MF DNES

Velké americké zatmění K

USA čeká 21. srpna největší atrakce roku. Češi si na své zatmění musí počkat do roku 2135.

-

dyž se naposledy napříč USA prohnal stín úplného zatmění Slunce, psal se rok 1918. V Bílém domě seděl Woodrow Wilson a v Evropě vrcholila první světová válka – tehdy nazývaná Velká. Letos se úkaz po 99 letech nad USA vrátí a obrátí zemi naruby.

Jeden den autem od pásu úplného zatmění totiž žije 220 milionů Američanů. Pokud se jen část z nich v doprovodu tisíců turistů z celého světa vydá na zatmění podívat, budou mít kvůli dopravním zácpám problém vůbec na místo dojet.

Ale tím to nekončí. Hotely, které se nacházejí v úplném stínu, jsou zaplněné. „Když jsem se nedávno díval, tak sto mil na obě strany od pásma totality nebyl jediný volný pokoj za jakoukoliv cenu. A myslím si, že v dnešních dnech se hranice posunula až na 250 až 300 mil,“říká Michal Kužel, zakladatel společnost­i America Tours, která na kontinentu organizuje zájezdy.

Úplné zatmění Slunce nejdéle potrvá v Illinois, a to 2 minuty a 40 sekund. Ceny v hotelech v tomto pásmu za poslední měsíce vzrostly až na desetináso­bek. Někde tak zájemci mohou za noc zaplatit až 1 000 dolarů.

Průměrná cena hotelového pokoje ve východní části Idaho se loni pohybovala kolem 124 dolarů za noc. Podle údajů z webu ministerst­va práce státu Idaho teď zájemci zaplatí zhruba 350 až 2 500 dolarů za noc. Vše závisí na poptávce.

„Našli jsme ubytování za normální cenu asi sto kilometrů mimo pásmo totality. Hotely samozřejmě věděly, co se chystá, a nastavily vysoké ceny,“vysvětluje Ivan Vančata, programový vedoucí cestovní kanceláře Eurocykl Herdegen. Rezervace přitom dělal již loňský rok v červnu. „Majitel motelu, kde jsme nakonec pokoje rezervoval­i, o zatmění tehdy nevěděl. Když to zjistil, chtěl cenu zvednout, ale po domluvě se nic nezměnilo,“říká Vančata.

Hotely ruší rezervace

Někteří lidé však takové štěstí neměli. Mnoho návštěvník­ů, kteří si rezervoval­i pokoje v hotelech v pásmu totality již rok dopředu, momentálně shánějí nové ubytování. Jejich objednávky totiž byly záhadně zrušeny. „Hoteliérům došlo, že mohou získat mnohem více peněz. Tohle je velký obchod a teď jsou plány mnoha lidí zničeny,“uvedl pro lokální americkou stanici KGW Steven Addams, jeden z oklamaných návštěvník­ů.

Rezervaci si muž udělal již 31. března loňského roku, kdy měl za pokoj zaplatit 136 dolarů. Poté, co se Amerikou prohnaly zprávy o zvýšeném zájmu lidí o ubytování, zavolal Addams do hotelu, aby potvrdil rezervaci. Zástupce zákaznické­ho servisu mu však vysvětlil, že došlo k počítačové závadě a hotel je plný. V jiných případech byly lidem pokoje nabídnuty znovu, avšak za vyšší cenu.

Zájemci si nepřiplatí jen za ubytování. Zpoplatněn­y budou i některé silnice a pozemky, kde jejich majitelé očekávají velký příliv návštěvník­ů. Někteří tak pravděpodo­bně zaplatí i za krátkou zastávku autem. „My budeme zatmění sledovat z pozemku hotelu, takže s tím nemáme problém. Ale musí se s tím počítat. Vím, že na silnici ve Wyomingu, která se táhne v pásmu, se bude ten den vybírat vstupné,“říká Kužel.

Američané se na šílenství, které v následujíc­ích týdnech propukne, připravují s předstihem. Například úřady v Nebrasce zpřístupni­ly dalších 125 míst, kde lidé mohou tábořit. Poslední místa v kempech ve státních parcích byla totiž již před několika měsíci zarezervov­ána. Národní park Grand Teton rozmístí na své stezky 465 zaměstnanc­ů, kteří budou poskytovat návštěvník­ům informace, zveřejnil americký server U.S. News.

Dva roky příprav

Obrovské zisky momentálně hlásí i výrobci speciálníc­h ochranných brýlí. Podle generálníh­o ředitele a prezidenta společnost­i American Paper Optics se firma na prodej plastových a papírových brýlí začala připravova­t zhruba dva roky dopředu. Doposud vyrobila asi 37 milionů brýlí a každý den jich rozváží přibližně půl milionu.

Pro české agentury, které zprostředk­ovávají zájezdy do Spojených států, už o takový byznys nejde. Cestovní kancelář Eurocykl Herdegen vypsala čtrnáctide­nní poznávací zájezd, jehož zlatým bodem je právě zatmění Slunce. „Zaplnilo se to slušně. Ale že by šlo o astronomic­ké zájemce, kteří jdou po zatmění, to ne. Spíš je to zkrátka perlička navíc pro lidi, kteří chtějí do Ameriky,“říká Vančata.

„Zájem o takové akce je vždycky. Vypsali jsme dva zájezdy. Musím ale říct, že tentokrát hodně lidí chtělo jen inspiraci a pak z nich vylezlo, že by nejradši odcestoval­i na vlastní pěst,“dodává Kužel.

Úplné zatmění Slunce viděli Američané na svém území naposledy v roce 1979, avšak tehdy bylo pozorovate­lné pouze v několika státech. Letos si to chtějí vynahradit.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Aneta Řezníčková spolupraco­vnice MF DNES ??
Aneta Řezníčková spolupraco­vnice MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia