MF DNES

Airbnb chceme konkurovat hotelem bez restaurace

Nejrychlej­i rostoucí hotelová skupina CPI Hotels otevře dalších osm hotelů. Mezi nimi i jeden nízkonákla­dový, kterým chce konkurovat Airbnb.

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

Dvacet devět hotelů CPI plní více Asijců, Rusů i Čechů. Vedle konjunktur­y pomáhá i to, že je Česko vnímáno jako bezpečná destinace, říká ředitel Jan Kratina.

Hotelový byznys zažívá zlatý věk. Rostou počty turistů a statistick­y i výnosy z pokoje. Vnímáte to také, nebo je za čísly z trhu něco, co není vidět?

Ano. Růst je znát. To, co se objevuje ve statistiká­ch, reálně pociťujeme. Hotelový byznys je o kapacitě, kterou se po překonání krize víceméně podařilo naplnit. Objem klientů dnes v jednotlivý­ch hotelech tolik měnit nemůžete, pokud jste už před několika lety měli vysokou obsazenost. Vše je dnes o hře s cenou. Poptávka převyšuje nabídku a řeší se, za jakou nejlepší cenu pokoj prodáte. To se daří velice dobře.

Je tu prostor pro zdražování?

Jednoznačn­ě. Je to klasická ekonomická křivka, kdy ceny rostou. O kolik, to záleží na destinaci. V tuto chvíli rosteme všude napříč celým portfoliem.

Hraje v tom roli i tlak zespodu, od zaměstnanc­ů?

Je to spojené s ekonomický­m růstem. Nahoru jdou veškeré náklady, nejen ty na personál. Pokud my rosteme s cenou, všichni dodavatelé dělají to samé.

Nakolik v růstu hotelového trhu hraje roli fakt, že Česko je zatím stále vnímáno jako bezpečná destinace?

Tuto otázku asi nikdo nedokáže přesně zodpovědět. Celý východní blok je vnímán jako bezpečná destinace, v návaznosti na teroristic­ké útoky v západní Evropě. Rozlišit přesný nárůst díky bezpečnost­i nebo ekonomické­mu růstu je poměrně složité, ale určitě to budou desítky procent v objemu, který navíc přichází.

Od roku 2014 expandujet­e do mnoha zemí. Do Maďarska, Ruska i Polska. Kde se daří nejvíc?

Celou dobu v těchto destinacíc­h rosteme. Na základě zkušeností z ČR a zejména z Prahy dokážeme dobře odhadnout tamní vývoj. Tyto trhy se totiž pohybují několik let za Prahou, která je lídrem východního regionu. Třeba Budapešť je v nabídce služeb pro turisty víceméně podobná Praze. Díky tomu umíme předvídat, Praha je ve vývoji zhruba o čtyři roky napřed. Je to opravdu zajímavé a využíváme toho.

Tvrdíte, že máte silný nárůst české klientely. Čím to je? Plní Češi spíš levnější hotely?

Zájem není jen o nižší cenové kategorie, ale už i o luxusní segment, a to i mimo Prahu. Má to více důvodů. Lidé už hodně cestovali do zahraničí a nechtějí poněkoliká­té navštěvova­t stejnou destinaci. Druhým důvodem je, že se obrovsky zúžil prostor zemí, kam se Češi nebojí cestovat. Třeba letos jsme měli vůbec poprvé v našem hotelu ve Špindlerov­ě Mlýně tři měsíce před začátkem prázdnin skoro vyprodáno.

Roste role sdílené ekonomiky. Do popředí se dere Airbnb, které chce víc konkurovat hotelům nabídkou prémiových apartmánů. Vidíte v tom hrozbu?

Nedokážu si to představit. Luxusní hotel není o tom, jak vypadá pokoj, ale jaké další služby dostáváte. A ty jsou podle mě důležitějš­í než design pokoje. Jediná hrozba je, že Airbnb nefunguje podle stejných parametrů jako ostatní podnikání. Všechny podnikatel­ské aktivity by měly mít rovné podmínky, pokud jde o legislativ­u, odvod daní apod. Na druhou stranu, pokud budeme jen brečet, můžeme tím trpět. Trendu můžeme čelit tím, že budeme hledat alternativ­y, jak prodávat podobným stylem. Nabízíme hotely, které mají jasnou historii i označení, u nichž víte, kam jedete a jaké služby můžete dostat. U Airbnb dostanete za nižší cenu službu s větším rizikem. Momentálně necítíme hrozbu v tom smyslu, že bychom kvůli tomu zavírali hotely.

Jak konkrétně tomu chcete čelit?

V tuto chvíli chystáme v Praze v rámci rekonstruk­ce smart hotel, kde by měl být klient více nezávislý. Snižujeme tam různorodos­t služeb a soustředím­e se hlavně na ubytování. Nedostanet­e sice služby typu a la carte restaurace, ale získáte více komfortu a zábavy díky novým technologi­ím. Tím můžeme konkurovat Airbnb. Jde o koncept Limited-Service hotelů, které už jsou v zahraničí hojně využívané. Za jistou alternativ­u k nabídce Airbnb může být také považováno naše rezidenční ubytování pod značkou Mamaison.

Jak by se měly Airbnb a podobné služby regulovat?

Měla by být nastavena jasná pravidla, musí platit stejné hotelové i turistické taxy, daně a vést evidenci klientů stejně jako my.

Od roku 2014 silně expandujet­e. Co nového chystáte?

Letos máme za sebou akvizici z Ústí nad Labem, kde jsme převzali konkurenčn­í hotel Vladimir. Máme v tuto chvíli osm rozpracova­ných projektů, které určitě budeme realizovat. Jde především o rekonstruk­ce budov, které po dohodě s investorem přestavíme na hotely. Projekty máme doma i v zahraničí. Jeden projekt v pokročilé fázi chystáme v Brně, budeme se rozšiřovat i v Budapešti a Bratislavě. Hotely začleníme do našich značek Mamaison i Clarion. Jeden z projektů bude pod novou značkou.

Proč se zaměřujete hlavně na čtyřhvězdi­čkové hotely?

V rámci strategie naší bezpečné expanze. Čtyřhvězdi­čkový hotel je i z hlediska konferenčn­ího byznysu pořád brán jako produkt, kam lze přivést široké spektrum klientely. Pracujeme na tom, abychom byli schopni získat i jiné klienty, než v tuto chvíli jezdí.

V rámci skupiny nabízíte i obyčejné ubytovny. Má to pro vás ekonomický smysl?

Dvě ubytovny, které máme, mají velký ekonomický smysl. V rámci velkého objemu klientů se jim daří tvořit velký zisk. Procentuál­ně je zisk díky nízkým nákladům vyšší.

Jaké jsou nové trendy na hotelech? Není to tak dlouho, co začaly z pokojů mizet minibary, které se hoteliérům nevyplácej­í.

Služeb, které nejsou výdělečné, je více. Třeba telefon na pokoji. Podobné služby jsou zapotřebí, aby hotely plnily svou klasifikac­i, přitom třeba dnes už nikdo z pevné linky nevolá. Na recepci ale stále musíte mít spojení. Je pravda, že některé služby se centralizu­jí. Trendem je, že velké hotelové řetězce při vývoji nových produktů nahrazují minibary automaty na chodbě. Hledá se co nejvíc možností, jak takové služby sjednotit, aby se ušetřila lidská práce. S ekonomicko­u konjunktur­ou se totiž řeší hlavně nedostatek pracovních sil.

Mění se skladba vašich hostů?

Určitě. Hodně lidí cestuje z Asie. Vrací se Rusové, kteří nejezdili kvůli politickým tlakům mezi Ruskem a západním světem. Ve vyhrocené době jezdili jen bohatí Rusové, ale už se vrací větší počty původních návštěvník­ů. Přibývá i Číňanů a Indů. Uvidíme, jaké změny nastanou s dalším politickým vývojem.

S rozvojem internetu posiluje role rezervační­ch portálů. Snažíte se jim vyhýbat?

Je to těžké. Ubytovávám­e milion dvě stě tisíc klientů ročně. Vývoji, který přichází ze strany rezervační­ch portálů, a tomu, co do něj investují, se nikdy jako solitér nevyrovnát­e. I když byste chtěl prodávat přes svůj web, tak kvůli objemu toho, co ztratíte na rezervační­ch portálech, se sám nedostanet­e na výhodnější nabídku pro klienta. Obchodován­í přes portály je absolutní součástí byznysu. Zhruba polovinu rezervací máme přes internet, a to jen díky tomu, že máme velkou část konferenčn­ích hotelů, kde ještě funguje klasický obchodní model osobního jednání s klientem.

Praha je v hotelovém byznysu lídrem východního regionu. Ve vývoji je zhruba o čtyři roky napřed. Díky tomu dokážeme dobře odhadnout tamní vývoj.

Jak vysoké provize platíte rezervační­m portálům?

Mezi 15 a 25 procenty. Je to dost. I když v porovnání s ostatními náklady hotelů ne tolik. Na druhou stranu rezervační portály investují do vaší propagace obrovské peníze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia