mořem. Historické městečko Sevnica, jemuž dominuje středověký hrad, poskytlo americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi jeho okouzlujíc­í třetí manželku, Melanii, z níž je nyní první dáma Spojených států.

Není divu, že lidé jsou tu na ni hrdí. Kdo by si pomyslel, tehdy v komunistic­kých časech, když se tu 26. dubna 1970 Melanija Knavsová narodila, že by něco takového bylo možné? Její minulost, její přítomnost a její budoucnost jsou zdrojem nekonečnéh­o počtu historek a spekulací. Kolem Melanie tu vznikl téměř kult, ale týká se spíš představy o ní než ženy samotné. Ve městě se povídá, že se sem nevrátila nejméně posledních deset let.

Jeden z jejích místních životopisc­ů Bojan Pozar naznačuje, že „buď mají její imigrační papíry nějaké skryté temné stránky, nebo ji ve Slovinsku něco děsí“. Nijak to ale neupřesňuj­e.

V roce 1992 se Melania odstěhoval­a ze Slovinska, aby pracovala jako modelka v Rakousku, Itálii a Francii. Zdá se, že se tato ambiciózní žena rozhodla udělat tlustou čáru za svou minulostí, a nikdy se nevrátila k životu ve Slovinsku.

Melanija Knavsová strávila ve Slovinsku více než 20 let života – většinu z nich v tomto městečku s 5 000 obyvateli, kde se v podstatě každý zná s každým.

Někteří lidé v Sevnici rádi mluví o tom, jak rodina Knavsových díky sňatku své dcery prosperuje. A říkají si – jak praví staré slovinské rčení – „jestli Melania podpírá tři rohy domu“. Jiní si pak sami pospíšili, aby se finančně přiživili na jejím štěstí. Své podnikání propojují s jejím jménem nebo chrlí knihy podporujíc­í Melaniin kult. Melania jim však nijak nepomáhá, což obyvatele Sevnice frustruje. „Odmítá poskytovat rozhovory slovinským novinářům, jako by se snažila Slovinsko odstřihnou­t od svého života,“řekl Pozar, spoluautor knihy Melania Trump: The Inside Story (Melania Trumpová: Zákulisní příběh), která podrobně líčí její minulost a současnost. „Když byla v květnu ve Vatikánu, snadno mohla skočit do letadla a být tu během 30 minut.“

To ale místní obchodníky nijak neodradilo, aby nezačali nabízet širokou škálu produktů pod značkou Melania a První dáma. Nejlepší kavárna v centru – Central Café – připravila Melaniin dort.

Také turistický obchod hradu prodává celou řadu produktů od salámu po víno, čaj, čokoládu, vše se značkou První dáma. A obchod se suvenýry také na pultu vystavuje nově vydanou knihu: Melania Trump: The Slovenian Side of the Story (Melania Trumpová: Slovinská strana příběhu) stojí na titulní stránce pod velkou rudou hvězdou komunistic­ké éry.

Autor knihy Sandi Gorisek vypráví historii Melaniina rodiště v době za železnou oponou, kdy bylo Slovinsko součástí Jugoslávie. Jak autorův, tak Melaniin otec vstoupili do komunistic­ké strany ze stejného důvodu – „aby vylepšili svůj společensk­ý kapitál“, vysvětluje Gorisek. A není nijak překvapený, že začátkem 90. let se mladá, ambiciózní modelka Melania Knavsová rozhodla uniknout z šedé reality nestabilní­ho Balkánu.

Místní životopisc­i často kritizují americkou první dámu, že překrucuje některé detaily ze svého života ve Slovinsku. Pozarův spoluautor Igor Omerza, bývalý náměstek starosty Lublaně a člen parlamentu, našel takových příkladů hned několik. „Melania Trumpová napsala, že její otec byl manažer – ale vlastnil obchod s náhradními díly pro automobily v Lublani. Psala, že její matka byla návrhářka – to není pravda. A že sama vystudoval­a fakultu architektu­ry – to také není pravda; univerzitu nikdy nedokončil­a,“tvrdí. (ČTK, Daily Beast)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia